În scandalul poligonului de tir de la Smeura, Poliţia pune tunurile pe reclamanţi

de | 16.05.2014 14:34 | Actualitate

În articolul „Poligon de tir la 200 m de școală și 25 m de biserică”, publicat de Jurnalul de Argeș în 22 aprilie, semnalasem o stare de fapt anormală și periculoasă, în cazul nostru pentru comuna Moșoaia, satul Smeura, unde localnicii se simt amenințați de proiectilele provenind de la poligonul privat de tir de la intrarea în localitate, aparținând societății „Amis Hobby”, și stresați fonic de zgomotul împușcăturilor. „Trăim zilnic cu teama de a fi împușcați în propriile case”, au mărturisit sătenii în reclamația ce au trimis-o Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) – Direcția de Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase (DAESP), IPJ Argeș – Serviciul de Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase (SAESP) , chestorului Poliției Române, Petre Tobă, ministrului de interne Gabriel Oprea și corpului de control al prim-ministrului Victor Ponta. După ce petiționarii ne-au semnalat și nouă, la redacție, această problemă, am trimis solicitări atât către SAESP Argeș, cât și către DAESP din cadrul IGPR și am discutat și cu edilul comunei Moșoaia, Florea Ene.

Direcția de Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase: „Verificările sunt în curs de desfășurare”

Dacă la solicitarea trimisă către SAESP Argeș în 6 mai nu am primit niciun răspuns până la închiderea prezentei ediții, în schimb structura centrală, adică DAESP din cadrul IGPR a răspuns foarte prompt, în numai trei zile. „Urmare a adresei dumneavoastră nr. 1236/06.05.2014 referitoare la declanșarea de către DAESP a unei activități de verificare a legalității funcționării pe raza comunei Smeura, sat Moșoaia, jud. Argeș (sic!), a poligonului de tir, ca urmare a plângerii formulate de către locuitorii acestei localități, vă comunicăm faptul că verificările sunt în curs de desfășurare, iar în conformitate cu prev. art. 12, lit. „f” din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, divulgarea acestora ar aduce atingere interesului părților. Având în vedere cele mai sus menționate, precizăm că până la finalizarea complexului de verificări ce se desfășoară în cauză, nu putem să ne pronunțăm cu privire la luarea unei decizii.”, este răspunsul primit de noi și semnat de către directorul acestei structuri, chestorul Niculae Marinescu. Și pentru că în sesizarea formulată de către grupul de săteni din Smeura aceștia precizaseră că în vecinătatea imediată a poligonului de tir se află nu doar casele lor, ci și școala, biserica și cimitirul, am luat legătura cu edilul local, primarul Ene Florea, din Moșoaia. Acesta ne-a confirmat faptul că cele trei lăcașe se află în imediata apropiere a poligonului Amis Hobby, deținut de omul de afaceri Gheorghe Sima, însă a făcut precizarea că: „Într-adevăr e școală acolo, dar nu mai vin copii de 2-3 ani de zile.” Ținând cont de faptul că poligonul funcționează din anul 2010, înseamnă că la momentul autorizării acestuia școala funcționa. Ceea ce nu a împiedicat autoritățile implicate în autorizare, în speță Federația Română de Tir Sportiv (FRTS), SAESP Argeș și DAESP, să dea aviz favorabil și viză de funcționare, inclusiv la verificările ulterioare, ce se fac, potrivit legii, din doi în doi ani. Nici măcar faptul că poligonul de tir pentru arme letale al Amis Hobby este amenajat sub limita minimă legală, adică de 500 m, de cea mai apropiată locuință și, nicidecum în extravilan, așa cum este legal, ci în intravilan.

Primar Florea Ene: „Acum am primit de la IGP o solicitare să le dau niște lămuriri  despre autorizații de construcții la cetățenii care fac reclamație”

Sătenii din Moșoaia, care au adresat plângerea către poliție ne-au comunicat că deși până acum s-au scurs mai bine de 30 de zile de la sesizare, nu au primit încă niciun răspuns la petiția lor. „Eu chiar acum am primit de la Inspectoratul General al Poliției o solicitare să le dau niște lămuriri în sensul ăsta, despre autorizații de construcții pe care noi le-am eliberat de la Primărie la cetățenii care fac reclamație, punctul nostru de vedere în ceea ce privește acest poligon… Noi am spus că e treaba instituțiilor care sunt îndrituite să facă aceste autorizări. Nefiind noi proprietarul terenului (ocupat de poligonul de tir, n.r.), noi suntem datori să dăm autorizație, dar după aceea dacă nu obține avizele, e treaba lui”, ne-a mai spus primarul Florea Ene. În afara de cele declarate de către primar, am aflat că, în urma reclamației, la Smeura ar fi venit polițiști de la DAESP, care ar fi început să se intereseze cu privire la perioada în care au fost construite locuințele din vecinătatea poligonului și să-i chestioneze pe reclamanți despre asta. De parcă anormal ar fi să-ți constuiești casă în interiorul unei localități, adică în intravilan, și normal ar fi ca în interiorul unei localități să existe un poligon de tir pentru arme letale. Numai că viza de funcționare a poligonului a fost emisă chiar de către colegii celor veniți în verificare, în urma plângerii localnicilor. Cât de corecte și imparțiale ar putea fi, în această situație, cercetările? Vă lăsăm pe dvs, cititori, să ghiciți.
Însă, așa cum am spus în articolul din 22 aprilie, nu doar teama de a fi împușcați în propriile case de vreun glonte rătăcit sau de ploaia de alice de la poligon este motivul reclamației localnicilor din zonă, ci și zgomotul de împușcături. „Dacă s-ar sesiza toată lumea de câte ori duminica și sâmbăta pune câte un vecin muzică la maxim de sună pe șapte văi cu manele și cu toate prostiile, atunci… Deci trebuie să fim mai toleranți, să încercăm să vedem ce și cum. Eu oricum n-am avut niciodată intenția să deranjez pe cineva sau să fac rău la cineva în mod intenționat. Eu acolo sunt, în zona aceea, într-o vale împădurită. Oricum zgomotul se ecranează și nu mai este la fel…”, ne spunea Gigi Sima, patronul poligonului, când l-am contactat pentru a-i solicita punctul de vedere. Cum vine asta? Adică muzica dată la maxim se aude de la vecini până la poligon, însă de la poligon la vecini zgomotul împușcăturilor este atenuat de perdeaua de pădure? O fi perdeaua asta de pădure un filtru de zgomot unidirecțional, altfel nu vedem cum s-ar putea explica afirmațiile patronului Sima.
În prezent, activitatea poligonului Amis Hobby este încă suspendată, însă pentru cu totul alte motive decât cele referitoare la legalitatea autorizării. Este vorba despre mici detalii tehnice, așa cum ne-a precizat omul de afaceri Gigi Sima, cum ar fi ridicarea unui gard împrejmuitor.
Adriana Gândilă

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii