Web Analytics

În siguranţă pe două roţi (I)

de | 22.10.2015 19:17 | Actualitate

# Rubrică de educație rutieră

Persoanele care vor să meargă cu bicicleta pe drumurile publice trebuie să aibă cel puțin 14 ani și să aibă asupra lor actul de identitate, conform legislației rutiere, acestea fiind doar două dintre regulile ce trebuie respectate în prezent. Cei care încalcă legislația riscă să fie amendați.

Bicicletele trebuie să aibă faruri și dispozitive reflectorizant-fluorescente (ochi-de-pisică), fără de care circulația pe timp de noapte este interzisă. Astfel, bicicletele cu care se circulă pe drumurile publice trebuie să aibă: un dispozitiv eficient de frânare; un sistem adecvat de direcție; un sistem de avertizare sonoră; o lumină albă/galbenă în față și o lumină roșie în spate, cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant de aceeași culoare; elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante de culoare portocalie, care, în mișcare, să formeze un cerc continuu, fixate pe spițele roților. Dacă pe un drum este amenajată o pistă de biciclete, atunci bicicliștii vor circula doar pe aceasta. Dacă nu sunt amenajate astfel de piste, atunci bicicliștii pot circula pe acostament (fâșia laterală de lângă drum), în sensul de mers, dacă nu există pericole.

Interdicții impuse prin lege bicicliștilor

Persoanele care circulă cu biciclete pe drumurile publice trebuie să le conducă pe un singur rând, conform regulamentului pentru aplicarea Codului rutier, și sunt obligate să aibă asupra lor actul de identitate.
Bicicliștilor le este interzis să învețe să conducă aceste vehicule pe drumurile publice. Totodată, aceștia n-au voie să circule pe sectoarele de drum cu acces interzis bicicletelor. De asemenea, nu se poate circula cu bicicletele pe trotuare, dacă există o cale laterală, o potecă sau un acostament ce pot fi folosite. Bicicliștii n-au voie nici să circule pe aleile din parcuri/grădini publice, exceptând cazurile în care circulația pietonilor nu este incomodată.
Cei aflați sub influența alcoolului, a produselor ori substanțelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora n-au voie să circule cu bicicleta.

M.S.
Rubrică realizată cu sprijinul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii