Radio România organizează cea de-a X-a ediţie, aniversară, a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, dedicat inovaţiei în creaţia de teatru radiofonic, în perioada 14-18 iunie a.c.
Audiţiile producţiilor din concurs se vor desfăşura în perioada 14-17 iunie, începând cu ora 9.00, la Sala Mică a Teatrului Naţional Bucureşti, la care sunt aşteptaţi profesionişti şi iubitori ai teatrului radiofonic, deopotrivă. Zilnic, audiţiile vor fi urmate de dezbateri cu reprezentanţii acestora, care vor fi transmise prin live streaming, pe pagina de facebook a festivalului Grand Prix Nova Romania. Limba oficială a festivalului este engleza, iar audiţiile sunt deschise tuturor celor interesaţi de fenomenul spectacolului sonor. Intrarea este liberă.
Citește și: CCIA Argeș: Susținem reorganizarea teritorială a României pe modelul organizării Curților de Apel!
Selecţia finală a festivalului propune, în cele trei categorii de concurs – Drama, Short Forms şi Binaural Drama, 33 de producţii de top din întreaga lume, de ascultat la Sala Mică a Teatrului Naţional Bucureşti. Gala de premiere va avea loc sâmbătă, 18 iunie, de la ora 13.00, în Foaierul Tapiseriei, Sala Ion Caramitru a TNB. Festivalul revine la întâlnirea faţă în faţă a participanţilor, dar ajunge şi oriunde în lume în spaţiul virtual, pe platformele www.grandprixnova.ro şi www.eteatru.ro.
De zece ani, Grand Prix Nova şi-a câştigat notorietatea în lumea spectacolului sonor, pe care îl face accesibil tuturor celor interesaţi de fenomen. Tematica orientată spre inovaţie (tehnică, interpretativă, conceptuală ş.a.) în domeniul teatrului radiofonic este o marcă de originalitate în rândul festivalurilor europene de profil şi nu numai, Grand Prix Nova fiind unul dintre rarele contexte culturale în care experimentul nu este doar invitat să se expună, ci este şi premiat la nivel internaţional.
La această ediţie aniversară, 33 de producţii de teatru radiofonic, din 15 ţări, au fost selectate pentru a concura pentru marele premiu Grand Prix Nova, la una dintre cele trei secţiuni de concurs: Drama (maxim 60 minute), Short Forms (maxim 10 minute) şi Binaural Drama (secţiune inaugurată cu succes în anul 2018, pentru producătorii de audio drama şi ascultătorii cuceriţi de experienţa audiţiei în căşti). Mai mult, pasionaţii de teatru radiofonic vor putea asculta, în toată perioada festivalului, pe site-ul www.eteatru.ro, producţiile radiofonice în concurs, însoţite de textele în limba engleză ale acestora (în format pdf).
Citește și: Finalul anului 2022 poate aduce o nouă criză financiară în domeniul asigurărilor
De anul acesta se schimbă formula de jurizare, păstrând însă tradiţia juriilor internaţionale. Juriul format din reprezentanţii producţiilor calificate în concurs este coordonat de doi invitaţi din străinătate, personalităţi incontestabile ale domeniului. Principiul juriului colectiv acordă mai multă putere de decizie reprezentanţilor, aceştia fiind implicaţi în notarea fiecărei producţii calificate în competiţie. Răspundem, în acest fel, tendinţei de participare colectivă la decizia câştigătorilor festivalului, promovată şi de alte mari festivaluri internaţionale de profil. În acelaşi timp, mizăm şi pe o creştere a aportului juraţilor la dezbaterea teoretică şi la comunicarea profesională. Cei doi coordonatori ai juriului sunt personalităţi ale mediului radiofonic, artişti cu numeroase premii în spaţiul european de limbă germană. Reto Ott este un apreciat şi experimentat regizor, dramaturg şi producător de teatru radiofonic la Radioteleviziunea Elveţiană şi membru EBU (European Broadcasting Union). Al doilea coordonator de juriu este dramaturgul austriac Andreas Jungwirth, autor a numeroase scenarii radiofonice frecvent produse de radiodifuziunile austriece şi germane, cu un impresionat palmares festivalier.
Premiile Teatrului Naţional Radiofonic. Radio România oferă anual distincţii pentru cele mai valoroase prestaţii actoriceşti ale stagiunii Teatrului Naţional Radiofonic din anul precedent: premiul pentru cea mai bună actriţă, cel mai bun actor şi pentru debut radiofonic. Comunicarea premiilor TNR va avea loc în cadrul Galei de premiere Grand Prix Nova 2022, sâmbătă, 18 iunie, de la ora 13:00, în Foaierul Tapiseriei de la Teatrul Naţional Bucureşti. Festivitatea va fi transmisă prin live streaming, pe pagina de facebook a festivalului Grand Prix Nova Romania (@gpnromania). Festivalul Grand Prix Nova este, deopotrivă, un mediu de comunicare şi un schimb al ideilor creative. De aceea, atelierele, devenite tradiţie, sunt concepute sub forma unor întâlniri informale, în limba engleză, susţinute de coordonatorii de juriu, pe o temă de actualitate pentru domeniul audio drama. După doi ani de întrerupere, cauzată de condiţiile restrictive impuse de formatul online al festivalului, reluăm anul acesta atelierele, care vor fi susţinute de cei doi coordonatori de juriu invitaţi.
Citește și: „Nu erau copii care nu ştiau să înoate, au fost surprinşi de curentul puternic şi epuizaţi…”
În deschiderea festivalului, marţi, de la ora 12.30, Reto Ott va susţine conferinţa „My 20 Years at Radio Festivals”, în care va rezuma experienţa sa, de două decenii, ca participant la festivalurile internaţionale de gen, în contextul aniversării a zece ani de existenţă ai festivalului Grand Prix Nova. În ultima zi a festivalului, sâmbătă, 18 iunie, de la orele 10:00, Adreas Jungwirth ne propune o temă cu relevanţă social-politică, inspirată direct din subiectul piesei sale de teatru Langholzfeld, pe care Teatrul Naţional Radiofonic a produs-o în 2021 în limba română. Conferinţa sa intitulată New Home, se referă la efectele naturalizării valurilor de emigranţi şi la transformările prin care trece o comunitate, temă de acută actualitate în Europa de azi. Discuţiile de la finalul fiecărui atelier stimulează un dialog fertil, inspirator pentru toţi participanţii.
La ediţia aniversară, Grand Prix Nova 2022 redevine un punct de întâlnire al creatorilor din domeniul teatrului radiofonic şi o agoră a creaţiilor audio cu cele mai diverse identităţi. Programul festivalului poate fi găsit pe site-ul evenimentului: www.grandprixnova.ro sau pe pagina de facebook: @gpnromania.
0 Comentarii