La finalul lunii octombrie 2018, soția inginerului silvic Sever Pahonțu, fosta judecătoare Gabriela Pahonțu, președinta Judecătoriei Curtea de Argeș, a acceptat să vorbească despre infernul la care a fost supus acesta în cadrul serviciului de la Direcția Silvică Argeș, sub conducerea lui Armand Chiriloiu. Regim sancționatoriu halucinant, ca urmare a neintervenției ing. silvic Sever Pahonțu la soția sa, președinta Judecătoriei Curtea de Argeș, pentru „optimizarea” dosarului în care a fost condamnată la închisoare cu executare Alina Chiriloiu, soția directorului Armand Chiriloiu.
Inginerul silvic Sever Pahonțu, mort în final de cancer din cauza stresului, a fost supus unor tratamente umilitoare și multor alte abuzuri. De ce? Fosta judecătoare Gabriela Pahonţu a declarat că autorităţile nu au avut nicio reacţie la dezvăluirile tragice făcute de soţul său, ing. Sever Pahonţu:„Nu cred că prescripția urmăririi penale a împiedicat autoritățile să sesizeze organele judiciare!” Reamintim că ing. silvic Sever Pahonțu, ajuns în condiția efectivă de muribund, a scris un memoriu prin care a adus această situație la cunoștința autorităților publice, RA Romsilva, Consiliul Judeţean și Prefectura Argeș, rămas fără nicio reacție din partea acestora până în ziua de azi. În memoriul său, inginerul Sever Pahonțu vorbește despre sancțiuni disciplinare aplicate abuziv, desfacerea contractului de muncă, plângeri penale care i s-au făcut și despre luptele purtate în instanță pentru câștigarea locului de muncă pierdut.
„Începând cu anul 2012, mi s-au aplicat numeroase sancțiuni disciplinare tocmai pentru că în contractul colectiv de muncă există prevederea conform căreia salariatului care are trei sancțiuni disciplinare definitive i se desface contractul de muncă. Am contestat toate aceste sancțiuni în instanță și am câștigat definitiv, conform hotărârilor…
De asemenea, directorul Direcției Silvice, Armand Chiriloiu, a formulat împotriva mea 5 plângeri penale și ca urmare a acestora mi-a suspendat contractul de muncă începând cu data de 14 octombrie 2014. Evident că am contestat și această măsură abuzivă, am câștigat definitiv în instanță și în baza hotărârii judecătorești am fost reintegrat în funcție”, consemna acesta în memoriul înaintat instituțiilor publice.
În continuare, în cadrul acestei campanii de presă ce încearcă să lămurească de ce instituțiile publice nu și-au făcut datoria, de ce nici Prefectura, nici Consiliul Județean nu ne pot spune dacă memoriul depus de Sever Pahonțu a fost înaintat, mergând pe firul anchetei, găsim noi dovezi. Ale nepăsării, indolenței sau, mai grav, poate chiar a încercării de a pune „batista pe țambal”, într-un mod care pare a fi un modus operandi.
„Armand Chiriloiu se poartă ca un Vișinescu argeșean”
Am ajuns, astfel, în posesia unor sesizări care au fost trimise și înregistrate chiar la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Într-una dintre sesizări, în afara semnalării unor nereguli care s-au petrecut la Direcția Silvică Argeș, semnatarul a făcut referire și la „decesul inginerului silvic argeșean Sever Pahonțu, după aproape 6 ani de tortură fizică și și psihică incredibilă”.
Argeșeanul respectiv, care ne-a rugat să-i protejăm numele, este un bun cunoscător al sistemului și al celor întâmplate în cadrul Direcției Silvice Argeș și, în această calitate, a scris în sesizarea către MMAP:
„Ca să înțelegeți proporțiile tragediei, vă prezentăm, succint, o parte dintre acuzele aduse de inginerul silvic Sever Pahonțu, între timp decedat, într-un memoriu adresat Prefecturii Argeș.
Acuzațiile aduse de Pahonțu lui Chiriloiu erau îngrozitoare: că i s-a cerut să o scape de pușcărie pe soția șefului de la D.S. Argeș prin intermediul soției lui, la acea vreme președinte al Judecătoriei Curtea de Argeș; că a fost inițiată o campanie sistematică de denigrare și hărțuire a sa, cu scopul concret de a fi îndepărtat definitiv din sistemul silvic prin acordarea de calificative necorespunzătoare, prin mutări abuzive de la un ocol la altul, prin impunerea unor condiții de muncă periculoase pentru sănătate și a unor sarcini de serviciu abuzive; că a formulat împotriva sa nu mai puțin de 5 plângeri penale și i-a suspendat contractul de muncă începând cu data de 14 octombrie 2014, plângerile fiind soldate cu neînceperea urmăririi penale, iar suspendarea contractului de muncă fiind anulată de instanță; că pe fondul stresului, starea de sănătate i s-a deteriorat, iar în lunile ianuarie și februarie 2016 a fost internat la Spitalul Universitar de Urgență București pentru afecțiuni ale ficatului, hipertensiune arterială și diabet!
„Foștilor colegi li s-a interzis, în mod expres, până și să participe la înmormântarea inginerului silvic Sever Pahonțu”
În cele din urmă, Sever Pahonțu a murit de un cancer galopant, provocat de presiunile și teroarea în care a fost obligat să lucreze. Foștilor colegi de la Direcția Silvică Argeș li s-a interzis în mod expres de către directorul Armand Chiriloiu până și să participe la înmormântare. Pare greu de crezut, pare o nebunie, dar este purul adevăr!
Cazul lui Sever Pahonțu nu este unul singular la nivelul D.S. Argeș, instituție unde Armand Chiriloiu se poartă ca un Vișinescu argeșean…”
Ca urmare a sesizărilor înaintate, Mihai Drăgan, director al Direcției de Comunicare, și Lucian-Mihai Mănoiu, directorul Direcției Corp Control Integritate și Anticorupție, i-au răspuns petiționarului, în noiembrie 2023, că unele dintre aspectele semnalate erau de competența Agenției Naționale de Administrare Fiscală și că urmează a fi verificate, inclusiv de către corpul de control al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Cu privire la abuzurile grave suferite de inginerul silvic Sever Pahonțu, nu s-a menționat, însă, nimic!
În acest context, le-am adresat întrebări Direcției de Comunicare și Direcției Corp Control Integritate și Anticorupție din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, dar n-am primit deocamdată răspuns.
0 Comentarii