„În 2016 nu este sală din Spitalul Judeţean care să aibă mai multe intervenţii ca noi”

de | 4.05.2017 18:15 | Actualitate

5 horia traila# Declară medicul radiolog Horia Trăilă, coordonatorul activităţii de la angiograf
Sute de  proceduri au loc anual în cadrul laboratorului Angiografie de la Spitalul Judeţean Argeş. De doi ani şi jumătate de când există angiograful în Piteşti, doctorii Elvis Boţu şi Cătălin Uşurelu s-au dedicat trup şi suflet pentru buna desfăşurare a activităţii în acest compartiment. De un an de zile li s-a alăturat şi dr. Horia Trăilă, cel care coordonează activitatea, fiind radiolog intervenţionist, iar echipa a devenit completă. Cum medicii Uşurelu şi Boţu sunt angajaţi la Secţia Cardiologie, dar îşi desfăşoară activitatea benevol şi la laboratorul Angiografie, cei doi au început să fie luaţi în vizor de ceilalţi medici din spital. Ca o consecinţă, de câteva săptămâni, dr Cătălin Uşurelu şi-a anunţat retragerea de la Angiografie invocând motive personale. Totuşi, multe voci spun că de fapt este vorba despre invidia celorlaţi colegi cardiologi din secție. Despre activitatea de la laboratorul Angiografie, dar şi despre retragerea doctorului Uşurelu am stat de vorbă cu medicul radiolog Horia Trăilă, coordonatorul activităţii de la angiograf.

„Oricând vom avea nevoie de el, dr. Uşurelu va veni”

„În 2016 nu este sală din spitalul acesta care să aibă mai multe intervenţii ca noi. Am avut 845 de intervenţii pe laboratorul de Angiografie. În acest an, în primele patru luni ajungem la 350. Faceţi un calcul şi o să vedeţi că anul acesta sărim de 1.000. În medie sunt 5-6 intervenţii pe zi. În laboratorul de Angiografie suntem practic eu şi dr. Boţu care a fost detaşat de la Cardiologie, începând cu 1 aprilie, iar domnul dr. Uşurelu este angajat pe Cardiologie şi dânsul practic acum ne ajută benevol. Înainte aşa era problema şi cu dr. Boţu pentru că dânşii, deşi au competenţe de cardiologie intervenţională, sunt angajaţi pe secţia de Cardiologie. Pentru ei este strict o opţiune personală şi o chestie de pasiune că ne ajută şi pe noi. Este foarte greu să faci şi asta, să iei raze tot timpul şi apoi să faci şi gărzi şi policlinică şi intervenţii, noroc că ei sunt mai tineri ca mine, că nu ştiu altfel cum rezistă”, ne explică Horia Trăilă. Medicul Horia Trăilă, coordonatorul laboratorului de Angiografie ne precizează că dr. Uşurelu s-a retras de la angiograf, dar continuă să îi ajute în continuare de câte ori este nevoie. Chiar vineri, 28 aprilie, dr. Uşurelu i-a ajutat pe medicii Trăilă şi Boţu la o intervenţie. „Fiecare avem priorităţi în viaţă, dr Uşurelu este un excepţional cardiolog şi un excepţional cardiolog intervenţionist. Cred că îi place mai mult partea de Cardiologie şi vrea să meargă mai mult în direcţia asta. Probabil fiind mai tânăr s-a gândit că toate razele astea de care avem parte, la un moment dat vor lăsa urme. Domnul dr. Boţu trăieşte pentru cardiologie intervenţională. Oricând vom avea nevoie de el, dr. Uşurelu va veni. Uitaţi, acum eu vin chiar de la o intervenţie pe care am realizat-o cu dr. Uşurelu”.

„Dacă  fişa postului spune şase ore şi un om stă să moară, să îl las să moară? Eu o să ajut acel om!”

Şi totuşi medicul radiolog Horia Trăilă vorbeşte de anumite critici venite la adresa lor, dar fără să ne spună exact de către cine sunt adresate: „Toate aceste critici sunt absolut aberante. Realmente muncim de ne sar capacele şi mai mult de atât nu putem omeneşte. La un moment dat te arzi la propriu. Iei raze într-o anumită măsură şi noi nu avem o contorizare, decât peste o lună ni se spune câte raze ne-am luat. Simţim noi că am stat cam mult şi ne mai potolim. Dar e bine să avem şi o contorizare în timp reali şi o să încerc să obţin acest lucru. Nu avem de unde să luăm alţi oameni. Mai chemăm câte un prieten. A venit un prieten din Craiova să mă ajute o dată. Ne ajutăm colegial pentru că suntem atât de puţini încât suntem ca o familie. Deşi nu avem program de gardă, dacă se întâmplă ceva venim de acasă. Dacă fişa postului spune şase ore şi un om stă să moară, să îl las să moară? Este opţiunea mea şi aleg să ajut acel om!”.

„Invidia în lumea medicală există de când era Hipocrate”

L-am întrebat pe doctorul Horia Trăilă (foto) dacă retragerea de la Angiografie a doctorului Uşurelu poate fi pusă pe seama invidiei colegilor din spital: „Invidia în lumea medicală există de când era Hipocrate. Se spune că nu există invidie mai mare ca în lumea medicală. Se numeşte «invidia medicorum», avem şi un termen latin, special, pentru acest lucru. Noi ne facem treaba. Avem răspundere dublă pentru că este răspundere medicală şi chirurgicală. Aceste intervenţi sunt la graniţa dintre chirurgie şi tratamentul medical. Nu este nicio sală din spital care să fi făcut 845 de intervenţii…”.

Se doreşte înfiinţarea unui compartiment pentru cardiologii intervenţionişti

„Am intrat în programul de radiologie intervenţională începând de la 1 mai. Suntem unul dintre puţinele spitale care am intrat pe un program nou. În curând vom începe să punem la Piteşti stenturi pe carotide. De asemenea, se va extinde activitatea la diabetici. La Piteşti  am realizat deja o primă embolizare de fibrom uterin… Vom face chemoembolizări care acum se fac doar la Bucureşti. Din punct de vedere al activităţii de la Angiografie, Piteştiul se poziţionează bine. Este peste Craiova, peste Cluj”, mai explică medicul Trăilă. De asemenea conducerea spitalului împreună cu medicii de la Angiografie vor să înfiinţeze un compartiment special în cadrul secţiei Cardiologie. „Avem un demers pe care l-am iniţiat pentru că pacienţii după intervenţie trebuie să fie urmăriţi medical. Am considerat că existând cardiologi intervenţionişti în cadrul secţiei de Cardiologie se poate face un compartiment de acest gen. Acest compartiment practic adună toţi pacienţii într-un singur loc pentru că acum sunt în mai multe saloane şi e mai greu să îi urmăreşti”, ne-a mai precizat medicul radiolog.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii