Guvernul a anunțat că nu susține proiectul de lege care prevede că datoriile fiscale ar putea fi executate silit și de către executorii judecătorești, care se află acum în dezbateri la Camera decizională din Parlament. În esență, Executivul spune că această modificare ar presupune costuri suplimentare nejustificate pentru autoritățile publice și aduce în discuție o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) prin care s-a stabilit că numai executorii fiscali sunt competenți să execute silit datoriile fiscale.
Propunerea legislativă a trecut recent de Senat și acum este în dezbaterile Camerei Deputaților. Aceasta prevede implementarea unei competențe alternative în privința executărilor silite pentru datorii fiscale – nu doar executorii fiscali să fie competenți pentru recuperarea datoriilor fiscale, ci și executorii judecătorești.
Citește și: Data la care cardurile de alimente vor fi încărcate cu o nouă tranșă
Printre alte argumente, în punctul negativ de vedere dat recent de Guvern scrie că executarea silită prin executorii judecătorești ar presupune costuri suplimentare nejustificate pentru autoritățile publice. „Executorul fiscal cu statut de funcționar public, cu atribuții exclusive în ducerea la îndeplinire a măsurilor asigurătorii și efectuarea procedurii de executare silită, constituie o funcție publică, cu rol exclusiv în colectarea creanțelor bugetare, activitate reglementată special prin Codul de procedură fiscală, având ca fundament operativitatea și independența operativă a organului de executare fiscal.
Din acest motiv, legiuitorul a dat întâietate executării silite fiscale faţă de executarea silită declanşată potrivit procedurii de drept comun, scopul fiind stingerea obligaţiilor bugetare printr-un organ al statului, nu printr-o profesie liberală, constituită în scopul obținerii de venituri. Or, prin reglementarea actuală, executorii judecătoreşti exercită o profesie autonomă, prestând un serviciu public, acţionând la solicitarea părţilor, contra unor costuri ridicate, ceea ce ar implica o cheltuială bugetară neeconomicoasă. Spre deosebire de executorul judecătoresc, care este angajat de clienţii săi, creditorii, contra unor costuri considerabile, executorul fiscal este angajatul organului de executare, cu atribuţii de efectuare a executării silite, fiind împuternicit în faţa debitorului şi a terţilor prin legitimaţia de executor fiscal şi delegaţia semnată de către organul de executare silită, acesta fiind un salariat care trebuie să-şi respecte atribuţiile din fişa postului, răspunzând de actele sale profesionale în faţa angajatorului său în cadrul unui raport de subordonare”, explică reprezentanții Executivului, potrivit avocatnet.ro.
De asemenea, mai este indicată și Decizia ICCJ 66/2017, prin care judecătorii au lămurit că executarea silită a datoriilor fiscale este de competența executorilor fiscali, nu a executorilor judecătorești.
0 Comentarii