Web Analytics

„În ultima perioadă, urşii mănâncă şi câinii. Se întâmplă aproape zilnic…”

de | 26.07.2018 14:10 | Politica si Administratie

# Semnalul de alarmă al primarului de la Arefu, Gheorghe Stoican

Urșii sunt tot mai des văzuți în zona Transfăgărășan – Barajul Vidraru. Chiar săptămâna trecută, o ursoaică și cei doi pui ai săi s-au apropiat de câțiva turiști care se aflau la un picnic pe marginea șoselei în această zonă. Astfel, în data de 6 iulie, directorul Direcției Silvice Argeș, Armand Chiriloiu, a înaintat la Ministerul Mediului o cerere de redistribuire a celor trei urși în altă zonă, iar zilele trecute cererea a fost aprobată.

S-a instalat o cușcă pentru capturarea urșilor

„Da, am primit aprobarea pentru relocare acum două zile. Urșii vor fi relocați pe același fond de vânătoare, numai că în altă zonă. Deja ne-am apucat să facem demersurile, am instalat o cușcă pentru capturare, am luat legătura cu cei de la Brașov, care sunt abilitați să facă capturările, cu Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice. Am demarat procedurile pentru așa ceva, numai că sunt anevoioase, nu e așa ușor”, ne spune directorul Direcției Silvice Argeș, Armand Chiriloiu.

„Oamenii vin grămadă la primărie. Eu ce să fac?”

Și comuna Arefu s-a confruntat periodic cu atacuri ale urșilor. Cetățenii sunt alarmați, întrucât urșii intră în gospodării și atacă animalele domestice. Iată ce ne-a spus Gheorghe Stoican (foto), primar comuna Arefu, despre atacurile urșilor:
„În ultima perioadă, urșii mănâncă şi câinii. Se întâmplă aproape zilnic, noaptea mai mult. Nu se ia nicio măsură. Au închis și cetatea pentru doi urși, trei, câți sunt acolo. Situația e groaznică. Nu e vorba de un câine, de găini, de porci, dar pot ataca oameni. Asta nu înțeleg ei. Dacă înțeleg, nu știu de ce nu aplică. Stau cu o cușcă să intre ursul. E prost ursul să intre?! Au mai fost oameni care s-au dus la spital, dar zici că pentru oameni nu există despăgubiri. Ăștia suntem, noi n-avem nicio valoare, urșii au, sunt ocrotiți de lege. Nu știu cine îi ocrotește. Miniștrii, cei de la ONG- uri să ia câte unul acasă, să se sature, să vadă cum e. Oamenii vin grămadă la primărie. Eu ce să fac? Să îi dau ursului cu ștampila în cap?!”
Mari Tudor

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii