Încă un dezastru ecologic în Argeş: peste 13.000 de copaci tăiaţi ilegal la Dragoslavele

de | 3.11.2016 16:42 | Dezvăluiri

# 56 de persoane au fost trimise în judecată, inclusiv angajați de la un ocol silvic privat, prejudiciul fiind de 11 miliarde lei vechi # Dosarul vine la scurt timp după un altul, cel în care clanul „Brânză” a fost trimis în judecată pentru că a tăiat ilegal 23.000 de copaci la Arefu, Nucșoara și Lerești, prejudiciul total fiind de 3,6 milioane euro

Așa cum arată și statisticile Greenpeace din ultimii ani, Argeșul rămâne din păcate pe primul loc în ceea ce privește tăierile ilegale de copaci și prejudiciul adus statului. Iar asta o arată și cel mai recent dosar aflat pe rolul Judecătoriei Câmpulung. Un dosar cu nu mai puțin de 56 de persoane trimise în judecată pentru că au tăiat ilegal 13.259 copaci în zona Dragoslavele, prejudiciul fiind de 11 miliarde lei vechi. Toate cele 56 de persoane sunt cercetate în prezent sub control judiciar. Dosarul vine la doar câteva luni după un alt dosar răsunător, cel în care clanul „Brânză” a fost trimis în judecată pentru că a tăiat ilegal 23.000 de copaci la Arefu, Nucșoara și Lerești, prejudiciul fiind estimat la 3,6 milioane euro.

Patronii de firme cumpărau lemn tăiat ilegal de romi la o treime din prețul pieței

Concret, conform procurorilor, patru administratori de firme din Dragoslavele cumpărau lemn tăiat ilegal de romi la o treime din prețul pieței. Patronii firmelor le plăteau romilor 100 de lei pentru un metru cub de lemn, față de 350 lei/mc cât era prețul oficial. În total, volumul lemnului exploatat ilegal în perioada 2014-2015 a fost de 5.474 metri cubi, fiind tăiați ilegal nu mai puțin de 13.259 de arbori. Dezastrul ecologic a ieșit la iveală în noiembrie 2015, după ce Poliția Câmpulung și procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung au descins la Dragoslavele. La perchezițiile de atunci au fost confiscați peste o mie de metri cubi de material lemnos, mii de euro şi de lei, zeci de utilaje şi vehicule. Lemnele erau tăiate din Ocolul Silvic Privat Dragoslavele, aparținând Obștei Moșnenilor Dragoslăveni.  Trei dintre patronii de firme au fost trimiși deja în judecată. Este vorba de Ionuț Ciopleiaș, Jan Grancea și Ion Răduță. Un al patrulea patron – Urlea Cristian – este cercetat și în prezent.

Tăierile ilegale de lemne, cu complicitatea pădurarilor

După cum se precizează și în rechizitoriu, tăierile ilegale de lemne au fost posibile cu complicitatea a trei angajați de la O.S. Dragoslavele. Este vorba de pădurarul Ion Răduță și brigadierii Florin Păun și Iosivoiu Dumitru. În destule cazuri, romii îi „recompensau” și pe pădurari pentru că îi lăsau să taie lemne nestingheriți. Adesea, când se duceau să taie lemne, romii le spuneau pădurarilor că vor tăia o cantitate, iar în realitate tăiau cu mult mai mult. Și, după ce că făceau prăpăd în păduri, romii lăsau abandonați și împrăștiați copacii ce nu li se păreau de calitate.
Următorul termen în acest proces va fi pe 11 noiembrie la Judecătoria Câmpulung.
Denis Grigorescu

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii