Web Analytics

Guvernul a adoptat o ordonanţă care soluţionează problema lipsei arhitecţilor şefi

de | 30.06.2021 15:50 | Actualitate, Economie

Guvernul a deblocat miercuri, printr-o ordonanţă adoptată la propunerea Ministerului Dezvoltării, problema lipsei arhitecţilor şefi, a anunţat ministrul Dezvoltării Cseke Attila.

Construcţiile pot fi autorizate pe baza Planului Urbanistic, implementat de arhitectul şef al localităţii, mai arată comunicatul de presă al UDMR. Cu toate acestea 94% dintre unităţile administrativ-teritoriale nu au un arhitect şef. Soluţia este oferită de decizia Guvernului de astăzi, a subliniat ministrul.
Dintre cele 3.228 de unităţi administrativ-teritoriale din România doar 185 au un arhitect şef, motivul este reglementarea strictă privind accesul în funcţie a acestora, spune ministrul de resort. Statisticile arată că, în ultimii 16 ani, au primit drept de semnătură pentru elaborarea documentaţiilor de amenajarea teritoriului sau de urbanism 1.617 arhitecţi, 322 urbanişti şi 78 de conductori arhitecţi, din aceştia doar 185 lucrează în sistemul administraţiei publice locale, conform sursei citate.

„12 judeţe din România nu au arhitecţi şefi la nivelul consiliilor judeţene, iar în Gorj şi Buzău această funcţie nu este ocupată în nicio unitate administrativ-teritorială. Aproximativ o jumătate dintre municipii sunt fără arhitecţi şefi, dar şi un sector din capitală este în această situaţie. În mediul rural, 2.843 de comune nu au arhitect şef. Reglementările sunt prea birocratice, şi împiedică buna dezvoltare a localităţilor”, a explicat Cseke Attila.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii