Web Analytics
scris joi, 11.07.2024

Îl are pe conştiinţă directorul Armand Chiriloiu pe inginerul silvic Sever Pahonţu? (3) / Gheorghe Davidescu: „Chiriloiu s-a ocupat de Pahonţu până l-a băgat în groapă”

Să umblăm puțin la cutiuța cu amintiri a istoriei, care seamănă destul de mult cu binecunoscuta „cutia Pandorei”… În primăvara anului 2012, în perioada imediat următoare arestării lui Ion Dobrinoiu, șeful Direcției Silvice Argeș, se căuta un înlocuitor al acestuia la „butoanele” care produceau bani, atât din valorificarea uriașei bogății care era masa lemnoasă, cât și din la fel de bogatul domeniu cinegetic.

Îl are pe conştiinţă directorul Armand Chiriloiu pe inginerul silvic Sever Pahonţu? (3) / Gheorghe Davidescu: „Chiriloiu s-a ocupat de Pahonţu până l-a băgat în groapă”

Una dintre vocile cele mai importante din apropierea urechilor „stăpânului” Mircea Andrei era Ștefan Lăzăroiu, un prosper om de afaceri, prezumtiv candidat la Camera Deputaților pe colegiul Curtea de Argeș din partea PDL, care a susținut propriul pretendent la șefia Direcției Silvice Argeș, în persoana șefului Ocolului Silvic Vidraru, Sever Pahonțu. De fapt, au existat mai mulți pretendenți care voiau să-i ia locul lui Dobrinoiu, fiecare având în spate propriul susținător în partid. În realitate, agreatul lui Mircea Andrei, senatorul PDL, și automat favoritul numărul unu pentru ocuparea funcției era Dan Vlădău, șeful Ocolului Silvic Costești, care era susținut și de Gheorghe Davidescu, prefectul de la acea vreme. În fine, PDL a pierdut alegerile, iar până la urmă PSD-ul lui Ponta a făcut cărțile, că… „așa-i în tenis”, vorba marelui Toma Caragiu. Dar despre acea perioadă, relativ tulbure, știe mult mai multe fostul prefect și director al Direcției Silvice Argeș, Gheorghe Davidescu, motiv pentru care am stat de vorbă cu acesta.

„Normal că știam povestea lui Sever Pahonțu (…) Știu tot, tot, tot”

Ce părere aveți, d-le Davidescu, despre demersul Jurnalului de Argeș de a face lumină într-o poveste cu final tragic, cea a inginerului silvic Sever Pahonțu, care a decedat la doar 59 de ani după o serie de abuzuri făcute de conducerea Direcției Silvice Argeș, după cum chiar el a scris într-un memoriu transmis Prefecturii, Consiliului Județean Argeș și Romsilva, în 2016. Și pe care nimeni nu vrea să le cerceteze.

– Campania dumneavoastră, deși este tardivă, e OK. Normal că știam povestea lui Sever Pahonțu. Eu l-am pus șef de ocol la Vidraru, cum să nu o știu?! Știu tot, tot, tot!

Citește și Dezvăluirile lui Sever Pahonţu despre intervenţiile lui Chiriloiu pentru achitarea soţiei acestuia în dosarul de corupţie

„Pahonțu era în cărți să fie director adjunct”

Credeți că altfel s-ar fi scris istoria, dacă inginerul silvic Sever Pahonțu ar fi ajuns la conducerea Direcției Silvice Argeș?

– Cu siguranță, altfel s-ar fi scris istoria. „Ghinionul” a fost că a picat Guvernul MRU (Mihai Răzvan Ungureanu – n.r.) și a venit PSD-ul la guvernare. Odată cu Chiriloiu, care m-a schimbat pe mine. A venit directorul general al regiei, special – cu el de mână, ca să îmi dau eu demisia, spunându-mi că mă pune șef de ocol la Pitești. Eu mi-am dat-o (demisia) și a doua zi mi-a dat decizie de inginer silvic la Ocolul Silvic Șuici. Iar Pahonțu, într-adevăr, era în cărți, dacă rămâneau liberalii la guvernare, nu neapărat să vină director, că eram eu, dar putea să fie director adjunct.

De ce spuneți că s-ar fi scris altfel istoria? Ce fel de om era dl. Pahonțu?

– Un om deosebit! Am avut o relație foarte bună cu el din punct de vedere profesional, dar am fost și foarte apropiați.

„Am fost la el cu lumânare la priveghi, în condițiile în care nu a avut nimeni curaj să vină acolo dintre colegii lui”

Știți multe, deci…

– Știu foarte bine, am fost la el (la inginerul silvic Sever Pahonțu – n.r.) cu lumânare la priveghi, în condițiile în care nu a avut nimeni curaj să vină acolo dintre colegii lui. Pentru că Chiriloiu a semănat panică în toată Direcția Silvică Argeș. Chiar și acum, încă, sunt oameni care au plecat din sistem din cauza lui și tot le e frică să vorbească…
Lucrurile sunt clare, nevasta lui Pahonțu, judecătoarea Gabriela Pahonțu, conducea Judecătoria Curtea de Argeș, unde a fost condamnată nevasta lui Chiriloiu la pușcărie cu executare, iar Chiriloiu și-a aranjat lucrurile mai sus în justiție și în final a „albit-o”. Atunci i-a spus Chiriloiu lui Sever Pahonțu: mă ocup eu de tine! Și s-a ocupat până l-a băgat în groapă!

Citește și Îl are pe conştiinţă directorul Armand Chiriloiu pe inginerul silvic Sever Pahonţu? (1)

Citește și Îl are pe conştiinţă directorul Armand Chiriloiu pe inginerul silvic Sever Pahonţu? (2)

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Este șocant și tulburător să citim despre asemenea abuzuri și jocuri de putere în cadrul Direcției Silvice Argeș. Oare cum a fost posibil ca un om dedicat și profesionist precum Sever Pahonțu să fie victima unor asemenea persecuții? De ce nu a intervenit nimeni pentru a-l proteja? Cum se face că astfel de practici de intimidare și răzbunare pot exista și rămâne nepedepsite într-o instituție publică? Este necesar ca aceste fapte să fie investigate temeinic pentru a se face dreptate și pentru a preveni alte tragedii similare.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Vot pe banii câmpulungenilor

Ultima întrunire a consilierilor locali din Câmpulung care își încheie mandatul în această săptămână a avut loc cu ocazia unei ședințe extraordinare...

Un bulevard de multe milioane

Valoarea proiectării și a execuției rezultată din licitația prin care a fost desemnat executantul lucrărilor de reabilitare a fost de 5.530.577,91...