Web Analytics

Grija faţă de pacienţii spitalelor din Argeş e diluată de zece ori. Ca şi dezinfectanţii…

de | 5.05.2016 16:32 | Opinii

Scandalul substanțelor dezinfectante din spitale diluate cu nesimțire scoate la iveală încă o problemă mare de tot din sistemul de sănătate, un sistem ce ar putea oricând face obiectul și subiectul a zeci și zeci de continuări ale filmului „Moartea domnului Lăzărescu”. Iar sistemul de sănătate argeșean e la fel ca și cel național: dezastruos. Un sistem cu spitale în care mizeria e la ea acasă, în care pacienții trebuie să își cumpere de multe ori medicamente, în care o bună parte din personalul medical se poartă superior și arogant față de bolnavi un sistem în care până și la morgă angajații cer șpagă pentru a se ocupa de pacienții decedați. Ce paradox: grija față de pacienții spitalelor din Argeș e diluată de zece ori, ca și substanțele dezinfectante ce ar trebui să asigure curățenia celor internați, un mediu aseptic. Culmea e că la ultimul control făcut anul trecut în spitalele din județ, DSP Argeș a constatat doar niște nereguli minore, chiar microscopice. Ca și bacteriile. Și acum îmi aduc aminte – și nu pot să zâmbesc amar – cum înainte de vizita premierului Cioloș la Spitalul de Pediatrie s-a făcut o curățenie cum probabil nu se mai făcuse de mulți, mulți ani. Și nu e normal să fie așa. Curățenie ar trebui să fie (dar nu cu dezinfectanți… diluați) la Pediatrie tot timpul, ca și la celelalte unități spitalicești. Cei care fac curat ar trebui să o facă având tot timpul în minte percepția că fiecare pacient e un fel de… Dacian Cioloș. Și printr-o asemenea atitudine – încă utopică din păcate – să se renunțe gradual la tratamentele discriminatorii aplicate pacienților. 
La Spitalul Județean Argeș, cel mai mare din județ, o mare parte dintre problemele sensibile persistă. Asta deși de când doctorul Dan Olariu e manager s-au văzut unele schimbări lăudabile, în special legate de dotarea materială. Însă mizeria la grupurile sanitare și la morgă nu a fost încă „ștearsă”, iar paturile… antice din saloane au fost schimbate într-un procent infim. Însă managerul Dan Olariu nu poate schimba totul de unul singur. Dacă vrea să schimbe ceva, ar trebui mai întâi să facă un soi de misiune imposibilă: să schimbe o parte dintre angajații de la Spitalul Județean. Ar trebui să dea de pământ cu cei care fac jocurile (ale lor și ale unor companii de medicamente), cu cei care tolerează mizeria și neregulile, cu cei care își bat joc de pacienți, cu cei care conduc din umbră Spitalul Județean. Și asta pentru că acolo, ca și în celelalte unități sanitare din județ, problema e cauzată de sistem. Sistemul de pile și relații, de conexiuni transformate într-o uriașă pânză de păianjen. Un sistem la care Ministerul Sănătății e… rece precum un cadavru victimă a unui caz de malpraxis.
M-aș bucura ca cel care îi va lua locul lui Florin Tecău la șefia Consiliului Județean să facă o prioritate zero din sistemul de sănătate argeșean. Și chiar i-aș recomanda – oricine va fi el – ca unul dintre primele drumuri făcute din noua funcție să fie un circuit incognito prin spitalele din județ. Un circuit făcut cu agenda în mână și cu aparatul de fotografiat în buzunar. Pentru că e timpul ca cineva să „cauterizeze” bubele numeroase din sistemul de sănătate de la noi. Și să facă curățenie și la propriu și la figurat.
Denis Grigorescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii