Web Analytics

ICN Pitești va semna un contract cu Departamentul Energie al SUA

de | 26.05.2017 13:15 | Actualitate

cristian gentea 2017

După ce, miercuri, premierul Sorin Grindeanu a făcut o vizita pe platforma de la Mioveni a Institutului de Cercetări Nucleare Pitești, cu prilejul celei de-a zecea ediţii a Conferinţei anuale internaţionale Nuclear 2017 – Sustainable Development Trough Nuclear Research and Education, vineri, la conferința PSD Argeș, liderul social-democraților piteșteni, Cristian Gentea  a vorbit, inclusiv din postura de director adjunct Securitate Nucleara în cadrul Institului, despre întâlnirea șefului Executivului cu oficialii ICN.

„I-am arătat că nu stăm cu mâna întinsă și avem contracte cu agenţi economici (cei mai recenţi parteneri ai noştri fiind americanii). Chiar luna viitoare vom semna un contract cu Departamentul Energie al SUA. ICN Pitești este singurul producător de surse radioactive din ţară şi tot noi facem şi dezafectarea a reactaorelor, un proces delicat pe care, până acum, în România, îl făceau nemţii”, a precizat Cristian Gentea.

Principalul scop al  Institutului de Cercetări Nucleate – Piteşti este menţinerea şi dezvoltarea suportului ştiinţific şi tehnologic pentru programul energetic nuclear naţional, componentă vitală în asigurarea energiei electrice durabile. Programul energetic nuclear din România prevede operarea în condiţii de siguranţă şi competitivitate a Unităţilor 1 şi 2 de la Cernavodă, finalizarea Unităţilor 3 şi 4, construirea unei noi centrale nucleare, promovarea pe termen mediu şi lung a reactorilor avansaţi de generaţia IV, depozitarea în condiţii de siguranţă a combustibilului ars şi a deşeurilor radioactive.
 
ICN Piteşti asigură operarea, dezvoltarea şi utilizarea infrastructurii necesare pentru desfăşurarea programelor de cercetare – dezvoltare, educaţia şi pregătirea specialiştilor, precum şi o cooperare internaţională susţinută. De asemenea, ICN promovează dezvoltarea şi aplicarea tehnologiilor nucleare în medicină, industrie sau agricultură.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii