Web Analytics

In memoriam Silvestru Voinescu

de | 24.12.2019 13:04 | Cultură

În fiecare an, începutul lunii ianuarie ne oferă prilejul de a ne aminti pios de cel care a fost „părintele“ Bibliotecii Judeţene Argeş timp de patru decenii – domnul director Silvestru Voinescu. Om de aleasă cultură, de formaţie jurist, Silvestru Voinescu s-a remarcat, de-a lungul vieţii, ca un foarte bun manager de instituţie de cultură, un adevărat profesionist în domeniul său de activitate, un minunat coleg, un adevărat OM în toată puterea cuvântului – aşa cum îl descriu, cu entuziasm, toţi cei care l-au cunoscut.

Silvestru Voinescu şi Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu“ Argeş

Numele lui Silvestru Voinescu este legat indestructibil de cel al Bibliotecii Judeţene Argeş „Dinicu Golescu“, cu al cărei destin se împleteşte. Este de notorietate publică demersul său susținut pentru ridicarea actualului sediu al Bibliotecii, unul dintre cele mai moderne şi impunătoare lăcaşuri de cultură din ţară. Iată ce afirma la 8 martie 2003, la inaugurarea acestuia: „Trebuie să recunosc că Dumnezeu a fost milostiv cu mine şi m-a ajutat să văd împlinit acest vis al iubitorilor de carte din Piteşti – noul local spaţios şi luminos (…). În momentul de faţă, Palatul Cărţii din Piteşti, aşa cum a început să i se spună, se numără printre cele mai frumoase sedii de bibliotecă din ţară.(…) Am satisfacţia sinceră că am fost, într-un fel, unul dintre cei care au contribuit la organizarea unei mari biblioteci, mijlocind cum am putut şi cum s-a putut la strângerea, păstrarea şi valorificarea acestui tezaur, din care îşi îmbogăţesc mintea şi îşi încălzesc inima cei de azi şi care va sta cu generozitate la dispoziţia generaţiilor de mâine“ (din vol. „Silvestru Voinescu – un destin asumat“, apărut sub egida Bibliotecii Judeţene Argeş, Editura Tiparg, 2006)

Silvestru Voinescu – scriitorul şi istoricul devotat

Pasionat de istorie şi de dorinţa de a transmite generaţiilor viitoare cât mai mult despre trecutul acestor locuri, Silvestru Voinescu a publicat peste 350 de articole şi studii în ziare şi reviste naţionale şi locale. A publicat mult şi în „Revista de studii şi cercetări ştiinţifice“ a Muzeului Judeţean de Istorie Argeş.
Silvestru Voinescu este autor şi coautor a 12 volume.

Expoziţia „In memoriam Silvestru Voinescu”

În semn de omagiu, la fiecare început de an, Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu“ Argeş organizează o amplă expoziţie, în care prezintă într-o formă sintetică opera acestuia, alături de cărţi cu autograf, primite de Silvestru Voinescu sau oferite de acesta, diplome de onoare conferite omului de cultură de diferite autorităţi publice locale sau naţionale, reviste de cultură.
Expoziţia cuprinde, pe lângă documentele aflate în colecţiile bibliotecii, şi fotografii şi documente personale, ce aparţin familiei Voinescu şi care surprind aspecte din viaţa de familie a celui comemorat, întregind, astfel, în mod fericit tabloul vieţii unui cărturar adevărat. Silvestru Voinescu va rămâne în inimile tuturor, aşa cum prietenul său, Victor Petrescu, directorul Bibliotecii Judeţene Dâmboviţa, consemna într-un articol în 2006: „Model de slujire devotată a unei instituţii, longeviv ctitor al unui edificiu, (…) un reper luminos în galeria bibliologilor români, un exemplu de urmat pentru generaţiile prezente şi viitoare“.
Gabriela Tomescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii