Web Analytics

Hernia inghinală, femurală, ombilicală

de | 28.11.2012 16:13 | Actualitate

Poate una dintre cele mai frecvente afecțiuni din activitatea curentă a unui chirurg dintr-un spital mic este hernia, în general și inghinală, în particular.

Hernie înseamnă pătrunderea unui viscer abdominal printr-un orificiu preformat anatomic; mai simplu, printr-unul din orificiile cu care ne naștem, inghinal, femural (la baza coapsei) sau ombilical (buric) care se lărgește, încep să iasă în afară, de obicei grăsime din abdomen, dar și viscere, cum ar fi intestinul subţire şi gros, cel mai frecvent.
Unele sunt congenitale, adică din naștere și, de obicei, dacă nu sunt mari și nu apar complicații, ele se pot vindeca spontan până la vârsta de 1-5 ani.
Cele mai multe sunt dobândite – de obicei apanajul vârstei adulte la oamenii care ridică greutăți, vechi fumători, tușitori și constipați cronici și au și un anumit fel de țesut conjunctiv, mai puțin rezistent, sau al vârstei a treia, unde anii iși spun cuvântul, însă pot să atragă atenția și asupra altei patologii, mai mult sau mai puțin grave: la un vechi fumător și tușitor la care apare, scăderea ponderală poate atrage atenția asupra unui cancer pulmonar, la un vechi constipat la care începe să apară și o falsă diaree și scădere ponderală – cancer de colon sau rect, la un bolnav cu probleme vechi urinare în tratament pentru adenom de prostată – cancer de prostată. În aceasta constă și măiestria unui clinician: să nu se repeadă după leziunea „miraj”, ci să descoasă bolnavul prin anamneză și să-l „chinuie” cu investigații țintite, pentru a descoperi cauza reală a unui simptom, cum este hernia în aceste cazuri.
Clinic, hernia este ușor de diagnosticat: când bolnavul stă în picioare (ortostatism) are tumora ce crește în dimensiuni la efortul de tuse și cu trecerea timpului în zonele mai sus menționate, dar revine în abdomen, când bolnavul stă lungit în pat (clinostatism).
Paraclinic: nu este nevoie de investigații pentru diagnostic, ci pentru a găsi eventuale cauze care să ducă la apariția sau mărirea herniei: o ecografie abdominală pentru surprinderea unei neoplazii de prostată sau de pancreas, ficat, rinichi, o colonoscopie pentru diagnosticul unui eventual cancer de colon ş.a.m.d.
Complicațiile sunt redutabile, când hernia devine ireductibilă la clinostatism și manevrele de taxis (introducerea cu mâna a conținutului herniei în abdomen = reducere). Dacă această ireductibilitate apare treptat și nu doare, este vorba de o încarcerare și poate să mai aștepte operația, până când bolnavul devine conștient că altfel nu se vindecă. Dar, dacă hernia devine ireductibilă după un efort fizic intens sau tuse, doare, se acompaniază cu vărsături, absența tranzitului intestinal și, mai târziu și modificări locale, avem de-a face cu o strangulare. De obicei un segment de intestin este prins și nu mai poate reveni în abdomen, vasele sale încep să nu mai primească sânge, conținutul intestinal nu mai poate trece (ocluzia intestinală) și, în final, se necrozează. Aceasta constituie o urgență imediată și trebuie rezolvată cât mai repede chirurgical.
Există numeroase metode de tratament chirurgical, unele chiar istorice și acum anecdotice, însă, din nefericire, încă practicate…
Tratamentul modern se poate face atât laparoscopic, cât și clasic și implică protezarea peretelui astfel slăbit după introducerea în abdomen a viscerelor herniate cu materiale sintetice. La rece, operația este simplă, atât pentru chirurg cât și pentru bolnav, dar în cazul strangulării, când segmentul de intestin trebuie rezecat statistic, circa o treime din bolnavi decedează…
Sper că v-am convins că este bine când credeți că suferiți de hernie, indiferent de vârstă, să nu amânați prea mult prezentarea la medicul de familie, care vă poate diagnostica sau trimite la specialistul chirurg.
Până data viitoare, vă urez
Numai de bine!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii