Web Analytics

Împotriva pieţei şi pentru stadion…

de | 18.03.2021 13:44 | Actualitate, Opinii

Nu-mi place cum a ieșit Piața Primăriei, piața măgăriei, piața de granit care seamănă mai mult a gresie sau cum i-or mai zice piteștenii cu timpul, că folclorul urban e inventiv în a taxa golăniile. Am mai scris-o și o repet: e un eșec epic și el arată nivelul de promiscuitate și jaf care ține blocat Piteștiul în a deveni un oraș funcțional și suportabil. Primarul Gentea știe punctul meu de vedere și, într-un fel, încerc să-l înțeleg și pe domnia sa, că e între ciocanul judecății piteștenilor și nicovala fostei administrații, conduse de colegul de partid Cornel Ionică. S-a trezit cu un cartof fierbinte în mână și nu poate nici să-l arunce, nici să-l țină prea mult, că-l frige. Dovadă și declarația prin care a spus cam totul despre ce a moștenit: ”Nu este chiar piața pe care mi-o doream ca cetățean, dar este a noastră și vă rog să avem grijă de ea”.

Citește și Noua piaţă a primăriei a intrat deja în gura piteştenilor / Bombă! Arhitectul Soare spune că va întreba la Primăria Piteşti de ce i s-au modificat soluţiile din proiect

Citește și Ăsta-i adevărul! Piteştiul va avea o piaţă de granit care seamănă a gresie! Constructorul a fost prins cu minciunica: facturica de 1,9 milioane lei a fost refuzată la plată

Piața e de un dezastru epic, asezonat cu costuri enorme. După prețul licitat, de aproape patru milioane euro, rezultă cam 1.000 euro/mp construit. Un constructor chivernisit face un bloc foarte bun la 500 euro/mp și un spital la 1500 euro/mp, asta ca să înțelegem mai bine unde ne situăm cu construcția pieței. S-au înlocuit niște plăci de granit cu altele și s-a făcut un wc subteran, care a costat undeva la 400.000 euro. Din comunicarea oficială de după recepția lucrării, înțeleg că domnul constructor a mai renunțat la 1,4 milioane lei din prețul total al lucrării, mărinimie care nu-l scuză, mai mult îl acuză, fiindcă spune și asta destul despre cum s-au făcut inițial cărțile. Bașca faptul că trebuie verificat ce anume lucrări nu s-au mai executat, fiindcă suflu și în iaurt, nu cred o iotă în profilul constructorului bun samaritean pe bani publici. Apropo, citiți și articolul din pagina 13 în care arhitectul Pompiliu Soare spune că vrea să întrebe la primărie de ce s-au modificat soluțiile din proiect, mai exact de ce nu s-au făcut conform D.A.L.I-ului (Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție) realizat de firma sa.

Cam atât despre piață, să vorbim acum de noul stadion. Aici îl susțin total pe primar, fiindcă e vorba de o investiție de circa 33 milioane euro, bani care vin de la Compania Națională de Investiții pe un proiect depus și gândit 100% de administrația Cristian Gentea. Sunt bani pe care nu-i cheltuiești din bugetul local, îi primești din bugetul național și ar fi o prostie, de asemenea epică, dacă majoritatea PNL-USR din Consiliul Local s-ar opune unui asemenea proiect în CL. Sau ar băga bățul prin gardul guvernului ca Piteștiul să nu primească fonduri pentru noul stadion doar pentru că aici a câștigat alegerile un primar PSD. Așa ceva nu se face! Fondurile nu sunt pentru primarul Gentea, ci pentru piteșteni. Sunt orașe care nu au echipe în Liga I și nici tradiția fotbalistică a FC Argeș și a numelui Nicolae Dobrin și care și-au făcut stadioane ultramoderne, omologate conform ultimelor standarde UEFA. Să privim doar ce emulație s-a creat la Craiova de când s-a construit noul stadion, tot cu fonduri guvernamentale. S-au mișcat economia, comerțul, s-a reanimat Centrul Vechi, s-a aerisit orașul și a reînviat turismul. Despre ce vorbim? În plus, toată politica PNL și USR e pe atragerea de fonduri, inclusiv europene, pentru dezvoltarea comunităților locale. Însă și la fonduri europene tot îți trebuie o parte de cofințare, pe care trebuie să o suporți din bugetul local. Pe când pentru construcția noului stadion banii vin integral de la CNI. Iar tu, ca municipalitate, nu trebuie să aloci decât câteva miliarde lei vechi pentru proiectare și studii de fezabilitate. Vorbim de sume jenant de mici care trebuie votate în Consiliul Local, față de cele 33 milioane de euro care vin de la București. Nu pledez pro domo, am doar speranța ca aleșii și partidele prezente în Consiliul Local să facă echipă pentru Pitești. Iar proiectul noului stadion e primul mare test.

Articol scris de Gabriel Grigore

Distribuie!

3 Comentarii

  1. ” Nu-mi place cum a ieșit Piața Primăriei, piața măgăriei …” . De-ai fi fost „distept”/GiGicule, mai bine-ai fi zis // piata magaritei // al carei consort ai fi-n persoana !

  2. Daca a fost jaf, cine a jefuit, PSD-ul, nu ?

  3. Stadionul de fotbal si cel de atletism sunt necesare acestui oras pierdut unde nu se intampla nimic.A devenit plictisitor,plin de pacanele,covrigarii, si case de pariuri,magazine de telefonie si cam atat.Nimic de productie(motorul dezvoltarii),nimic despre manifestari culturale nimic care sa atraga turisti si mase mari de oameni care sa consume si in acest mod sa se revitalizeze economia orasului.Aceste doua obiective realizate la standarde europene si poate internationale ar contribui f. mult la renasterea orasului.
    Nu ar fi rau si o arena de tenis de camp pentru ca am putea fi ajutati de cativa sportivi cunoscuti ca de ex. Ruxandra Dragomir care a curtat Primaria acum cativa ani pe aceasta tema.Pe atunci era vorba de baza Prundu.
    Suntem aproape de Bucuresti si in viitor vom fi un nod rutier f. important intre Ploiesti,Sibiu,Craiova,Bucuresti si ar fi pacat sa nu profitam.
    Poate putem aduce pensionari din vestul Europei sa locuiasca aici(pensii mari si un grad de educatie ridicat),poate reusim sa aducem birouri sau institutii din Europa pt. a avea sediul la Pitesti,poate reusim sa aducem baze NATO sau orice altceva care vine cu suport financiar sau va da un impuls vietii economice si culturale orasului si nu in cele din urma locuri de munca decent platite.
    Dar pt. acest lucru toti prlamentarii de Arges indiferent de partid trebuie sa lucreze pt. acest lucru si nu numai primarul.