Web Analytics

Începe judecarea apelului în dosarul „Global Eco Center”

de | 28.03.2021 21:30 | Actualitate, Politica si Administratie

Patronul firmei din Câmpulung a făcut apel la decizia instanței de fond

Vasile Tofan, patronul firmei muscelene care colecta și deținea deșeuri periculoase în depozitul de pe fosta platformă ARO, condamnat de către Judecătoria Curtea Argeș la trei ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase, în formă continuă, a făcut apel la decizia instanței, un nou termen de judecată fiind programat pentru data de 31 martie la Curtea de Apel Pitești

În hotărârea magistraților Judecătoriei Curtea de Argeș s-a dispus și condamnarea GLOBAL ECO CENTER SRL IAŞI: „la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 600.000 lei, stabilită prin înmulţirea unui număr de 240 zile amendă cu suma corespunzătoare zilei amendă stabilită de instanţă la 2500 lei pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase, în formă continuă. Decizia nu este definitivă.”

Global Eco Center – obligată de instanță la curățarea spațiului de depozitare a deșeurilor periculoase

Instanța de judecată a obligat Global Eco Center SRL la eliminarea deșeurilor periculoase din depozitul situat în orașul Câmpulung. „În baza art. 393 alin. 3 Cod Procedură Penală şi art. 256 Cod Procedură Penală dispune restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunii, în sensul de a fi înlăturate din punctul de lucru din municipiul Câmpulung, strada Traian nr. 223, ”Parcul Industrial Câmpulung Park, judeţul Argeş, deşeurile periculoase depozitate.”, se arată în hotărârea Judecătoriei Curtea de Argeș.

CITEȘTE ȘI: Sergiu Filip de la Landmark l-a reclamat pe Tofan de la Global Eco Center la DNA

Totodată, instanța a menținut sechestrul asigurător dispus în cauză în vederea reparării pagubei produse Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor prin ordonanţa din data de 02.05.2017 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş. Inculpații au contestat hotărârea, iar procesul s-a mutat de la Judecătoria Curtea de Argeș la Curtea de Apel Pitești. Următorul termen de judecată a fost stabilit în această săptămână, mai exact pe data de 31 martie.

CITEȘTE ȘI: Global Eco Center a primit încă o amendă de 100.000 de lei de la Garda de Mediu

Amintim că, pe  data de 2 octombrie 2020, s-au împlinit 7 ani de la izbucnirea incendiului din depozitul pentru deșeuri periculoase și nepericuloase al societății Global Eco Center amplasat în incinta unui punct de lucru de pe platforma fostei uzine ARO din Câmpulung. Parchetul Înaltei Curţi de Casație și Justiție a dispus trimiterea în judecată a patronului Vasile Tofan şi firmei în iunie 2016, considerându-se că Vasile Tofan „a dispus, condus şi coordonat activitatea de ecologizare a platformei industriale din Câmpulung Muscel, dar, prin încălcarea repetată a obligaţiilor legale, nu a luat măsurile de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase din şlamurile provenite din secţia de galvanizare, pe care le-a declarat neîntemeiat deşeuri stabilizate şi a dispus transportarea acestora la depozitul de deşeuri nepericuloase Glina”.

În prezent continuă să fie o adevărată “bombă ecologică”, aproape de a exploda, în Câmpulung. Aproximativ 1500 tone deșeuri se estimează că sunt încă în prezent adunate în incinta locației.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii