După intrarea în atenția anchetatorilor a unor activități contractuale derulate pentru implementarea proiectului ”Dezvoltare locală în zonele urbane marginalizate din Câmpulung”, după ce Inspectoratul de Stat în Construcții a indicat o sesizare la Parchet pentru lucrările de reabilitare a Bulevardului ”Pardon” și după ce s-a descoperit o cerere de rambursare nejustificată a unei firme partenere în proiectul ”Dezvoltarea mediului antreprenorial prin acordarea de microgrant integrat cu stagii de formare”, a apărut o problemă și la proiectul Ecosistem digital interconectat și GIS integrat în cadrul UAT Municipiul Câmpulung.
Potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, unele nereguli constatate în derularea unei relații contractuale au drept consecință impunerea rambursării de către municipiul Câmpulung a peste 500 de mii de lei.
Inițial proiectul trebuia finalizat în septembrie 2023. S-a încheiat în decembrie, apoi au apărut verificările efectuate de către Direcția Generală din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Și buba s-a găsit la un contract încheiat în afara perioadei prevăzută la început ca fiind necesară implementării proiectului, în octombrie 2023. Atunci s-a apelat la Aconnect Smart Software SRL București pentru implementarea unui sistem informatic pentru optimizarea procedurilor și fluxurilor de lucru. Pretențios scop, dar și costisitor! Revenind, a existat un contract în valoare de 2.013.171 lei, iar o notă de constatare a organismului de supraveghere a indicat faptul că o parte din această sumă este neeligibilă, deci trebuie rambursată. Echipa de control a imputat, pe de o parte, citez, ”presupusa impunere prin Caietul de sarcini de cerințe/specificații tehnice restrictive, iar pe de altă parte, presupusa aplicare incorectă a criteriilor de calificare și selecție și a cerințelor Caietului de sarcini în etapa de evaluare cu consecința acceptării unei oferte câștigătoare ce nu ar fi trebuit acceptată dacă cerințele publicate ar fi fost respectate”. Suma de dat înapoi: 586.940 lei!
Câmpulungul a contestat nota de constatare a neregulilor și de stabilire a corecțiilor financiare, dar fără succes. Așa că din excedentul bugetar se scot bani pentru a se face plata.
Citește și Dosare în oglindă. Blocuri cu etaje în plus: Tancodrom vs Titidan
Consultanță și schimburi de experiență plus certificat ISO, toate pentru patru milioane
Proiectul ”Ecosistem digital interconectat și GIS integrat în cadrul UAT Municipiul Câmpulung” a beneficiat de o finanțare totală de 4.291.722,39 lei. Cei mai mulți bani, adică 3.647.964,03 lei, au provenit din Fondul Social European. În rest, 557.923,91 lei au venit de la bugetul național, iar 85.834,45 lei a reprezentat cofinanțarea Câmpulungului. Bănuții au fost folosiți, printre altele, pentru elaborarea de planuri și strategii, schimburi de experiență, consultanță și instruire, fiind obținută și certificarea ISO 9001:2015.
S-au încheiat mai multe contracte în vederea realizării activităților menționate mai sus și pentru atingerea obiectivului general constând în consolidarea capacității instituționale și eficientizarea activității la nivelul UAT Municipiul Câmpulung în ceea ce privește exercitarea atribuțiilor, prin implementarea de măsuri pentru îmbunătățirea procesului decizional și al planificării strategice și de digitalizare cu GIS integrat menite să ajute la standardizarea modului de lucru, aplicării managementului calității la nivelul activităților specifice, la creșterea gradului de interoperabilitate a sistemelor informatice și interconectare, atât din perspectiva back office, cât și din perspectiva front office. Dintre colaboratorii pe bani nu a lipsit Brand New Servicii Comunicare, fosta Propaganda Brand New, adică Adrian Țuluca, dar nici firme din Timișoara, Brașov și București, cea mai cunoscută fiind deja abonată la relația cu UAT-urile din țară, aceasta fiind Urban Scope srl București, cea care a acordat consultanță pentru elaborarea Strategiei Smart City Câmpulung contra sumei de 78.000 de lei, fără TVA.
Nu este prima dată când Câmpulungul dă bani înapoi
Istoria relației municipiului muscelean cu banii europeni evidențiază mai multe episoade în care bugetul local a avut de suferit din cauza implementării sau neimplementării unor proiecte. Este de evidențiat în primul rând ceea ce s-a întâmplat în 2016, atunci când municipiul a rambursat peste opt milioane de lei din cauza eșecului mega-proiectului „Dezvoltarea infrastructurii turistice a Municipiului Câmpulung prin reabilitarea zonei istorice şi de agrement complex – Parc Kretzulescu”. Apoi, anul trecut, bugetul local a rămas fără 113.712,23 lei, asta după ce Direcția de Programe Europene a găsit nereguli la procedurile de achiziție finalizate cu încheierea a două contracte. Asta pentru un proiect POCU inițiat în mandatul 2016-2020.
Cătălin Ioan Butoiu
Citește și Lasconi s-a împrumutat în an electoral
0 Comentarii