În numai câteva zile s-a schimbat schimbarea în modul de organizare și funcționare a administrației locale din Câmpulung! Organigrama stabilită la început de an la propunerea primăriței Elena Lasconi se transformă continuu, în mod evident acest lucru determinând o serie de disfuncționalități. Iar premisele transformării se mențin.
Un angajat de la Protecția Civilă a câştigat procesul împotriva primăriței
Mai multe acțiuni în justiție sunt îndreptate împotriva hotărârii de consiliu prin care s-a aprobat reorganizarea aparatului de specialitate al primarului, iar o primă bătălie a fost câştigată de un fost angajat al Primăriei. Câmpulungul, Consiliul Local și primărița au pierdut în fața referentului de specialitate de la Compartimentul Protecție Civilă. Consecința a fost imediată, cu mențiunea că a fost vorba de o hotărâre judecătorească executorie, dar pronunțată într-o cauză accesorie celei principale. Aleșii locali au fost obligați să modifice actul pe care l-au aprobat în ianuarie, acest lucru însemnând reînființarea Compartimentului Protecție Civilă și Situații de Urgență și a funcției de referent de specialitate în cadrul acestuia.
Nu doar litigiile în instanță provoacă schimbarea schimbării. Elena Lasconi s-a răzgândit în câteva luni și a decis să desființeze încă un compartiment pe care îl acceptase inițial în organigramă. Auditul intern al Primăriei era prevăzut să funcționeze cu un auditor superior și un auditor asistent, cel de-al doilea post fiind adăugat în vara lui 2020, la sugestia Curții de Conturi. Doar că nimeni nu a fost angajat, așa că Auditul a fost susținut de un singur funcționar public. De data aceasta, Elena Lasconi nu va avea emoții cu desființarea postului, asta fiindcă cea care îl ocupa a demisionat în primăvara acestui an, printre motivele plecării fiind și exercitarea unor presiuni colegiale.
De ce vrea Lasconi să desființeze Auditul?
În referatul atașat propunerii de desființare se precizează faptul că, citez, ”la nivelul UAT Câmpulung compartimentul de audit nu îndeplinește condițiile stabilite de lege”. Legea e lege, dar de la aprobarea organigramei în ianuarie 2021 și până în prezent nu a fost modificată, asta însemnând că, potrivit profesioniștilor din Primărie, nici la început de an nu îndeplinea acele condiții. Dar a fost acceptat și aprobat! Apoi, motivația dispariției compartimentului ține de ideea contractării de servicii externe de audit, mai ales că în cazul Câmpulungului ar fi vorba de acoperirea a 23 de autorități publice care trebuie să fie auditate o dată la trei ani. Și este vorba despre aderarea municipiului muscelean la sistemul de cooperare pentru audit public intern, prin semnarea unui acord de cooperare. Obligațiile financiare rezultate din această manevră vor fi suportate din bugetul local, care nu va mai susține salariul auditorului din aparatul de specialitate.
Cătălin Ioan Butoiu
Citește și Despre cum le promite Lasconi cozonac unora care își permit doar pâine
0 Comentarii