Web Analytics
scris marți, 18.02.2025

În același timp cu Tezaurul Dacic din Olanda, Oberlander a trimis celebrele statuete Gânditorul și perechea sa, cu o vechime de 7000 de ani, în Danemarca, pentru 9 luni

”Gânditorul de la Hamangia” și soția lui, ”Femeia șezând”, statuete cu o vechime de circa 7000 de ani, de o valoare inestimabilă,  sunt împrumutate acum pentru 9 (nouă) luni de fostul director al Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberlander, muzeului Moesgaard, din orașul Aarhus, Danemarca (foto mai jos). În  aceste timp scandalul și „misterul” din jurul furtului tezaurului dacic din Olanda se stinge, încet, în presă, în pofida gravității situației. Nu se știe dacă Muzeul Moesgaard are pază specializată pentru artefactele inestimabile din România iar Ministerul Culturii nu a oferit până acum nici o informație despre această expoziție, așa cum întârzie și cu răspunsul despre Coiful Dacic de la Agighiol (unul din cele cinci descoperite în România) ajuns în Los Angeles, unde s-a aflat la un pas de a cădea pradă incendiului devastator prin care a trecut orașul american.

În același timp cu Tezaurul Dacic din Olanda, Oberlander a trimis celebrele statuete Gânditorul și perechea sa, cu o vechime de 7000 de ani, în Danemarca, pentru 9 luni

Citește și: O șoferiță de 61 de ani a intrat în doi bărbați la Crucișoara. Apoi a acroșat un tractor

În România, grupul statuar Gânditorul și Femeia șezând nu a mai avut parte de o expunere constantă din 2002, de când Muzeul de Istorie a fost „închis pentru renovare”, statutele fiind scose la lumină din depozitele MNIR doar pentru mici expoziții temporare. 

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) participă în proiectul expozițional „Mother Earth”, organizat de unul dintre cele mai importante muzee de arheologie din Europa, Moesgaard Museum din Aarhus (Danemarca), în perioada 10 octombrie 2024 – 10 august 2025, scria curatorial.

Expoziția „Mama Pământ” (foto mai jos) este dedicată culturii și civilizației neolitice și urmărește un traseu istoric complex – din Orientului Mijlociu până în Marea Britanie, la Stonehenge.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită