Web Analytics

Harta Covid: 14 localităţi argeşene – în scenariul galben, două – în roşu

de | 17.03.2021 13:42 | Actualitate, Politica si Administratie

# Cu o singură excepție, Bălilești, copiii din localitățile intrate în scenariul roșu și galben sunt prezenți la școală
Nu mai puțin de 14 localități din județul Argeș sunt în scenariul galben (între 1,5 și 3 la mia de locuitori), conform datelor publicate pe site-ul oficial covidarges.ro la 15 martie 2021. Vedea și Bălilești sunt singurele comune din Argeș în scenariul roșu (peste 3 la mia de locuitori). Restul comunelor sunt în scenariul verde (sub 1,5 la mia de locuitori). La nivelul județului Argeș, rata de incidență este de 1,30 la mia de locuitori. Localitățile intrate în scenariul roșu sunt Vedea, cu 7,46 la mia de locuitori, și Bălilești, cu 3,87 la mia de locuitori. Bălilești este singura comună în care o parte dintre elevi sunt în online, restul copiilor fiind prezenți fizic la clasă. Iată care sunt și localitățile intrate în scenariul galben: Dâmbovicioara (incidență 2,22), Corbi (2.03), Brăduleț (1,79), Dârmănești (2,32), Budeasa (1,68), Mioveni (2,37), Mărăcineni (2,18), Pitești (1,92), Ștefănești (1,67), Bradu (2,13), Suseni (2,4), Costești (1,68), Leordeni (1,68) și Uda (1,72). În continuare, puteți citi ce spun primarii din mai multe localități aflate în scenariul galben și din localitățile aflate în scenariul roșu despre situația învățământului în vreme de pandemie în localitățile pe care le conduc.

„Suntem în scenariul roșu, dar nu avem restricție să funcționeze școlile și de aceea școlile funcționează normal”

Niculae Dochinoiu, primar Vedea: „Incidența de peste 7 la mia de locuitori nu este dată de cetățenii noștri, ci de cei de la Spitalul de Psihiatrie «Sf. Maria». Am vorbit la momentul respectiv cu cei de la DSP și mi s-a spus că nu este nicio problemă. Nu este vorba despre carantină, școlile funcționează normal, copiii sunt la școală. Acum vreo două săptămâni aveam și noi vreo patru persoane aflate în carantină, deci nu confirmați ca bolnavi, și unul confirmat. La spital nu cred că mai sunt confirmați. Au avut vreo 40 de bolnavi cu Covid, dar i-au expediat prin toată România asta, cât este ea de mare. Noi nu avem restricție să funcționeze școlile și de aceea școlile funcționează normal. Nu avem în prezent niciun caz confirmat, iar cei cu spitalul sunt cu treaba lor”.

„S-a trecut cu învățământul gimnazial în online. Am rămas cu prezența la școală cu învățământul primar și cu clasa a VIII-a”

Cătălin Turturică, primar Bălilești: „A avut loc o ședință a Consiliului de Administrație al școlii și s-a trecut cu învățământul gimnazial în online. Am rămas cu prezența la școală, cu prezența fizică, cu învățământul primar și cu clasa a VIII-a. Aceasta a fost hotărârea Consiliului de Administrație, dar am înțeles că în baza acesteia trebuia ca ISU Argeș să facă o hotărâre, să dispună trecerea ei. Nu știu! Dar Consiliul de Administrație a luat această hotărâre chiar de când ne aflam în scenariul galben, atunci când era o incidență de 2,7-2,8. Acum, probabil că o să primesc alte instrucțiuni și, dacă e cazul, trecem tot în online și asta e până ne facem sănătoși”.

„Școala funcționează în parametri normali la Mioveni”

Ion Georgescu, primarul orașului Mioveni: „Noi, la Mioveni, săptămâna aceasta suntem pe scenariul verde. Singurul care poate schimba situația este Comitetul pentru Situații de Urgență. Eu știu și asta mi s-a spus, că în această săptămână suntem pe scenariul verde. Nu am cadre didactice, nu am copii care sunt infectați cu Covid-19. Deci, școala, grădinița, căminul și creșa, săptămâna aceasta, conform Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Argeș, sunt pe scenariul verde. Asta este hârtia pe care o am încă de săptămâna trecută. Acest scenariu este stabilit săptămânal, nu în fiecare zi… Școala funcționează în parametri normali la Mioveni”.

„Toți copiii sunt la școală. Nu pot eu, ca autoritate locală, să stabilesc dacă se intră în online sau dacă se merge la școală”

Nicolae Velcea, primarul orașului Ștefănești: „La momentul acesta, școlile la Ștefănești sunt deschise, funcționează normal, cu programele care au fost stabilite. Toți copiii sunt la școală. Nu pot eu, ca autoritate locală, să stabilesc dacă se intră în online sau dacă se merge la școală. Tot Comitetul Județean pentru Situații de Urgență va stabili acest lucru, în funcție de cum evoluează sau involuează situația îmbolnăvirilor. După cum se vede, este destul de complicat, pentru că a început să crească incidenţa nu numai la noi în județ, ci în majoritatea județelor țării. Unele sunt deja în scenariul roșu. După cum știți, toată lumea a solicitat prezența fizică, pentru că știm cu toții ce înseamnă online și ce înseamnă să se meargă la școală. Dar, dacă pericolul crește, autoritățile abilitate vor decide și noi ne vom supune. Asta e situația!”.

Citește și Şcoala online la ţară, în vremuri de pandemie

Citește și Şcoala online poate fi gratis şi obligatorie?

Citește și Aproape 400 de copii din Pitești nu au mijloacele tehnice de a face școala online

„Am mai fost o dată în scenariul galben și, când am cerut mai multe detalii, ni s-a spus că a fost o greșeală”

Dumitru Secăreanu, primar Dâmbovicioara: „Școala este deschisă. D-le, nu știu de ce suntem în scenariul galben, nu se comunică… Noi suntem, pe undeva, fără niciun fel de cuvânt. Nu ar fi bine să știm și noi cine este persoana aceea care are Covid? Am tot întrebat mereu, dar nu am primit niciun răspuns. Nu aș putea să vă spun mai multe, pentru că nu știu nici care sunt persoanele infectate. Vorbim degeaba! Deocamdată, școala este deschisă și știu că nu sunt probleme… Discuția era purtată până la 6 la mia de locuitori… Am mai fost o dată în scenariul galben și, când am cerut mai multe detalii, ni s-a spus că a fost o greșeală și că suntem pe verde și a doua zi am fost pe verde. Asta e!”.

„Nu avem niciun copil bolnav, nu avem niciun profesor bolnav, microbuzul școlar circulă în comună”

Emilian Ciolan, primar Dârmănești: „Totul este foarte bine, mersul este foarte bun în privința școlilor. Nu avem niciun copil bolnav, nu avem niciun profesor bolnav, microbuzul școlar circulă în comună. Știu că ne aflăm în scenariul galben, pentru că am avut o familie la Piscani și ni s-a ridicat incidența de la 0,82 la peste 2. Asta e! Doi sunt carantinați acasă, doi sunt la spital. Dar, până în prezent, este bine. De carantină nu mă sperii, pentru că am mai fost în această situație. Asta e! Mai stăm și acasă!”.

„Școala cu clasele I-VIII este deschisă. Ce Covid avem acolo nu are contact cu școala”

Florin Iordache, primar Brăduleț: „Școala cu clasele I-VIII este deschisă, nu avem probleme. Ce Covid avem acolo nu are contact cu școala. Nu avem elevi sau profesori confirmați pozitiv cu Covid-19. Avem o persoană spitalizată și o persoană care este liberă, acasă și se simte ok. Nu a avut nicio interacțiune, nici cu părinții copiilor, nici cu copiii. Au altă zonă de activitate”.

„Persoanele care sunt confirmate cu Covid sunt din aceeași familie și nu au nicio legătură cu școala”

Mihai Rachieru, primar Budeasa: „Suntem pe scenariul galben. Copiii au fost la școală. A fost o ședință la Inspectoratul Școlar și, la Budeasa, persoanele care sunt confirmate cu Covid sunt din aceeași familie și nu au nicio legătură cu școala, cu copiii și am rămas, așadar, în scenariul verde din punct de vedere al școlilor. Adică, funcționăm normal.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii