Scriu din nou aici despre sistemul de sănătate bolnav al Argeșului. De ce? Pentru că am ajuns să trăiesc vremea când cel mai mare spital al județului nu mai are, teoretic, decât un medic ATI – e vorba despre doctorița Luminița Galbenu – la 12 săli de operații. Practic, echipa de la Anestezie Terapie Intensivă e „acoperită” – vorba vine – cu doi-trei medici pe zi, asta fiindcă mai sunt unii cu contracte de prestări servicii, iar gărzile pe linia a doua se mai fac cu rezidenți. Imaginați-vă, deci, oameni buni, cum se lucrează în această secție dacă, în același timp, sunt efectuate șapte, opt sau chiar zece operații! Pare imposibil. Și e grav, e scandalos de grav că s-a ajuns aici.
Ei bine, într-o astfel de situație, la sfârșitul săptămânii trecute o veste venită dinspre Mioveni i-a înviorat pe cei de la ATI Pitești. E greu de crezut, dar toți cei șase medici anesteziști de la Spitalul Orășenesc au cerut transferul la „Județean”. Cum așa? – s-au întrebat mulți. Cum să dai o unitate medicală – „mândrie națională”, cu dotări „ultra”, cu funcție hotelieră și restaurant la nivel de Occident, cu program lejer în care, să ne ierte Dumnezeu, la ora 14, n-ai loc de ambulanțe care iau pacienții să-i ducă la Pitești, la chirurgie, la maternitate, la dializă, cum să dai, repet, o astfel de unitate pe un Spital Județean de Urgență, care geme de cazuri, de mii de bolnavi internați pe lună?!
Iar răspunsuri, fel și fel, n-au întârziat să apară. Unii au speculat că asupra acestor medici s-au făcut presiuni puternice, fiindcă pentru „Județeanul” din Pitești nu s-ar găsi pe moment alte soluții. Alții, din contră, au auzit ei că Spitalul Mioveni se autosusține din ce în ce mai greu din punct de vedere financiar, pentru că numărul de paturi decontate de CAS nu mai e cel de pe vremea pandemiei, când aici era linie de luptă anti-Covid. Eu, unul, cred că adevărul e undeva la mijloc, cu atât mai mult cu cât medicii în cauză se abțin deocamdată de la comentarii.
Până la încheierea acestei ediții a ziarului, oficial, cei șase medici nu primiseră acceptul de transfer de la minister. Și cred că nici nu-l vor primi toți șase. Poate că doar trei dintre ei – cei care au plecat de la Pitești pe vremea Covid – se vor reîntoarce la Spitalul Județean, spre ușurarea colegilor supraîncărcați de sarcini de la ATI. Ciprian Țurlea, viceprimarul cu atribuții de primar al orașului Mioveni, ne spunea, nu fără emoție în glas, că „se va găsi o cale de mijloc”.
Altminteri, plecarea în masă a medicilor ATI ar însemna un dezastru. Ar însemna că spitalul din Mioveni, așa cum a fost el conceput, are zilele numărate. Și atunci, ori își va schimba sistemul de funcționare, din care să nu lipsească, să zicem, serviciile contra-cost, ori va muri.
0 Comentarii