Web Analytics

Hotelierii argeşeni, loviţi din plin de coronavirus

de | 19.03.2020 13:38 | Economie

# „Suntem terminaţi, activitatea e zero”, declară Mari Glonț (foto), proprietara celor două hoteluri Magic din Pitești

În afară de numărul crescut de cazuri, pandemia de coronavirus are un impact major și asupra economiei. Iar acest impact se resimte deja și asupra hotelurilor din Argeș. Am stat de vorbă cu o parte dintre managerii celor mai importante hoteluri din județ pentru a ne spune cât de mult îi afectează economic pandemia de coronavirus și ce măsuri au de gând să ia în acest sens.

Mari Glonţ, Magic Trivale: „Nu ştim nici ce se va întâmpla cu evenimentele, dacă se vor mai ţine. Eu aveam nunţile la sfârşitul lui aprilie”

„Nu știm nici noi ce va fi. Noi avem hoteluri unde clienții, majoritatea străini, nu mai vin. Au anulat. Noi avem deschis, dar așteptăm să vedem ce ne zic guvernanții, ce înseamnă starea de urgență, ce se va întâmpla. Am înțeles că vor să bage persoane în carantină în hoteluri. Așteptăm, suntem deschiși la tot. Iar în privința restaurantului, ce să facem? Avem voie doar 50 de persoane. La noi, oricum, nu erau. Nu știm nici ce se va întâmpla cu evenimentele, dacă se vor mai ține. Eu aveam la sfârșitul lui aprilie nunțile. Aveam 3 nunți pe 25 aprilie și luna mai era plină. Așteptăm, nu știm nimic. Noi suntem pe Horeca, pe turism, asta facem. Oricum, clienți n-avem la hotelul acesta”, ne-a declarat Mari Glonț, manager Magic Trivale.

„Sună ginerii, miresele disperate. (…) Ce facem cu nunțile?”

Ce decizie ar lua Mari Glonț dacă ar fi nevoie de noi centre de carantină în Argeș? „Cel puțin în hotelul din Trivale, da, dar depinde dacă ne și plătește. Pe degeaba nimeni nu face. Noi avem toate condițiile necesare, avem și aparat de ozon care distruge 99% bacteriile, pe care l-am băgat în fiecare cameră, în restaurant. Nu știu dacă mai e în Pitești, noi l-am cumpărat de la București. Aș fi dispusă. Am 19 camere, îi încui în cameră, le duc mâncare la ușă, am personal, dar cine îți plătește? Le faci mâncare, le dai cazare, ții personalul de la bucătărie, spălătorie, cameristele care vor fi echipate. Noi avem echipamente, inclusiv combinezon cum are doctorul, măști cu filtru, dezinfectante. La noi, toată lumea se dezinfectează. Am tot ce trebuie. Mi-am cumpărat eu. Sunt mai pregătită decât alții. Dar cine plătește? Nu s-a dat nimic. (…) Sună ginerii, miresele disperate, mai ales cei programați în aprilie. Mai am și un botez care are până în 50 de persoane. Nici nu știu dacă îți dau voie sau nu. Ce facem cu nunțile?”

„Cum să ții terasa deschisă, dacă oamenii sunt izolați la domiciliu? Suntem închiși oricum”

Mari Glonț mai spune că a comandat scaune din China pentru terasa de vară a restaurantului său din Pitești, dar nu știe dacă le mai poate lua din vamă. „Noi suntem terminați, activitatea e zero. Dacă nu ne dă drumul la evenimente, vom fi foarte rău, adică să ne lase să facem nunțile. Nu știm nimic. Sunt foarte supărată, nu avem nicio lege. Nimeni nu ne spune nimic. Întrebăm la ITM ce facem cu atâția oameni, 50 de salariați. Cine plătește cărțile de muncă? Salariul îl dai. Multe hoteluri au închis deja, eu încă mi-am ținut salariații din banii mei. Este deschis, dar nu vine nimeni. Noi suntem mai mult pe evenimente. Noi așteptăm să vină clienți la terasă, dar cum să ții terasa deschisă, dacă oamenii sunt izolați la domiciliu? Suntem închiși oricum. Noi avem personal, dar trebuie să vedem ce facem cu ei, dacă n-ai clienți. Noi lucram cu firmele din Pitești, unde veneau străini. Acum străinii intră în carantină direct. Noi depindem de cei din jurul nostru, de străini. Românii ce să facă în hotel? E clar! Eu sunt la serviciu, dar ce să fac? Nu sună telefoanele, nu vine nimeni, evenimente nu poți să mai faci dacă toată lumea stă în casă. Cam asta e situația. Oamenii sunt panicați și noi suntem, că nu știm ce să le facem. Sunt oamenii cu care lucrez de ani de zile. Suntem ca într-o familie, chiar mă doare sufletul și nu știu cum să fac, suntem o familie”, a conchis managerul de la Magic Trivale.

3 dumitru grecuDumitru Grecu, Hotel Valea cu Peşti: „O să fie închis în cursul săptămânii şi o să păstrăm deschis doar pentru weekend”

La hotelul Valea cu Pești de pe Transfăgărășan, angajații vor lucra doar în weekend și vor fi programați pe ture, în funcție de rezervări.
Iată ce ne-a declarat managerul Dumitru Grecu: „Așa cum este peste tot, și noi suntem în trendul național, mai ales că zona Transfăgărășan e o zonă foarte izolată și suntem, practic, la începutul definirii unei destinații turistice pe Transfăgărășan. Lumea și așa nu venea foarte mult, decât în weekend. Acum deja nu mai vine deloc. Am avut foarte multe rezervări care s-au anulat. Sunt încă solicitări să se anuleze rezervările făcute pentru sărbătorile de Paște. Suntem pe aceeași line. Am avut o ședință astăzi și mai avem una peste vreo jumătate de oră ca să stabilim exact ce vom face de acum încolo. Nu ne putem permite să plătim personalul. Sunt cheltuieli destul de mari și, pentru că nu putem să suportăm toate cheltuielile acestea, n-o să închidem, dar o să păstrăm încă hotelul deschis pentru weekend. O să fie închis în cursul săptămânii și o să păstrăm deschis doar pentru weekend, în eventualitatea în care vor mai fi, totuși, oameni care vor dori să iasă în mijlocul naturii, bineînțeles, luând toate măsurile de igienizare a spațiilor, a tot ce înseamnă partea de substanțe, dezinfectante inclusiv pentru clienți, deci încercăm să ne conformăm tuturor regulilor, de așa manieră încât și în restaurant să fie spații suficient de mari între oameni, ca să nu intre în contact, să nu fie mai mult de 50 de persoane în același timp. Luăm toate măsurile legale până la dispoziția care se va hotărî, că restaurantele se închid. Și atunci o să luăm și noi, probabil, această decizie. Până la decizia asta o să încercăm să funcționăm în continuare respectând toate dispozițiile legale în vigoare la data asta. Încercăm să supraviețuim, dar să nu sufere nici oamenii. Nu putem să îi lăsăm oricum. Sunt oamenii noștri, cu care lucrăm tot timpul, nu putem să îi lăsăm de izbeliște, să spunem gata, am închis. Dacă va fi cazul și vom avea niște facilități din partea statului pentru credite sau altceva, vom apela la tot ce se poate ca să putem să îi ajutăm pe oameni. Asta este cea mai importantă decizie în ceea ce ne privește, nu putem să lăsăm oamenii de izbeliște, trebuie să îi ținem aproape și să îi ajutăm, pentru că singuri le va fi foarte greu să traverseze perioada asta”.
Dumitru Grecu a vorbit și despre situația ipotetică în care vor mai fi necesare noi spații de carantină în Argeș: „Dacă va fi cazul și vom fi solicitați, în principiu, da. Va trebui, de asemenea, să discutăm cu personalul nostru de acolo, pentru că ei vor fi implicați și dacă ei vor fi de acord, fără doar și poate că vom face lucrul acesta. Dacă va fi rechiziționat hotelul, asta este, așa e legea, sunt și situații de genul acesta. Dat fiind faptul că s-a decretat starea de urgență, noi suntem deschiși la absolut orice și încercăm să reacționăm în mod pozitiv”.

12 EmilEnescuEmil Enescu, Hotel Victoria: „De coronavirus scăpăm, de criza economică n-o să scăpăm”

„Pe noi nu ne afectează, pentru că nu avem coronavirus. Clienți avem vreo 20-30, cam așa. Așteptăm să plece pentru că vrem să închidem, să facem curat pentru renovare, dezinfectare. Ne ferim”. L-am întrebat pe dl. Emil Enescu și dacă ar fi de acord să transforme hotelul în centru de carantină. „Nu, pentru că avem clienți și nu pot să îi amestec, nu-i normal. Cazuri de forță majoră cumva, dar deocamdată nu. Ne apucăm de curățenie și renovare. Nu sunt nici pe stradă oameni. De coronavirus scăpăm, de criza economică n-o să scăpăm. De ăsta scăpăm (coronavirus, n. red.), într-o săptămână de zile e gata”, spune cu optimism Emil Enescu, patronul de la Hotel Victoria”.

Gheorghe Văsâi, Cornul Vânătorului: „A scăzut numărul de clienţi, s-au redus cazările”

Iată ce spune Gheorghe Văsâi, manager al complexului hotelier Cornul Vânătorului: ”A scăzut destul de mult numărul de clienți, cazările… și era de așteptat. Nu este nicio problemă. Doar dacă ne obligă legea am primi în carantină. Dar noi avem proceduri clare de dezinfecție, le facem zilnic și de două ori pe zi, se fac după plecarea oricărui client. Adică riscurile sunt zero din punctul meu de vedere la Cornul Vânătorului”.

Cătălin Spătaru, Celly: ”Din cauza lipsei de activitate s-ar putea să restrângem şi noi activitatea”

Cătălin Spătaru, manager hotel Celly, ne-a declarat: ”Acum avem o întâlnire pentru a lua o decizie în acest sens după cele transmise astăzi de președintele Klaus Iohannis. Vom clarifica lucrurile, vom vedea ce soluții dăm. Ca să închidem, vă putem spune că nu închidem, pentru că nu s-a dat nicio hotărâre de Guvern în acest sens sau vreo ordonanță. Din cauza lipsei de activitate s-ar putea să restrângem și noi activitatea ca program, ca număr de angajați. În rest… Deocamdată nu închidem… Dacă vom accepta oameni în carantină? Vă dați seama că o să închid tot hotelul numai pentru situația de carantină. Dar deocamdată nu am luat nicio hotărâre. Nu știu ce să vă spun la așa ceva”.

Constantin Toma, Hotel Metropol: ”Părerea mea e că este o cacealma”

Iată ce spune Constantin Toma, manager hotel Metropol din Pitești: ”Ne subordonăm deciziilor luate. Ce putem să facem? Eu unul, personal, nu pot să fac decât ceea ce mi se cere. Toți trebuie să facem ce zice șeful cel mare de la Cotroceni. Părerea mea personală este că toată chestia asta este o cacealma. Așa cred eu… Dar mă subordonez cerințelor. Dacă mi se impune să restrâng și activitatea… Cum să nu restrâng? Decizia se ia la București! De ce să primesc eu oameni în carantină? Nu sunt eu sătul de microbii mei? Mai iau și pe ai altuia? Dar, revin, în situații din astea ți se impune de la București pe căile ierarhice, ne subordonăm. Ce dracu să facem? Ne subordonăm cerințelor ce se impun, dar de bunăvoie sub nicio formă nu o să primesc oameni în carantină”.
Material realizat de Mari Tudor, Alina Crângeanu şi Marius Ionel

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Nu inteleg o chestie… daca s-a anuntat ca se inchid hoteluri si restaurantele, cum de in stirea asta se discuta ca se fac poate botezuri ca sunt 50 persoane sau in week-end e deschis la munte? Stire falsa sau inconstienta patronilor???