Mariana Pană este vizată într-un dosar de cercetare cu trei infracțiuni: luare de mită, dare de mită, folosirea, în mod direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității
Luni, 11 iunie, după nunta din week-end la malul mării, directoarea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Argeș, Mariana Pană, s-a prezentat la DNA București. A venit cu o mașina Suzuki Vitara, condusă de proaspătul soț, directorul general adjunct al APIA Central, Cornel Turcescu. Scopul a fost percheziția informatică a hard-ului de la calculatorul ridicat din biroul de la APIA Argeș și a telefonului, în dosarul de urmărire penală nr. 165/P/2022. Asta după ce, la finalul lunii iunie, judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București a emis un mandat de percheziție informatică pentru descoperirea și strângerea probelor cu privire la infracțiunile cercetate în dosarul de urmărire penală. Și anume pentru: săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, dare de mită, folosirea, în mod direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii, pentru sine ori pentru altul, de bani, bunuri ori foloase necuvenite.
Legat de infracțiunea de luare și dare de mită
Potrivit informațiilor pe care le avem, dosarul a fost deschis în urma unor denunțuri pentru fraudarea unui concurs la APIA Argeș, desfășurat în martie 2021. Iar motivul pentru care directoarea Mari Pană și adjuncta Alexa Delureanu au intrat în atenția DNA ar fi candidata… Alina Viorela Dumitrache, în prezent consilier debutant în cadrul APIA Argeș. Din ceea ce au procurorii până acum, directoarea Mari Pană ar fi livrat subiectele pentru concursul din data de 01.03.2021, pe data de 17.02.2021, candidatei Alina Viorela Dumitrache. Iar plata pentru acest ajutor ar fi o reparaţie auto la mașina directoarei de la APIA, pe care aceasta ar fi lovit-o. Petre Dumitrache, soțul candidatei, este chiar cel care a reparat mașina, costul fiind peste 10.000 lei.
Firma familiei Dumitrache a început în anul 2020 să repare parcul auto al APIA Argeș, fără licitații, ci… pe sprânceană. Reparațiile prestate de SC TD-Covers Prod SRL au fost destul de mari, peste 100.000 lei în câteva luni. Asta spun sursele noastre. Și, într-o foarte mare măsură, chiar Mariana Pană recunoaște adevărul.
Conform răspunsului formulat în urma unei solicitări în baza Legii 544 privind liberul acces la informațiile de interes public, aflăm că „Alina Viorela Dumitrache este salariată a APIA-Centrul Județean Argeș începând cu data de 15 martie 2021, fiind numită în funcția publică de consilier, clasa I, gradul profesional debutant, prin Decizia nr. 27 din 12.03.2021. Decizia de numire în funcție publică a fost luată în urma promovării de către aceasta a concursului pentru ocuparea postului de consilier debutant desfășurat în datele de 1 martie – proba scrisă și 3 martie – interviul. Instituția noastră a avut relații economice pentru întreținerea și repararea parcului auto cu SC TD Covers Prod SRL, cu sediul social în Pitești………, în anul 2020 în valoare totală de 17.700 lei, iar pentru anul 2021, în valoare de 600 de lei”.
Toate reparațiile autovehiculelor aparținând APIA-Centrul Județean Argeș s-au desfășurat și se desfășoară prin achiziție directă, potrivit chiar răspunsului semnat de Mariana Pană, în care se mai arată că, de-a lungul timpului, APIA a mai reparat mașini și la alte service-uri autorizate, în afara celui la care ne referim.
Mai trebuie spus că, în declarația de avere, se vede cum, în anul 2020, d-na Alina Viorela Dumitrache obținea salariu de la service-ul TD Covers Prod SRL, firmă în care deținea 50% din acțiuni, alături de soț, Petre Dumitrache.
Citește și Mari Pană ar putea să îl tragă după ea pe un şef de la APIA Central
Legat de infracțiunea privind folosirea, în mod direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității
La dosar se află dovada că subiectele au fost create la data de 17 februarie 2021, deși ar fi trebuit făcute chiar în ziua concursului, adică 1 martie 2021, atunci când a avut loc proba scrisă. Cert este ca APIA a fost sesizată asupra acestui concurs blătuit încă din luna mai, însă instituția de la Centru nu a făcut nicio verificare, lucrarea fiind înregistrată la Direcția de Antifraudă și Control Intern… și cam atât. Mai mult, după 2 săptămâni, sesizarea a luat calea Ministerului și nu a Parchetului. Interesant este că fiica lui Petre Dumitrache dintr-o căsătorie anterioară a lucrat până în decembrie 2021 la direcția Antifraudă din APIA Central, acolo unde, teoretic, se rezolvă sesizările, spun sursele noastre.
Iar bomboana de pe colivă, pardon, de pe tort, a venit în acest weekend, în care domnișoara director executiv de la APIA Argeș s-a căsătorit, chipurile în mare secret, cu directorul general adjunct al APIA Central, Cornel Constantin Turcescu. Un liberal de la Rm. Vâlcea care a ajuns la București în 2016, împreună cu familia. Ar fi divorțat însă în noiembrie anul trecut și, de atunci, își petrece concediile în Dubai și în alte destinații exotice, împreună cu Mari Pană. Sunt surse care spun că dl Turcescu ar fi lăsat acasă o fetiță minoră. De altfel, și noua consoartă, în frumoasele poze transmise de la nunta de pe malul mării, ni se pare cam rotunjoară.
Citește și ANI: Mari Pană la Parchet după ce și-a angajat sora la APIA
Două similitudini în dosarul ministrului Chesnoiu şi în cel al lui Mari Pană
Tot luni, 11 iulie, procurorii au început urmărirea penală pe numele fostului ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu. El este cercetat pentru instigare și abuz în serviciu. Chesnoiu este acuzat cu privire la presupuse intervenții ale ministrului în cadrul unor concursuri de angajare. Procurorii arată că, în perioada 9 februarie – 11 aprilie 2022, suspectul Chesnoiu Adrian Ionuț, în calitate de ministru, ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg, persoană de încredere a ministrului, o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.
După cum se poate vedea, sunt cel puțin două similitudini în cele două dosare penale! Respectiv faptul că și în dosarul privind APIA Argeș este vorba despre un post de consilier clasa I, dar și infracțiunea privind permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite.
Citește și Mari Pană, prinsă de radar şi amendată pentru viteză
0 Comentarii