Web Analytics

Harta accidentelor rutiere din Piteşti

de | 15.08.2012 14:01 | Actualitate

# Unde trebuie să fii cu ochii-n patru. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2011, în primele 7 luni ale acestui an, în municipiul Piteşti s-a înregistrat o uşoară scădere a numărului accidentelor grave, anul trecut producându-se 37 de accidente soldate cu 4 morţi şi 34 de răniţi grav, iar în acest an 36 de accidente, soldate cu 2 morţi şi 35 de răniţi grav. „Principala cauză a producerii accidentelor rutiere în Piteşti o reprezintă neacordarea de către conducătorii auto a priorităţii de trecere a pietonilor. A doua cauză este indisciplina pietonilor caracterizată prin traversarea străzii fără a se asigura, iar a treia cauză este neasigurarea conducătorilor auto la mersul înapoi”, ne-a precizat comisarul Răducu Iordache, împuternicit la comanda Biroului Rutier Piteşti.

Un număr mare de accidente pe Calea Bucureşti

Una din străzile unde s-a produs un număr mare de accidente, în ultima perioadă, este Calea Bucureşti. Evenimentele rutiere grave de pe această stradă au debutat în acest an, încă de la începutul lunii februarie, când, din cauza vizibilităţii scăzute în trafic provocată de ninsorile abundente, un piteştean de 47 de ani a fost lovit de un autoturism chiar pe o trecere de pietoni. Apoi, în luna aprilie, la intersecţia străzii Depozitelor cu Calea Bucureşti, s-a produs un alt accident, datorat, de această dată, neacordării priorităţii de trecere. În urma acestui accident, o tânără şoferiţă a fost rănită. În luna mai, pe aceeaşi stradă, un biciclist a căzut victimă unui accident rutier. Tot în luna mai, un şofer nu a acordat prioritate într-un viraj de pe această stradă, lovind un autoturism al cărui şofer s-a ales, din fericire, doar cu leziuni uşoare. Şi în luna iunie s-a mai produs un accident în care au fost implicate două maşini conduse de două doamne. O şoferiţă care nu a păstrat distanţa regulamentară a intrat în coliziune cu maşina din faţă, condusă tot de o femeie. Alte străzi din Piteşti unde au avut loc numeroase accidente grave sunt: Strada Negru Vodă, Bd. Nicolae Bălcescu şi Bd. Petrochimiştilor. Conform statisticilor Poliţiei Rutiere, cea mai mare parte dintre accidente se produc între orele 12.00 – 18.00, iar cele mai puţine în intervalul 6.00 – 12.00. Dintre categoriile de victime, cea mai mare parte sunt pietoni, iar dintre categoriile de conducători auto implicaţi în accidente, cei mai mulţi sunt amatori.

Intersecţii aglomerate şi tamponări

Comisarul Răducu Iordache (foto) ne-a informat că în intersecţii nu s-au înregistrat în acest an evenimente grave, întrucât acestea beneficiază de o sistematizare corespunzătoare, fiind prevăzute cu semafoare sau sensuri giratorii. „Au fost înregistrate doar evenimente uşoare, respectiv tamponări, care au drept cauze neacordarea priorităţii la autovehicule, nerespectarea semnificaţiei culorilor la semaforul electric şi nepăstrarea de conducătorii auto a distanţei în mers la sensul giratoriu. În anul 2011 s-au înregistrat, în perioada ianuarie – iulie, peste 700 de astfel de tamponări, iar în acest an doar 600”, a mai adăugat polițistul. Totuşi, o parte din intersecţii sunt deosebit de aglomerate, mai ales în perioada orelor de vârf. Cea mai aglomerată intersecţie pare a fi cea de la Podul Viilor. Deşi este prevăzută cu un sens giratoriu aflat la întretăierea străzilor Calea Bucureşti, Costache Negri şi Strada Depozitelor, şoferii petrec minute bune în trafic până ce reuşesc să treacă de această intersecţie. Pentru şoferii care doresc să ajungă de la Podul Viilor în centrul municipiului, traseul este mult mai complicat, deoarece dificultăţilor intersecţiei în cauză li se adaugă, la ieşirea de sub podul de cale ferată, deci la doar câţiva metri distanţă, dificultăţile intersecţiei dintre Calea Bucureşti, Calea Bascov, Strada Gheorghe Şincai şi Strada Viilor. Inclusiv Primăria este conştientă de necesitatea unei fluidizări a traficului în această zonă, având în plan construirea unei pasarele. „Se va construi, din fonduri europene, o cale carosabilă paralelă cu calea ferată. Lucrările de amenajare vor începe la toamnă, în prezent fiind efectuate formalităţile de aprobare a investiţiei. Proiectul mai prevede şi nişte sensuri giratorii”, ne-a spus Cornel Stan, şeful Serviciului Tehnic al Primăriei Municipiului Piteşti. O altă intersecţie aglomerată este cea dintre străzile Mircea Eliade şi Nicolae Bălcescu. Deşi s-a construit un sens giratoriu în zona respectivă, care a contribuit mult la fluidizarea traficului, intersecţia a rămas, totuşi, aglomerată la orele de vârf. Aglomerări rutiere mari şi dificultăţi în trafic la ore de vârf se înregistrează și la intersecția dintre străzile Războieni şi Nicolae Dobrin (fosta stradă a Stadionului).
Iustina HARCO-BURCEA

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii