Web Analytics

În cel mai bun caz, reabilitarea Cetăţii Poenari poate începe în martie 2021

de | 16.01.2020 15:16 | Dezvăluiri

Deşi în urmă cu aproape doi ani, pe 14 martie 2018, se semna contractul de finanţare pentru proiectul “Conservarea şi consolidarea Cetăţii Poenari Argeş”, lucrările nu au început nici acum. La prima licitație, organizată în aprilie 2019, CJ Argeș a rezilitat contractul cu Testa Building, firma italiană ce câștigase licitația, după ce au fost descoperite mai multe nereguli. Și a doua licitație, organizată în vara lui 2019, a fost fără rezultat, asta după ce Consiliul Județean a respins ca neconformă oferta tehnică a Apulia SRL (o altă companie din Italia), singura firmă ce s-a înscris în această vară pentru licitație. Ca și în cazul gării de la Curtea de Argeș, firmele românești fug de reabilitarea unor monumente istorice complexe.
Iar în acest an nu este vreo șansă să înceapă reabilitarea Cetății Poenari. Și asta deoarece până în luna aprilie a.c. trebuie actualizată DALI (documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii). Iar după verificarea actualizării DALI, aceasta va intra în comisia tehnico-economică a CJ Argeș pentru aprobare. Următoarea etapă este cea a realizării caietului de sarcini și a proiectării. Și cum este vorba de o finanțare pe fonduri europene, această etapă va dura minimum trei luni. În varianta cea mai optimistă, a treia licitație pentru reabilitarea Cetății Poenari ar urma să fie organizată în ianuarie sau februarie 2021, iar lucrările ar urma să înceapă în martie 2021.
Contractul de finanţare pentru proiectul de conservarea şi consolidare a Cetăţii Poenari din Arefu, judeţul Argeş, este de 10,77 milioane lei, din care 9,65 milioane lei reprezintă fonduri europene nerambursabile, iar 1,12 milioane lei, contribuţia Consiliului Judeţean Argeş.
În cadrul amplului proiect se va realiza și investiția ”Amenajare cale de acces mecanizată Cetatea Poenari”, ce va consta în realizarea unui mijloc de transport al turiștilor către cetate printr-o instalație pe cablu. Practic, îmbarcarea turiștilor se va face peste apă, la baza cetății, iar debarcarea, la casa ghidului, chiar la intrarea în cetate.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii