Web Analytics

IML a „omis” patru dintre probele trimise în dosarul morţii micului Denis: cele esenţiale

de | 16.08.2018 15:00 | Actualitate

# Poliția confirmă solicitarea unei alte expertize

Deşi există voci care pun revolta Mădălinei Badea Ciupitu (femeia căreia, în urmă cu un an și jumătate, i-a murit copilul la doar trei zile de la naştere, în condiţii încă neelucidate) pe seama durerii provocate de tragedie, sunt tot mai multe indicii că acuzaţiile femeii legate de muşamalizarea, la Spitalul Judeţean Argeş, a decesului nou-născutului nu pornesc dintr-o închipuire. Anchetatorii care au trimis la Institutul Naţional de Medicină Legală Mina Minovici probele recoltate în acest dosar s-au trezit cu un răspuns incomplet de la Bucureşti. Din raportul IML lipsesc rezultatele pentru nu mai puţin de patru probe esenţiale pentru stabilirea cauzei morţii micuţului Denis. IPJ Argeş confirmă solicitarea unei alte expertize în dosarul de ucidere din culpă deschis după ce părinții au reclamat că micuțului nu i-au fost administrate la timp antibiotice, dar şi alte erori medicale.

După ce, inițial, raportul de expertiză elaborat de Institutul Naţional de Medicină Legală Mina Minovici a atras atenția părinților și anchetatorilor asupra folosirii unui medicament a cărui administrare este pusă sub semnul întrebării, ulterior au apărut și alte întrebări pertinente. Una dintre ele este legată de numărul probelor la care face referire raportul, mai exact 12, față de 16, câte au trimis anchetatorii la București.
„De la Spitalul Judetean au fost ridicate 16 probe histopatologice, mai exact 16 blocuri, iar de analizat, au fost analizate doar 12. Cele de sânge, toxicologie şi alte două probe care puteau să dovedească natura microbului care l-a omorât n-au fost luate în calcul de către doamna expert.

Aşa cum arată documentele, toate deciziile medicale în cazul copilului meu s-au făcut în baza unor analize de sânge, nu s-a făcut ecografie, nu s-a făcut CT cerebral, deşi aveau dotări să-l facă, nu s-a făcut nici măcar o radiografie la inimă. Am cerut să ni se spună de ce din 16 probe s-au valorificat doar 12 şi unde sunt celelalte şi am cerut să fie analizate toate, iar cele analizate deja să fie reevaluate. S-au găsit mai multe nereguli în expertiza respectivă şi ni s-au părut nişte greşeli mult prea mari pentru un expert. Cum să nu stabileşti tu ce bacterie a fost, când copilul a murit din cauza unei bacterii. Infecţie materno-fetală nu este, pentru că toate analizele mele arată că am fost ok. Tocmai pentru că au ocolit răspunsul, am cerut ca expertiza anterioară să fie anulată”, a declarat, pentru Jurnal de Argeș, Mădălina Badea Ciupitu, mama lui Denis.

„Am cerut să ne spună de ce s-a folosit un medicament nerecomandat copiilor sub 12 ani”

„Într-adevăr, a fost dispusă o nouă expertiză. Aşteptăm răspunsul”, a declarat, pentru Jurnal de Argeș, Florin Popa, purtător de cuvânt IPJ Argeș, care a precizat că detaliile legate de motivele acestei solicitări vor putea fi făcute publice abia după finalizarea cercetărilor.
De amintit că în noua solicitarea de expertiză au fost cerute și lămuriri legate de folosirea, în cazul nou-născutului, a dopaminei, un medicament despre care reprezentanții Spitalului Județean spun că se administrează în situații critice, pentru susținerea funcției cardiovasculare, iar decizia medicală a folosirii lui nu poate fi combătută cu un prospect.
„Am cerut, de asemenea, să ne spună de ce s-a folosit un medicament nerecomandat copiilor sub 12 ani sau celor cu probleme de plămâni, patru doze în 12 ore, dacă folosirea acestui medicamet a dus la hemoragie pulmonară şi la celelalte probleme”, mai spune mama copilului.
Izabela Moiceanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii