Încă o casă de patrimoniu din Piteşti va fi refuzată de Primărie

de | 27.01.2022 12:27 | Actualitate, Economie, Home, Politica si Administratie

Update: Consilierii locali au votat pentru neexercitarea dreptului de preempțiune pentru achiziționarea casei “Dimitrie Gh. Dima”, monument istoric din 1901, de pe strada “Sfânta Vineri”, nr. 49, Pitești.

În comisii s-a propus ca în casa de patrimoniu să funcționeze, eventual, o grădiniță. Primarul Cristian Gentea a fost cu mai mulți colegi din primărie și reprezentanți ai DSP să vadă casa.
Primarul Cristian Gentea: “Clădirea respectivă arată foarte bine. Problema este că, legat de învățământ, mi s-a transmis de la DSP că niciodată nu o să primim aviz acolo pentru orice activitate de acest gen. În primul rând, din cauza lipsei iluminatului natural, imposibilității de realizare a circuitelor necesare, mai este și scara aceea, este foarte-foarte abruptă. Ca utilitate, din acest punct de vedere nu putem să facem nimic. Mai mult decât atât, n-am găsit o autorizație de construcție pentru renovarea acestui imobil, nici certificat de urbanism. Legat de preț, eu, personal, nu îmi asum așa ceva. Am fost consilier local când puteam, probabil, să o luăm undeva sub 200.000 de euro. Acum, prețul este 435.000 de euro. Eu îmi mențin punctul de vedere, de aceea v-am și propus acest proiect pentru neexercitarea dreptului de preempțiune”, a argumentat primarul. 

Știre inițială:

Consiliul Local Pitești are, pe ordinea ședinței din 27 ianuarie a.c., un proiect de hotărâre pentru neexercitarea dreptului de preempțiune pentru achiziționarea imobilului de pe strada Sfânta Vineri, de la nr. 49. Proprietatea are teren de 800 mp, suprafață construită de 899 mp, iar proprietarii au cerut 435.000 de euro. A mai fost scoasă la vânzare în 2017, pentru 225.000 de euro, și nici atunci Consiliul Județean Argeș și Consiliul Local Pitești nu au dorit să cumpere casa, care este, de fapt, un monument istoric în care a trăit Dimitrie Gh. Dima (1876-1923), inginer constructor piteștean de renume, prefect al Argeșului între 1920 și 1921 și antreprenor.

Poate și numele vi se pare cunoscut. În Pitești avem un colegiu tehnologic cu acest nume.
Casa pentru care Consiliul Local are proiect pentru neexercitarea dreptului de preempțiune este construită în 1901, iar în fața ei se află Biserica ”Sfânta Vineri”, alt monument istoric, chiar reabilitat prin fonduri europene. De fapt, biserica a fost construită între 1903-1908, sub coordonarea reputatului inginer Dimitrie Gh. Dima. Până acum, Primăria Pitești și-a exercitat dreptul de preempțiune doar asupra Casei Coandă, în care funcționează Casa Căsătoriilor.

Citește și Unor case neîngrijite din Piteşti li s-a majorat impozitul cu 500%. Printre ele, şi casa în care s-a născut pictorul Rudolf Schweitzer Cumpănă

Citește și Proprietarii Casei „Bobancu” vor retragerea dreptului de preemţiune al Primăriei Piteşti

Distribuie!

Articol scris de Mari Tudor

Redactor la Jurnalul de Argeș. Absolventă a specializării Jurnalism și a programului Comunicare Organizațională de la Universitatea din Pitești.

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole