Haos total, nu doar urbanistic, la Piteşti! Inspectoratul de Stat în Construcţii Argeş îşi bate joc de prefect!

de | 12.12.2019 14:48 | Dezvaluiri, Home

De câțiva ani buni, în orașul Pitești a explodat pur și simplu activitatea în domeniul construcțiilor, în special a celor de locuințe. Ceea ce nu e rău deloc, asta însemnând sume mari de bani care se rostogolesc, iar la fiecare rostogolire se produce plus-valoare, atât pentru stat, cât și pentru cetățeni. Acesta este un aspect al problemei, necesar, dar nu esențial, cu care absolut toată lumea este de acord. Aspectul esențial al problemei este legalitatea și este aspect esențial pentru că este obligatoriu într-o societate normală. Cu acest aspect însă, care la Pitești este „cam obligatoriu”, nu este de acord decât o parte a comunității, doar piteștenii întregi la cap, într-o expresie pe înțelesul tuturor.

Ca să fie și mai simplu de înțeles, să comparăm domeniul construcțiilor cu cel al circulației rutiere. Din punctul de vedere al rostogolirii banilor e cu atât mai bine cu cât circulă mai multe mașini. Dar din punctul de vedere al legalității este obligatoriu să circule toți pe partea dreaptă, c-așa e legea în țara noastră. Nu cred că i-ar putea trece prin cap vreunui șofer să ceară aprobare să circule el pe partea stângă, fie și având ca argument profitul financiar pentru toată lumea. E ușor de înțeles că ar deranja foarte mulți oameni circulând pe stânga, adică încălcând legea. De fapt, legalitate înseamnă ca acțiunea ta să nu deranjeze pe alții. Și mai e o asemănare între domeniul circulației rutiere și cel al construcțiilor, existența poliției în ambele domenii, adică a poliției rutiere și a poliției construcțiilor, în speță Inspectoratul de Stat în Construcții. Revenind la domeniul construcțiilor în Pitești, aș avea un mic adagio la aspectul legalității, adică mai trebuie și ca Inspectoratul de Stat în Construcții Argeș să-și cunoască rostul propriei existențe.

Investitorul cumpără un imobil de patrimoniu și-l demolează

În ziua de 25 aprilie 2013, persoana juridică română S.C. Titidan srl a încheiat contractul de vânzare-cumpărare nr. 681, prin care a cumpărat un imobil situat în Pitești, b-dul I.C. Brătianu nr. 54 de la societatea română pe acțiuni OMV PETROM SA. În acest contract, la punctul 3.9, „cumpărătorul declară că a beneficiat de asistență de specialitate în domeniul juridic, cu ajutorul căreia și-a format o imagine clară, completă și corectă asupra conținutului contractului”.
Iar la punctul 4.5 din contract se arată că “vânzătorul a obținut Adresa nr.170 din data de 27.02.2012 emisă de Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național Argeș (DJCPN Argeș), conform căreia imobilul este situat în zona construită protejată «Situl urban b-dul Republicii», înscris în Lista Monumentelor Istorice 2010 la nr. Crt. 130, cod AG-II-s-B-13432; orice intervenție (construire/desființare) asupra imobilului se va face cu avizul Ministerului Culturii, obținut prin DJCPN Argeș (…)”.
Toate bune și frumoase până în acest punct. Însă aflăm că la un moment dat a fost solicitată și obținută autorizația de construire nr. 191/20.03.2018 privind ansamblul clădire mixtă 2S+P+10 E din b-dul I.C. Brătianu nr. 54, mun. Pitești, beneficiar SC Titidan S.R.L., ceea ce înseamnă că mai înainte fusese demolat imobilul cumpărat de la OMV PETROM. Dar deocamdată nu știm dacă anterior a fost solicitată la primărie autorizație de desființare a respectivului imobil și nici dacă a fost solicitat avizul de la Ministerul Culturii, deși ambele erau obligatorii. Ceea ce știm cu siguranță e că reprezentanții SC Titidan au cunoscut faptul că orice intervenție (construire/desființare) la respectivul imobil se face doar cu aviz de la Ministerul Culturii. Mai știm cu siguranță, având în vedere documentele primite la redacție, că poliția construcțiilor, recte ISC Argeș, nu a cunoscut faptul că imobilul situat pe b-dul I.C. Brătianu făcea parte dintr-un sit urban și, în consecință, nu a transmis Instituției Prefectului nicio solicitare de anulare nici a autorizației de demolare, nici a celei de construire, ca fiind neconforme cu legea.

Controlul ISC Argeș a controlat doar ce era legal

Mai menționăm și că, în urma solicitării transmise de ”Jurnalul de Argeș” către Ministerul Culturii și Identității Naționale, am primit răspunsul din care reieșea că “Autorizația de construire pentru imobilul din b-dul I.C. Brătianu nr. 54, Pitești, trebuia eliberată de către Primăria Pitești doar cu avizul Direcției Județene pentru Cultură Argeș”.
Din răspunsul nr. 84/18.07.2019, dat de Inspectoratul Regional în Construcții SUD-MUNTENIA, la solicitatea publicației ”Jurnal de Argeș”, am aflat că a existat un control la Primăria Pitești, efectuat de inspectorii în construcții de la ISC Argeș, cu ocazia emiterii autorizației de construire nr. 191/20.03.2018, însă nu au fost constatate neconformități de o gravitate care să atragă sesizarea Instituției Prefectului. Ca să se vadă că inspectorii au controlat cu simțul răspunderii, chiar au punctat în adresa către ”Jurnal de Argeș”: „În urma celor constatate au fost atenționați factorii răspunzători din cadrul Primăriei Municipiului Pitești în vederea corectării ulterioare și a prevenirii repetării”. Nicio vorbuliță despre faptul că lipsea avizul de la Ministerul Culturii, această lacună fiind o încălcare vădită a legii, care ar fi dus la sesizarea Instituției Prefectului să solicite anularea în instanță a autorizației de construire.

”Jurnalul” a sesizat Prefectura cu privire la ilegalitatea cazului

Având în vedere faptul evident că instituțiile responsabile ale statului nu cunoșteau nimic despre aceste ilegalități, în data de 09.10.2019 am adus la cunoștința Instituției Prefectului respectivele informații, solicitând să înceapă demersurile în vederea anulării autorizației de construire nr. 191/20.03.2018.
Totuși, Instituția Prefectului a considerat necesar să se adreseze din nou Inspectoratului Regional în Construcții Sud-Muntenia, în data de 11.10.2019, în care a solicitat punctual: „Având în vedere sesizarea cu privire la eliberarea autorizației de construire nr. 191/20.03.2018 privind „construire ansamblu clădire mixtă 2S+P+10E din b-dul I.C. Brătianu, nr. 54, municipiul Pitești, jud Argeș, beneficiar SC Titidan, vă solicităm să analizați legalitatea emiterii acesteia (…). În concret, se arată că aceasta a fost eliberată fără avizul Ministerului Culturii, „imobilul fiind situat în zona construită protejată situl urban b-dul Republicii, înscris în Lista Monumentelor Istorice 2010 la nr. Curent 130, cod AG-II-s-B-13432; orice intervenție (construire/desființare) se va face cu avizul Ministerului Culturii, prin DJCPN Argeș”. Mai clar de atât nici că se poate!

Inspectoratul de Stat în Construcții Argeș își bate joc de prefect!

Însă, în răspunsul primit de la IRC Sud-Muntenia/ISC Argeș și înregistrat la Instituția Prefectului Argeș sub nr. 24272/22.10.2019, se face referire tot la controlul efectuat anterior, în anul 2018: „Ca urmare a acestei acțiuni de control, a fost întocmit un document de control în care au fost consemnate unele deficiențe/neconformități, prin care au fost dispuse măsuri cu termene și responsabilități”. Duritate maximă din partea poliției construcțiilor!
De asemenea, au invocat faptul că pe rolul Tribunalului Vâlcea se află dosarul nr. 3850/109/2018, având ca obiect chiar anularea autorizației de construire nr. 191/20.03.2018, „asupra legalității actului administrativ urmând să se pronunțe instanța de judecată”.
Dacă până acum ISC Argeș, poliția construcțiilor, putea fi bănuită de nu prea multă competență, însă de bună-credință, adică nu a știut faptul că autorizația de construire nr. 191/20.03.2018 a fost emisă cu încălcarea legii, prin acest răspuns pur și simplu arată că se ferește ca dracul de tămâie să ia la cunoștință acest lucru, deși evident, după cum limpede scria în adresa prefectului.
Practic, prin acest răspuns ISC Argeș îi propune prefectului să stea liniștit în banca lui, să nu facă nimic pentru respectarea legii, după cum nici ei, poliția construcțiilor, nu fac nimic. Și să aștepte ca instanța de la Vâlcea să rezolve problema în locul lor. Dar, având în vedere că instanța de la Vâlcea nu ia salariul în locul lor, e evident că Inspectoratul de Stat în Construcții Argeș dă dovadă de o lipsă gravă de respect față de Instituția Prefectului.

Dacă nu are aviz de la Direcţia de Cultură, chiar construcţia sediului ISC Argeş este ilegală

În acest caz construcția este chiar mai ilegală decât cea a blocului Titidan, clădirea ISC fiind exact peste drum de Casa Bobancu, vilă aparținând Patrimoniului Național, de mare importanță istorică, fiind clădirea în care s-a semnat capitularea Bucureştiului către nemți în 1916. Clădire în legătură cu care, recent, Primăria Pitești și-a exprimat intenția să o achiziționeze în vederea transformării în muzeu.
Construcția blocului Titidan se află la adresa „Bd. I.C. Brătianu, nr. 54”, iar clădirea Inspectoratului Județean în Construcții Argeș este situată la adresa „Bd. I.C. Brătianu, nr. 56”, fiind clădiri învecinate. Dacă Inspectoratul de Stat în Construcții Argeș nu a cerut aviz de la Ministerul Culturii pentru eliberarea autorizației de construire pentru propriul sediu, e de la sine înțeles că nu avea habar că e necesar pentru clădirea alăturată, respectiv blocul aparținând SC Titidan.
Dar asta nu explică de ce ISC Argeș, cu orice risc, refuză să ia la cunoștință de prevederile legale din domeniul propriu de activitate. Doar disprețul față de lege și față de orice altă instituție a statului, inclusiv Prefectura, să fie suficient?

Cristian VASILE

P.S. Jurnalul de Argeș a devenit parte în această cauză prin chemarea în judecată de către SC Titidan srl pentru daune morale în sumă de 5 miliarde lei vechi.

Distribuie!

Articol scris de Jurnal de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

Ultimele articole

Meteo: Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion
Meteo: Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 6 decembrie 2021 - 3 ianuarie 2022. Meteorologii au anunţat cum va fi vremea de Crăciun şi de Revelion. Meteorologii au publicat prognoza pentru perioada 6...

Dacia și Viitor Plus – parteneri de mediu la Mioveni
Dacia și Viitor Plus – parteneri de mediu la Mioveni

Din această toamnă, 200 de arbori din speciile mesteacăn, stejar și frasin, 2000 de arbuști ornamentali și 3000 de butași de trandafiri vor înfrumușeța orașul Mioveni, materialul verde fiind plantat în cadrul unui proiect de mediu inițiat de Asociația Viitor Plus...

Primele 2 cazuri cu varianta OMICRON au fost confirmate în România
Primele 2 cazuri cu varianta OMICRON au fost confirmate în România

În această după-amiază, Institutul National de Sănătate Publică a primit rezultatul primelor secvențieri efectuate la Institutul National de Cercetare Medico-Militară Cantacuzino București care confirmă prezența noii tulpini OMICRON la doi dintre pasagerii cursei din...

Mașină răsturnată în șanț, la Valea Mare-Pravăț
Mașină răsturnată în șanț, la Valea Mare-Pravăț

Pompierii câmpulungeni au fost solicitați sâmbătă, la ora prânzului pentru a interveni la un accident rutier, în zona Valea Mare-Pravăț. Din primele informații, un autoturism a ieșit de pe partea carosabilă și a plonjat pe șanțul de pe marginea drumului. Citește...