Web Analytics

În al doisprezecelea ceas… Cocea îl ameninţă cu plângere penală pe Erbaşu, dacă nu reabilitează Casa Rebreanu

de | 6.02.2020 13:41 | Dezvăluiri

# ”Probabil că o să reabilitez casa”, spune omul de afaceri, după ce a primit notificarea de la Direcția de Cultură și Patrimoniu Cultural

Retrocedată în 2009, casa lui Liviu Rebreanu de la Valea Mare-Ștefănești, acolo unde scriitorul a scris romanele „Răscoala”, „Jar”, „Gorila” şi „Amândoi” şi unde s-a stins în 1944, este într-o stare gravă de degradare de foarte mulţi ani. Actualul proprietar, omul de afaceri Robert Erbaşu, căruia i-a fost retrocedată casa în 2009, spune că a început deja demersurile pentru a reabilita casa și a obținut autorizația pentru repararea ei, însă trebuie să găsească surse de finanțare. Asta în contextul în care este milionar în euro și beneficiarul unor importante suprafețe de păduri retrocedate în munții Argeșului.

Șeful de la Cultură: „Am ajuns să facem sesizări la Poliție…”

Cristian Cocea, directorul Direcției de Cultură Argeș, ne-a declarat că i-a trimis deja o notificare lui Robert Erbașu și că va sesiza Poliția în cazul în care acesta nu va veni cu un plan de reabilitare a Casei Rebreanu.
”Am notificat proprietarul. I-am dat un termen rezonabil, de maximum două luni, să precizeze ce vrea să facă acolo. Dacă actualul proprietar nu va prezenta niciun fel de intenție de redresare a situației de la Casa Rebreanu, vom sesiza Poliția. Termenul dat proprietarului expiră în luna martie. Am ajuns să facem sesizări la Poliție. E păcat ce să întâmplă… Măcar să fie un semnal pentru propietari să își îngrijească proprietățile ce sunt monumente istorice”, spune Cristian Cocea, directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Argeș.

Robert Erbașu: „Dacă are o bază legală, să facă plângere…”

”Am obținut de la Primăria Ștefănești în toamna anului trecut autorizarea pentru repararea casei. O viitoare includere a casei într-un circuit național depinde de finanțarea ce va fi obținută. Iar finanțarea înseamnă un proiect. Nu o să las să expire autorizația și probabil că o să reabilitez casa. Lucrările vor începe cu siguranță pe perioada de valabilitate a autorizației. Aceasta e valabilă 12 luni, o perioadă în care trebuie să găsesc finanțare, constructor, materiale, cu posibilitatea de prelungire, iar pentru execuția lucrărilor-36 de luni”, ne-a declarat omul de afaceri Robert Erbașu.
Omul de afaceri ne-a confirmat și că a primit o scrisoare de la Direcția de Cultură Argeș și a comentat și declarațiile directorului Cristian Cocea: ”Este o scrisoare privată și nu vă pot dezvălui conținutul său. Domnul director va decide dacă va face plângere sau nu. Dacă are o bază legală, să facă plângere, sigur, nu e problemă”.

Erbașu: „Nu știu cui folosesc aceste așa-zise presiuni”

Robert Erbașu mai precizează că ”ar fi bine și benefic pentru toată lumea ca lucrările de reparații la Casa Rebreanu să înceapă în acest an. S-ar termina și cu discuțiile astea… Nu știu dacă am fi și lăudați… Dacă nu ar fi existat vreun interes, nu aș fi făcut cerere pentru obținerea autorizației de reparare. Nu știu cui folosesc aceste așa-zise presiuni. Deocamdată, acolo este o casă privată monument istoric. Eu cred că obținerea autorizației după mai mulți ani este o veste bună. Fără o autorizație, nu putem face nimic”.

Casa Rebreanu, închisă pentru vizitatori din 2013

Casa de la Valea Mare a fost cumpărată de către Liviu Rebreanu în 1930. În aprilie 1945, la aproape opt luni de la moartea marelui romancier, casa a fost cumpărată de către doctorul Ion Erbaşu (bunicul actualului proprietar) de la Fanny Rebreanu şi Florica Vasilescu Rebreanu, soţia şi, respectiv, fiica marelui romancier. Ion Erbaşu a fost însă expropriat de comunişti în 1950, iar în 1969 locuinţa a fost declarată casă memorială. Casa a fost retrocedată în 2009 omului de afaceri Robert Erbaşu şi s-a închis pentru vizitatori în 2013.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii