Web Analytics

Hopa Mitică! Cu Tudor Valerică… „Făcusem această recunoaştere la DNA pentru a scăpa efectiv din treaba asta..”

de | 23.08.2018 14:00 | Dezvăluiri

# Fostul director de la Termoficarea din Pitești revine în spațiul public, odată cu informația că ar fi în cărți pentru un post de director la Metrologie # Între negarea şi confirmarea problemelor sale penale, Valeriu Tudor se mai gândește dacă o să candideze la viitoarele alegeri pentru Primăria Ștefănești

Pornind de la zvonurile vehiculate în presă potrivit cărora Valeriu Tudor ar fi fost nominalizat de conducerea ALDE pentru a prelua funcţia de director al Metrologiei din Argeş, Jurnal de Argeș l-a contactat pe fostul PRM-ist, acum preşedintele ALDE Ştefăneşti (și vicepreşedinte al organizaţiei judeţene ALDE), pentru câteva întrebări care au atins și situația sa juridică. Au rezultat două interviuri, cu răspunsuri diametral opuse, în care Vaeriu Tudor a negat mai întâi problemele sale penale și faptul că a avut un termen de încercare (stabilit de instanță odată cu pronunțarea, în 2012, a unei decizii definitive de condamnare la un an şi zece luni de închisoare cu suspendare) , pentru ca , mai apoi, să-și asume și trecutul său, cel cu sentința de condamnare pentru dare de mită. Totuși, fostul director al Termoficării, acum angajat în mediul privat, nu exclude posibilitatea de a candida la fotoliul de primar al Ștefăneștiului, dată fiind ștergerea cazierului, odată cu expirarea termenului de încercare.

”A fost trimisă scrisoare de la DNA că totul s-a clasat, pentru că toate acuzaţiile s-au dovedit a fi neîntemeiate”

# Pentru început, spuneți-ne, vă rugăm, dacă aţi fost sau nu nominalizat pentru a prelua vreo funcţia la Metrologie, așa cum se zvonește!
– N-are nicio legătură cu ce s-a scris despre mine. Eu sunt director regional la o multinaţională care nu este germană, ci italo-belgiană, în care sunt plătit aproape triplu faţă de cel mai bine plătit post din instituţiile din Argeş. Cum să mă duc eu…?! Este o aberaţie! În altă ordine de idei, metrologia nici nu are director la Argeş, pentru că directorul Direcţiei Regionale este la Ploieşti, iar la Argeş n-au decât un serviciu tehnic… E total pe dinafară, total aiurea ce a apărut… Acest post nu există. În Argeş nu există un post de director. Există post tehnic de şef de serviciu, care e acoperit de un cadru tehnic, cu competenţe necesare. În niciun caz nu poate să vină altcineva, aterizat dintr-un alt domeniu, pus acolo. Suntem profesionişti, nu?! Ne dăm seama. Cine a scris acel articol a fost total neinspirat. Trebuia să se intereseze, să intre pe pagina de instituţii din Argeş, să vadă dacă există sau nu există acest post.

„Pendiuc a reuşit să-şi facă numărul şi a băgat-o în faliment, exact cum trebuia”

# Ați deținut anterior alte două funcții de conducere importante, una la Termoficare, alta la Sucursala Piteşti a Companiei Naţionale pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune. Ultima v-a adus și niște probleme cu legea.
– Cât am fost eu director la Termoficare, aceasta mergea bine, în niciun caz nu a intrat în faliment. După ce am plecat eu, la vreo 6-7 ani de zile, Pendiuc a reuşit să-şi facă numărul şi a băgat-o în faliment, exact cum trebuia (…).
# Revenind la problema cu DNA, a existat o perioadă de încercare în acel dosar… S-a încheiat?
– Ce perioadă de încercare? Eu am avut o problemă la timpul respectiv… După aceea, a fost trimisă scrisoare de la DNA că totul s-a clasat, pentru că toate acuzaţiile s-au dovedit a fi neîntemeiate. Există această scrisoare trimisă de DNA… Atunci a fost o conjunctură în care cred că trebuia să fiu scos din schema candidaturii la Primăria Ştefăneşti. Cred că asta a fost, o conjunctură nefavorabilă, care m-a făcut să ies din joc, și cu asta, basta. Iar acum aceasta s-a finalizat, repet, printr-o adresă oficială trimisă de DNA, la începutul acestui an, prin care au spus că acuzaţiile nu fac obiectul unor cercetări penale şi că pentru asta se clasează cazul. Eu nu am, n-am avut niciodată nici cea mai mică problemă penală (…) Pentru mine a fost o etapă, a fost o lecție din care am învăţat că nu trebuie să ai încredere în nimeni, decât în tine însuţi. Câteodată, nici în tine însuți…

„Sunt momente în viaţă când vrei să uiţi nişte prostii făcute”

Ne permitem să facem o paranteză, precizând că, până în acest punct, răspunsurile primite au reprezentat încercarea lui Valeriu Tudor de prezentare idilică a trecutului său juridic. A existat o clasare a cauzei, dar într-un cu totul alt dosar, unul disjuns din cel care i-a adus condamnarea la un an şi zece luni de închisoare cu suspendare și stabilirea unui termen de încercare de patru ani şi zece luni. Așa că am revenit cu un nou interviu, în care l-am întrebat direct de ce această încercare puerilă de ascundere a adevărului.

# Sunt cel puțin două neadevăruri în răspunsul dumneavoastră. În primul rând, nu puteţi spune că nu aţi avut probleme penale, pentru că există o condamnare definitivă, fie ea şi cu suspendare, iar în al doilea rând, ca o consecință a primului aspect, a existat și o perioadă de încercare. În afirmațiile dvs. sunt, deci, și niște minciuni flagrante!
– Sunt momente în viață când vrei să uiți niște prostii făcute… A fost o condamnare făcută special ca să mă scoată dintr-o cursă… Cazierul meu este curat acum, perioada de probă a trecut și paratrecut de 6 ani de zile.
# Deci, ca să lămurim lucrurile, ați avut o problemă penală!
– A fost o dare de mită fără flagrant, fără discuții, banii erau dați de examinare, cei trei cursanți care au dat examenul au picat toți trei, s-a făcut procesul-verbal de picare a examenului. Pentru ce să dai mita? Acea condamnare a fost făcută fortuit (sic!), pentru că trebuia să ies de acolo, din arest și atunci, decât să mă judec și să stau aiurea trei-patru luni de zile, că urma vacanţa judecătorească, am zis: «Da, domnule, recunosc!».
# Ați recunoscut în instanță o faptă pe care, acum, susțineți că nu ați făcut-o… Puteți să ne lămuriți?
– Știți ce înseamnă ca tu, un om care a făcut doi pași prin muncă, să stai între pușcăriași, între violatori, între criminali, cu 40 de criminali lângă tine. Vă spun că nu este frumos. A fost cea mai urâtă perioadă din viața mea, pe care vreau s-o uit și pe care n-aș dori-o nici celui mai mare dușman al meu.
# Să revenim la perioada de încercare de 4 ani, care, în concluzie, a existat. Mai exact, când a s-a încheiat ?
– Undeva la începutul anului.
# DNA a continuat însă cercetările…
– Pentru că efectiv au văzut că nu au cum să mă țină și făcusem această recunoaștere la DNA pentru a scăpa efectiv din treaba asta (din arest, n.red.), mi-au făcut o disjungere de la cauza inițială, cu alte cauze. Și în aceste cauze, după șase ani, primesc hârtie de la DNA Pitești, în care mi se spune că se clasează, pentru că nu au existat probe care să dovedească acuzațiile din acele cauze.

„Ar fi nevoie neapărat de nişte schimbări de natură administrativă”

# Intenționați să mai candidaţi la viitoarele alegeri locale?
– Mă mai gândesc dacă o să candidez la viitoarele alegeri. Momentan eu, la Ştefăneşti, construiesc o echipă de oameni serioşi, care, la un moment dat, ar putea constitui o alternativă la bătaia de joc care există acolo. Dacă așa va fi, se va vedea după doi ani. Acolo ar fi nevoie neapărat de nişte schimbări de natură administrativă. Nu vorbim de politică, vorbim de viaţa administrativă a oraşului, care, de fapt, e o comună.
Material realizat de Izabela Moiceanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii