Web Analytics
scris joi, 18.08.2022

Înalt Preasfințitul Calinic: ”Este o diferență enormă, între a te îmbăta și a gusta un păhăruț, până la două…”

Beția alungă pe Duhul Sfânt. Ne întreabă Sfântul Vasile cel Mare: „Știi oare cine este Cel pe Care ai să-L primești când te împărtășești? Este Cel Care ne-a făgăduit: „Eu și Tatăl Meu vom veni la el și la el vom locui” (Ioan 14, 23).

Înalt Preasfințitul Calinic: ”Este o diferență enormă, între a te îmbăta și a gusta un păhăruț, până la două…”

Pentru ce I-o iei înainte cu beția și închizi intrarea Stăpânului? Pentru ce îndemni pe dușman să ocupe mai dinainte intrările tale? Beția nu primește pe Domnul; beția alungă Duhul Sfânt. Fumul alungă albinele, iar beția, alungă harurile duhovnicești.”

Citește și: Verde la distracţii în capitala Muscelului. Bani la grămadă pentru petrecerile câmpulungenilor

Sfântul Vasile cel Mare, nu știu, doar presupun, că a gustat și el un pahar cu vin, știind că este un medicament pentru stomac, cum sfătuia și îndemna Sfântul Apostol Pavel, pe ucenicul său, Timotei, care era bolnav de stomac. Zice să ia un pahar cu vin pentru „desele lui neputințe”. Iată că vinul este un medicament și o bucurie, că zice Scriptura: „vinul veselește inima omului”. Așadar, Sfântul Vasile cel Mare combate în cuvântul său: „Împotriva celor care se îmbată”, nu împotriva celor care servesc un pahar cu vin. Este o diferență enormă, între a te îmbăta și a gusta un păhăruț, până la două. Se zice în proverbele românești: bea un pahar! Apoi, după ce pui bază la stomac (adică guști ceva), bea și pe al doilea, iar când vine vorba de al treilea, varsă-l jos! Ce înțelepciune la români! Măsura în toate!

Cred că postul este să fii măsurat la gură, stomac, vorbele să se micșoreze, distracțiile la fel și să nu ne pierdem timpul cu nimicuri!

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *