Web Analytics
scris miercuri, 18.12.2013

Herald Ruijters, Comisia Europeană: „Traseul autostrăzii Sibiu-Piteşti nu poate fi schimbat”

# Exclusivitate. Jurnalul de Argeş, primul ziar ce obţine o reacţie de la Bruxelles. În urmă cu două săptămâni, premierul Victor Ponta a prezentat harta cu proiectele prioritare care ar trebui să fie continuate până în 2015 şi cum va arăta structura de autostrăzi a României la nivelul anului 2022. Deși anunțată cu șanse bune de realizare în următorii ani, autostrada Sibiu-Pitești nu va fi gata în mod cert în anii următori, ea fiind anunțată de premier ca prioritate de abia până în 2022. Asta ca să nu mai vorbim de faptul că i s-a schimbat traseul, ea urmând a trece prin Râmnicu Vâlcea și nu pe lângă Curtea de Argeș așa cum era stabilit, inclusiv la Bruxelles. O dovadă în plus că Guvernul  își bate joc cu bună știință de un proiect prioritar și că nu respectă planurile clare ale Comisiei Europene în ceea ce privește viitoarea rețea trans-europeană de transport (TEN-T), ce urmează să conecteze pe teritoriul Uniunii Europene infrastructura de transport, telecomunicații și energie a statelor membre.
Așa cum e normal, ne-am adresat oficialilor de la Comisia Europeană pentru a obține un punct de vedere avizat în ceea ce privește importanța autostrăzii Sibiu-Pitești, ca și șansele acesteia de finalizare.
Jurnalul de Argeș este primul ziar ce obține un punct de vedere oficial de la Bruxelles în ceea ce privește autostrada Sibiu-Pitești.
După cum ne-a declarat Herald Ruijters, șef unitate la Rețeaua transeuropeană din cadrul Comisiei Europene, „Secțiunea Sibiu-Pitești este inclusă în Rețeaua transeuropeană și pe coridorul Strasbourg-Dunăre. România are obligația de a stabili o legătură rutieră corespunzătoare între Sibiu și Pitești până în 2030. Cum reglementările în ceea ce privește Reţeaua trans-Europeană de transport (TEN-T) au fost aprobate, nu se mai poate schimba traseul acestei secțiuni. Autoritățile române sunt responsabile pentru selectarea și implementarea proiectului. Proiectul Sibiu-Pitești poate fi finalizat până în 2020 dacă autoritățile române se decid și se descurcă să îl împlementeze până atunci. ”
Trebuie amintit și subliniat că tronsonul Sibiu – Pitești este inclus într-unul dintre proiectele prioritare europene (n.r. Proiectul Prioritar 7) și, mai recent, a fost inclus și în noul coridor european Rin – Dunăre (asemănător, dar distinct de noțiunea de coridor pan-european). Practic, această prioritate pe care Comisia Europeană o ofera rutei Pitești – Sibiu o face eligibilă pentru finanţare nerambursabilă în valoare de 85% (chiar 95% prin sistemul cu top-up).
Denis Grigorescu

Herald Ruijters, Comisia Europeană: „Traseul autostrăzii Sibiu-Piteşti nu poate fi schimbat”

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită