Web Analytics

Haideţi să salvăm un om tânăr! Un profesor din Piteşti a aflat în luna de miere că are cancer în faza a IV-a

de | 23.08.2018 14:00 | Actualitate

# Alexandru Păușescu a avut primele simptome la nuntă, însă n-a bănuit că e ceva atât de grav, a crezut că suferă de hemoroizi # Tătal profesorului, care ne-a vizitat la redacție, ne-a povestit drama fiului său în spitalele din România # George Păușescu mai spune că s-au cheltuit peste un miliard de lei, inclusiv darul de nuntă, și că fiul său mai are nevoie de 40.000 de euro pentru continuarea tratamentului la o clinică din Turcia

Este înalt, are 1,95 m, ochi verzi, e deștept și mândria părinților săi. Pe 15 august, chiar de Sfânta Maria, a împlinit 34 de ani. Este profesor și a predat la Școala gimnazială Nr. 3 din Pitești și la colegiile tehnice din Mioveni și Câmpulung. Colegii și elevii lui tot întreabă dacă se întoarce la catedră în septembrie. A fost, însă, diagnosticat cu cancer, neoplasm rectal stadiul 4, cu metastaze hepatice, anul trecut, în august. Avea atunci 100 de kilograme. Mai are 70. A rămas aproape o umbră din bărbatul falnic de odinioară. După un an de eforturi disperate din partea familiei, acum se întrevede o speranță pentru Alexandru, tânărul profesor de istorie care, anul trecut, la o lună după nuntă, a primit cumplita veste, aceea că are cancer și încă în ultima fază. George Păușescu, tatăl tânărului, ne-a vizitat luni la redacție și ne-a vorbit despre tot calvarul unei familii senine, lovite chiar atunci când se credea împlinită, atunci când unicul fiu avea o carieră, o soție frumoasă și un viitor strălucit în față. Domnul Păușescu ar fi trebuit să se bucure de anii de pensie. În schimb, pentru domnia sa, ca tată, a urmat un an de luptă și de coșmar. Un an de luptă chiar cu propriile emoții, astfel încât băiatul său, și așa cu moralul la pământ, să simtă umărul puternic al părintelui alături de el. Pentru tratament, tânărul a cheltuit cam un miliard și jumătate, însemnând darul de nuntă. Însă face eforturi disperate să mai adune diferența de bani necesară pentru continuarea tratamentului.

„Dacă rămâneam în țară, murea!”

„Băiatul meu a avut nunta anul trecut în iulie, pe opt. A simțit chiar atunci anumite stări în partea de jos. Avea dureri lombare. A crezut că are hemoroizi, însă durerile s-au întețit, de abia mai putea să meargă. Până la urmă l-am dus, în august, la București. A făcut o colonoscopie și s-a constatat că are cancer colorectal faza a patra. Am fost la Spitalul Elias și la Spitalul Militar. S-a dovedit că avea două metastaze mari pe ficat și doctorii de la Sfânta Maria au ajuns la concluzia că trebuie operat. I-au operat metastazele, i-au făcut anus contra naturii, ca să izoleze colonul. După aceea a făcut chimioterapie pe cale orală, la Spitalul Elias, și i-au dat capecitabină, câte 7 pastile pe zi. Apoi a făcut radioterapie la Spitalul Militar, 25 de ședințe. După ce a făcut primul CTC s-a constatat că, de fapt, pe ficat apăruseră foarte multe pete, probabil că s-a împroșcat cu sânge, cu ce s-o fi împroșcat, că nu au avut niciun efect tratamentele chimice. Avea metastaze multiple mărunte, întinse pe ambii lobi ai ficatului, după ce inițial avusese numai pe un lob, care nu trebuiau să apară după tratamentele radio și chimio. Aceste tratamente nu i-au făcut bine. Au fost foarte slabe sau, mă rog, nu mă pot eu exprima. Pe doctorii de la noi nu îi poți găsi, să vorbești cu ei, să îți explice. Sunt foarte mari, nu poți să ajungi la ei decât prin cei mici… După ce i-a făcut două ture de folfax în București, și-au dat seama că au greșit după ce au apărut acele formațiuni și că tratamentul i l-au dat degeaba la Elias. Înfometat și slăbit prin diete, băiatul meu a slăbit, ajungând la 70 de kilograme. Nu mai puțin de 30 de kilograme a slăbit! După ce i-au făcut cele două ședințe de folfox, o combinație de trei substanțe în terapia chimio, au ajuns la concluzia că mai trebuie ceva. Trebuia să îi facă testarea genelor care au produs cancerul. Și-au dat seama că, de fapt, nu e suficient ce i-au dat și au mai introdus irinotecan… Vorbim de Elias, că la Spitalul Militar am fost mulțumiți de tratament și de doctori. Am văzut că el nu se simte bine și ceea ce îi dădeau ei nu avea efectul scontat. Adică, după ce îl otrăvești o lună-două cu chimioterapia, faci și radio, faci de toate, boala nu stagnează… Am ajuns la clinica Anadolu din Istanbul în iarnă, prin decembrie am ajuns. Am dat de un doctor foarte bun, un profesor doctor școlit în America. A nimerit pe mâna celui mai bun de acolo. I-a cerut analizele, i-a făcut din nou un set de analize. Au spus că au procedat greșit, că nu trebuia operat înaintea chimioterapiei. Puteau să îl omoare. Dacă rămâneam cu el în țară, murea!”

Așteaptă și acum rezultatele testului genetic salvator din țară

George Păușescu povestește că medicul turc, supranumit „doctorul minune” de către zecile de români care ajung la clinica din Istanbul ca la izvorul de leac, i-a mai făcut o probă genetică. Și a stabilit că, în țară, lui Alexandru nu i s-a făcut o a treia probă. S-a descoperit că era pozitivă și că, de fapt, ea furniza acest cancer. I-a schimbat imediat tratamentul. „Bucureștiul nu îi făcuse acest test, că nu au. Am cerut la cei de la Spitalul Sf. Maria, unde l-au operat, să îmi caute și mie această genă, locul unde se face la noi, în România, testul genetic. Mi-au spus că se face la Cluj. Aveau probele prelevate și am cerut să trimită lamelele la Cluj. Nu a venit, de patru luni de zile, niciun răspuns. Am mai sunat încă o dată, mi-au spus că trebuie să aștept. Pentru ca, până la urmă, să ne spună: «Nu v-am dat noi un cartonaș prin care vă recomandam să vă duceți să faceți probe genetice?». M-am uitat așa, cu groază, când mi-am dat seama ce greșeală flagrantă au putut să facă. Am spus: «Băiatul meu e profesor, am fost și eu inspector. Nu mi-ați spus nimic în sensul ăsta, pentru că și noi suntem ca elevii, dacă îmi dați o lecție, o învăț din copertă în copertă. Nu mi-ați spus! Credeți că eu mă joc cu viața copilului meu sau el se joacă cu viața lui?».
E vorba de un medic român, o femeie, o fi bună, nu pot să zic, dar, dacă nu ai cu ce, spune domnule: «Nu avem posibilități să vă găsim toate genele. Mergeți la alt centru, dacă vreți să vă salvați». Cinci tentative am avut ca să intru să vorbesc cu medicul. E copilul meu. Trebuia să mă informez, trebuia să știu. Să știu dacă există alte clinici și tot ce pot face. La ei, faza a patra înseamnă moarte! La Anadolu m-am întâlnit cu zeci de români care se tratează acolo și toți sunt bine. Trăiesc de zece ani, trăiesc de cinsprezece ani. Chiar dacă îi cheamă la controale, le fac aceste cure salvatoare. Chiar asta să spuneți în articol: la noi nu i-au depistat a treia genă, care era cea mai importantă de fapt, și medicii turci i-au găsit-o și i-au făcut tratamentul potrivit! Acum s-a curățat, nu mai are tumorile. Mai are una mică, pe vezică. Dar tot ce a avut pe ficat s-a curățat. Totul e spre bine, el a ajuns la liman și trebuie să pună piciorul pe el. A făcut acolo șapte ședințe de chimioterapie, i-au dat un tratament și l-au chemat, o dată la trei luni, la un control. E un tratament de atac și de întreținere. Avastin și irinotecan i-au dat. Are cameră montată, care introduce medicația în vasele de sânge.

Banii de la nuntă s-au dus pe tratament

Familia lui Alexandru a cheltuit peste un miliard de lei, circa 35.000 de euro, timp de un an de zile, pentru a-i găsi leacul tânărului. Au pus părinții, au pus și tinerii darul de la nuntă, au contribuit și colegii profesorului, ba chiar și elevii, însă acum tânărul mai are un hop de trecut. Câteva cure de tratament pentru care va trebui să mai bată drumul până la Istanbul și, dacă totul e bine, încă o operație după intervenția de anus contra naturii, ca să redevină bărbatul de altădată. Și alte cure, după. În total, domnul profesor ar mai avea nevoie de vreo 40.000 de euro.

„Ne costă o cură aproape 3.000 de euro, cu tot cu șederea noastră la un hotel de mâna a doua, incluzând și hrana. Trebuie să stai obligatoriu trei zile minimum, îi pune o pompă, trei zile durează tratamentul, dar stai trei-cinci zile, cu drumul dus-întors. Nu am stat internați niciodată, că ne costa mult mai mult, în ambulatoriu am stat. Operația ne va costa minimum 25.000 de euro, la care se adaugă toate curele postoperatorii și drumurile la Istanbul. Fac un apel prin intermediul dumneavoastră la oameni, să îi sensibilizăm să înțeleagă cât de mult vrem să îi salvăm viața. Deja este salvat. Dar trecem prin greutăți mari. Trebuie să ne ducem în Turcia din trei în trei săptămâni, după ce îi face avastinul în venă, că ce ia pe cale bucală ia din România, că sunt mai ieftine. Nu a intrat până acum în niciun program. În momentul de față, nu are nimic compensat. După estimarea mea, în banii noștri, într-un an s-au cheltuit cam un miliard jumătate, cam vreo 32.000-35.000 de euro. Am dat tot ce am avut, au dat și ei banii de pe nuntă. Profesori și elevi au răspuns apelurilor noastre disperate, datorită și lor am putut să facem acest efort să îi salvăm viața. Ei tot întreabă dacă Alexandru se întoarce la catedră în această toamnă. Ce putem spune? Deocamdată este cu moralul la pământ”, a mai completat George Păușescu.

Puteți ajuta la salvarea tânărului profesor de istorie donând. Nr. de cont: RO96BRDE030SV71917620300. PĂUȘESCU ALEXANDRU CRISTIAN
Material realizat de Alina Crângeanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii