Web Analytics

Începe ediția a XVII-a a Simpozionului „Experimentul Pitești”

de | 28.09.2017 12:57 | Actualitate

FenomenPitestiVineri, 29 septembrie, va avea loc festivitatea de deschidere a celei de a XVII-a ediții a Simpozionului Internațional „Experimentul Pitești – Reeducarea prin tortură”.

Manifestarea, care se va derula pe parcursul a trei zile, este dedicată ”Fenomenului Pitești”, un experiment desfășurat în Închisoarea Pitești, între anii 1949-1952, care urmărea reeducarea tuturor opozanților regimului comunist prin distrugerea psihică a individului, prin ștergerea vechii identități a fiecăruia și înlocuirea ei cu una nouă, tipic bolșevică.

Evenimentul va debuta vineri, 29 septembrie, la ora 9.00, în Sala Mare a Primăriei Pitești, cu înscrierea participanților, urmată de mesaje și expuneri ale celor prezenți, precum și lansări de carte. În jurul prânzului este programată vizita la Grupul monumental și la expoziția „Experimentul Pitești” și participarea la slujba de pomenire a martirilor împotriva comunismului.
Sâmbătă, 30 septembrie, programul simpozionului cuprinde prezentarea orală a unor lucrări având ca tematică „Fenomenul Pitești”, lucrările fiind structurate pe două secțiuni: Secțiunea I – Experimentul Pitești, modele și metode de „reeducare” și Secțiunea a II-a – Forme și aspecte de represiune a individului din perioada dictaturilor comuniste. De la ora 16.30, în Sala de conferințe a Muzeului Județean Argeș va avea loc masa rotundă – „Pitești după Pitești, efecte actuale ale regimurilor dictatoriale comuniste”. Manifestarea cuprinde și lansarea unor volume: Anastasia Dumitru – „Vocația mărturisirii. Lumina dintre gratii”, Daniel Focșa – „Ioan Di Cesare. Un aviator de elită în arhivele Securității”, Alexei Mateevici – „Poezii”, Vasile Bâcu – „Motiv de toamnă”, Ion Iachim – „Ninge aspru la Cotul Donului”, roman istoric, Emilian Lovișteanu – „Între cruce și istorie: file din istoria monahismului românesc”.
Duminică dimineața, începând cu ora 7.30, participanții la simpozion vor lua parte la excursia de documentare tematică organizată la Biserica Negru Vodă din Câmpulung Muscel, la biserica rupestră Nămăiești, la Monumentul Zidul Roșu și la Mausoleul Mateiaș.
Printre organizatorii Simpozionului „Experimentul Pitești – Reeducarea prin tortură” se numără Fundația Culturală MEMORIA – Filiala Argeș, Asociația Foștilor Deținuți Politici din România, Muzeul Județean Argeș, Primăria Pitești, Fundația Română pentru Democrație București, Institutul de Istorie Socială „Pro Memoria”, Universitatea Chișinău, Institutul și Biblioteca Română – Freiburg, Germania, Centrul de Cercetări Istorice și Culturale – Cernăuți, Ucraina.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii