Web Analytics

În timp ce primarul o scaldă, o conductă spartă a Petrom ameninţă Vedea cu un dezastru ecologic

de | 24.05.2012 11:06 | Dezvăluiri

# Țițeiul a intrat în pânza freatică a comunei și sătenii îl adună cu bidonul. Edilul are o atitudine ezitantă și pentru că fiul său lucrează la filiala Petrom din Poiana Lacului. De mai bine de cinci ani, locuitorii comunei Vedea se află în pragul unui dezastru ecologic.  Scurgerile din ce în ce mai frecvente de păcură și soluții saline provenind de la exploatările din zonă ale Petrom i-au adus pe oameni la exasperare.  Iar nepăsarea crasă a factorilor de decizie sesizați de ei aproape că i-a făcut să se resemneze. Cea mai recentă scurgere de petrol a avut loc chiar în preajma sărbătorilor pascale din acest an și se pare că a fost provocată de o nouă defecțiune la una din conductele ce pornesc de la sondele de exploatare ale OMV Petrom.

Preotul paroh din Vedea, Adrian Trandafirescu: ”Nu-mi place să văd cum cineva distruge natura”

Locuitorii comunei Vedea povestesc că, deși a fost construită abia de un an, conducta cu pricina s-a defectat deja de trei ori, în nici o lună și jumătate. Fără a mai pune la socoteală nenumăratele defecțiuni ce au apărut, în tot acest timp de când a fost construită, pe diferite porțiuni ale ei. Au fost dăți când se putea  aduna țițeiul cu bidonul, atât de mult s-a scurs, ne-a relatat un localnic. Un alt sătean ne arată cum țițeiul i-a împroșcat fațada casei. În zona afectată, adică la ieșirea din comună spre Colonești, localnicii ne-au arătat că li s-a uscat vegetația, pomii fructiferi din ogradă, și se plâng că, deși fertilizează solul în fiecare an, pământul a ajuns sterp și steril. La fel ca și la prelucrarea zăcămintelor de șist, și la prelucrarea produselor petroliere se folosesc săruri și produse chimice care, odată îmbibate în sol, îl fac steril pentru producția agricolă. În șanțurile de pe marginea drumului încă mai persistă, în apa de sub podețe, pete uleioase. Apa este unsuroasă și degajă un miros specific produselor petroliere. Același miros se simte și în apa puțurilor din curțile localnicilor. Marginea drumului stă aproape să se prăbușească în șanțurile laterale, fiind un potențial pericol pentru mașinile care ar opri sau ar trece pe acolo ori pentru copiii care s-ar juca în acea zonă. Pe câmp, încă se mai văd porțiuni de sol îmbibate de petrol, chiar și după ce s-a încercat ștergerea urmelor prin acoperirea lor cu pământ. Pe o porțiune de teren, paiele cu care s-au acoperit câteva băltoace de țiței erau macerate și înnegrite, de parcă locul ar fi fost ars. Suprafața afectată de poluare este de vreo 700 mp. „De cinci ani de zile am tot trimis probe de apă și de sol la Protecția Mediului, dar nu am primit niciun răspuns și nu a luat nimeni nicio măsură. Am trimis sesizări peste sesizări la Agenția pentru Protecția Mediului, la domnul director Kalman, dar cu același rezultat.”, spune unul dintre localnicii afectați de poluarea cu produse petroliere. Am discutat și cu preotul Adrian Trandafirescu, de altfel un om foarte implicat în viața localității. De 12 ani, el este paroh al obștei din Vedea, dar și membru activ al Partidului Ecologist.

„Oamenii ale căror gospodării au fost afectate m-au căutat și mi-au spus ce au pățit.  Au procedat așa, nu doar pentru că sunt preot, ci, probabil, și pentru că mă știu că sunt  și ecologist. Așa cum ați observat dvs, unii dintre săteni spun că nu știu nimic. Ei spun asta pentru că le este teamă de eventuale repercursiuni. Nu trebuie să ne fie teamă, atunci când avem dreptate. Trebuie să punem piciorul în prag și să trăim și noi în condiții decente. Eu sunt un om ordonat și iubesc natura. Nu îmi place să văd că altcineva o distruge.”, a  mai spus preotul.

Sătenii cred că primarul Dochinoiu vrea să mușamalizeze cazul

Mai deschis, mai pe furiș, oamenii spun că primarul comunei, Niculaie Dochinoiu, vrea să mușamalizeze cazul și că nu ar avea niciun interes să ia vreo măsură serioasă, pentru că fiul său ocupă o funcție de răspundere la OMV Poiana Lacului. L-am contactat pe edilul-șef al comunei Vedea, Niculae Dochinoiu, pentru a-i solicita un punct de vedere referitor la iminența unui dezastru ecologic în zona pe care o administrează. „Am fost sesizat de către localnici, iar eu, la rândul meu, i-am sesizat pe cei de la OMV, care s-au arătat întotdeauna foarte receptivi. Au luat deja măsuri, au înlocuit o porțiune de conductă și au spus că vor face o cuponare, adică vor mai înlocui un tronson de conductă. Astfel de defecțiuni s-au mai produs, s-au mai întâmplat de când există exploatare petrolieră în zonă și, probabil, că se vor mai produce. Localnicii afectați au fost despăgubiți.  Apa potabilă nu a fost afectată și nici nu a ajuns scurgerea în pânza freatică. Eu am sesizat mereu OMV-ul, ori de câte ori a fost nevoie. Nu am cunoștință dacă localnicii au sesizat Agenția de Protecția Mediului sau dacă au primit vreun răspuns. Dar eu nu am sesizat Protecția Mediului.”, a declarat primarul (foto). Așa cum vă spuneam, contrar celor afirmate de primarul Dochinoiu, poluarea a ajuns deja în pânza freatică, de vreme ce chiar apa din puțuri are un miros puternic de petrol. Însă, dacă ar fi să ne luăm după spusele edilului, nici nu se întrevede o rezolvare, ci, dimpotrivă, sătenii ar trebui să se aștepte și în continuare la astfel de probleme. Asta pentru că defectarea frecventă a conductei ce transportă produse petroliere de la sonde pare să fie percepută ca o normalitate de către factorii de decizie, a căror inerție este revoltătoare. Și mai trist este faptul că oamenii plătesc, nu doar cu o grămadă de bani, ci și cu sănătatea lor și a copiilor lor pentru profiturile uriașe ale companiilor de exploatare a zăcămintelor de țiței.
Adriana Gândilă

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii