Web Analytics

În Argeș, doar cinci comune din totalul de 102 de localități au cadastrul finalizat !

de | 18.06.2020 12:39 | Actualitate

# Primarii vinovați de falsificarea cadastrelor prin care au pus mâna pe terenurile oamenilor nu vor să participe chiar la demonstrarea vinovăției lor!
Marea cadastrare a României, operațiune de 1,2 miliarde de euro, a fost lăsată baltă. După ce aproape toți reprezentanții autorităților centrale și locale s-au lăudat cu ea, lucrările au încetinit brusc, în mai multe zone din țară. Situația creată pare a avea la origini suprapunerile planurilor cadastrale pe care unii primari n-ar vrea să le vadă toată lumea, după ce s-au făcut foarte multe afaceri cu terenuri luate cu japca de la proprietari, prin refacerea măsurătorilor, în ultimii 15 ani. Principala întrebare este de ce țin autoritățile piciorul pe frână în implementarea acestui proiect , se arată într-un articol publicat de jurnalul.ro, care dă ca exemplu negativ chiar județul Argeș.
“Povestea cadastrării a-nceput în anul 2015, când Guvernul României anunța lansarea Programului Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF), cu termen de finalizare în 2023. Pentru înregistrarea gratuită a imobilelor și a terenurilor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară s-au alocat sume uriașe: 900 de milioane de euro din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) și 312 de milioane de euro fonduri europene, plus asigurarea părții de cofinanțare din partea unităților administrative teritoriale, adică peste 1,2 miliarde de euro. Tocmai de aceea, primarii și președinții de consilii județene s-au întrecut în declarații că vor face totul pentru a duce la bun sfârșit mărețul proiect, spre binele cetățenilor. Doar că mulți s-au oprit, știind că după cadastrare se vor vedea limpede neregulile din documentele UAT-urilor, pentru că scandalurile și procesele în instanță care vizează furturi de terenuri prin recadastrare au început de mai bine de zece ani, aproape în toată țara, fiind mod de operare. Astfel, e greu de crezut că primarii care se fac vinovați de falsificarea cadastrelor prin care au pus mâna pe terenurile oamenilor vor dori să participe chiar la demonstrarea vinovăției lor. Și astfel s-a-ngropat mărețul proiect”…se arată în articol.
# Mari proiecte afectate de stagnarea cadastrării
“Județul Argeș este unul dintre cele mai bune exemple, fiind un județ atractiv pentru investiții în industrie, aici fiind atât personal calificat disponibil și companii de interes strategic, precum Dacia, dar mai ales pentru că județul este situat foarte aproape de Capitală. În ultima perioadă, mai mulți investitori importanți au dat un pas înapoi, după ce au așteptat cadastrarea care întârzie nepermis de mult. Doar cinci comune din totalul de 102 de localități au cadastrul finalizat. Mai sunt afectate gazoductul BRUA (Bulgaria, România, Ungaria, Austria), Drumul Expres Pitești-Craiova și autostrada Pitești-Sibiu. Lipsa unor date certe, actuale și de încredere este o amenințare pentru buna derulare a acestor investiții. Cea mai afectată parte a județului Argeș, prin lipsa investițiilor, este sudul, unde principala activitate este agricultura, și lipsesc alternativele, ceea ce explică și gradul de sărăcie mai ridicat. Această situație îngreunează și procedurile prin care se obțin subvenții pentru terenurile agricole, dar și posibilitățile de organizare în forme asociative și de a implementa proiecte cu finanțare europeană. „Un alt aspect asupra căruia orice proprietar de imobil trebuie să fie informat este acela al utilității existenței cărții funciare pentru construcțiile, anexele sau terenurile sale. Pe lângă avantajul evident, respectiv cel al gratuității realizării lucrării, utilitatea cadastrului, la nivelul proprietarului, constă în facilitatea realizării oricăror proceduri de transfer a proprietății, precum succesiuni, vânzări, închirieri, arendări, concesionări, accesarea unor surse de finanțate precum cele din fonduri europene, fonduri guvernamentale, precum AFIR sau APIA”
Fiecare cetățean are, însă, dreptul să solicite primăriei de care aparține, prin intermediul consiliului local, ale cărui ședințe sunt publice, adoptarea de hotărâri pentru înscrierea în cadrul etapei proiectului de cadastrare gratuită ce urmează a fi demarată. Problema cadastrării prin acest program poate fi rezolvată și prin intermediul Consiliilor Județene sau al Prefecturilor, în cadrul ședințelor de consiliu sau al colegiilor prefecturale. Solicitarea cetățenilor sau grupurilor de cetățeni va fi adresată CJ sau prin intermediul sesizărilor adresate prefectului…

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii