Încă patru focare de pestă porcină, descoperite la final de an

de | 7.01.2021 13:14 | Actualitate, Dezvaluiri, Home

# Ele sunt la Broșteni, Bascov, Cocu şi Rucăr
La sfârșitul anului 2020, au fost descoperite trei focare active de pestă porcină africană la porcii domestici în exploatații nonprofesionale, mai exact în localitatea Broșteni – oraș Costești, în comuna Bascov și în comuna Cocu, dar și un focar activ de pestă porcină africană la porcii domestici într-o exploatație comercială în localitatea Rucăr.
„Luni, 4 ianuarie, demarăm procedura de stingere a două dintre focare, de la Rucăr și de la Costești. Celelalte două (Cocu și Bascov, n. red.) care au fost din 24 și 28 decembrie sunt încă în termenul legal de active, ele se închid după 40 de zile, respectiv 45 de zile. La 40 de zile, în zona de supraveghere facem examene clinice și, dacă nu avem nicio suspiciune, intrăm în zona de 45 de zile, unde recoltăm probe de sânge. Este vorba de zona de protecție de 3 km în jurul focarului. Dacă examenele serologice sunt negative, atunci se încheie documentele pentru ridicarea restricțiilor și închiderea bolii”, a explicat Sorin Sorescu, directorul DSVSA Argeș.

Citește și Ce se mai aude cu despăgubirile pentru pesta porcină / Sorin Cârstea: „Ni s-au virat 23% din bani, adică în jur de 6 milioane de lei”

Citește și Deşi a pierdut 26.000 de porci, Sorin Cârstea promite repopularea fermei Macro de la Costeşti: ”Nu ne dăm bătuţi în faţa pestei! Vom relua activitatea”

Focarele de pestă la mistreți sunt active până la 2 ani

De asemenea, încă sunt active 16 cazuri de pestă porcină africană la porcii mistreți din fonduri de vânătoare (F.V. 25 Grădiștea, F.V. 24 Mâzgana, F.V. 18 Râul Târgului, F.V. 29 Trivale, F.V. 2 Șuici, F.V. 7 Curtea de Argeș, F.V. 26 Rădești, F.V. 46 Mozacu – Complex, F.V. 42 Vlăscuța, F.V. 27 Micești, F.V. 10 Mălureni, F.V. 35 Râncăciov, F.V. 44 Furduești, F.V. 13 Corbi, F.V. 28 Dârmănești, V. 19 Câmpulung) și un caz de pestă porcină africană la porcii mistreți din complexul de vânătoare „Mistrețul”, din comuna Sălătrucu.
Directorul DSVSA Argeș a explicat de ce sunt încă active aceste focare. „Aici, termenele de stingere a focarelor sunt până la 2 ani. Este foarte greu să stingi focarele, pentru că trebuie uciși toți mistreții și nu oricum, doar la pândă. Trebuie să îi aștepți unde vin la adăpat sau la hrănit și acolo să îi împuști și nu prin goană, altfel atunci îi risipești și trec în alte fonduri de vânătoare. Deocamdată, testele arată că nu mai sunt semne că boala ar mai exista, pentru că atunci când gestionarii fondurilor de vânătoare vânează mistreți, ei sunt obligați să vină cu probele la noi. Noi testăm și pentru trichineloză și pentru pestă porcină africană. Până acum, n-am mai avut rezultate pozitive.”

Distribuie!

Articol scris de Mari Tudor

Redactor la Jurnalul de Argeș. Absolventă a specializării Jurnalism și a programului Comunicare Organizațională de la Universitatea din Pitești.

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

Ultimele articole

Meteo: Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion
Meteo: Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 6 decembrie 2021 - 3 ianuarie 2022. Meteorologii au anunţat cum va fi vremea de Crăciun şi de Revelion. Meteorologii au publicat prognoza pentru perioada 6...

Dacia și Viitor Plus – parteneri de mediu la Mioveni
Dacia și Viitor Plus – parteneri de mediu la Mioveni

Din această toamnă, 200 de arbori din speciile mesteacăn, stejar și frasin, 2000 de arbuști ornamentali și 3000 de butași de trandafiri vor înfrumușeța orașul Mioveni, materialul verde fiind plantat în cadrul unui proiect de mediu inițiat de Asociația Viitor Plus...

Primele 2 cazuri cu varianta OMICRON au fost confirmate în România
Primele 2 cazuri cu varianta OMICRON au fost confirmate în România

În această după-amiază, Institutul National de Sănătate Publică a primit rezultatul primelor secvențieri efectuate la Institutul National de Cercetare Medico-Militară Cantacuzino București care confirmă prezența noii tulpini OMICRON la doi dintre pasagerii cursei din...

Mașină răsturnată în șanț, la Valea Mare-Pravăț
Mașină răsturnată în șanț, la Valea Mare-Pravăț

Pompierii câmpulungeni au fost solicitați sâmbătă, la ora prânzului pentru a interveni la un accident rutier, în zona Valea Mare-Pravăț. Din primele informații, un autoturism a ieșit de pe partea carosabilă și a plonjat pe șanțul de pe marginea drumului. Citește...