Web Analytics

Grevă în faţa Primăriei Ştefăneşti

de | 14.02.2018 18:49 | Actualitate, Politica si Administratie

4 01# Primărița se ceartă cu vicele și oamenii de la ADP nu și-au primit salariile # Lavinia Năstase, consiliera de imagine a primăriței, a pus și ea gaz pe foc, persiflându-i pe greviști cu întrebarea: „Eu ce să vă dau, mărțișoare..?”

4 02Criza de la Ștefănești a lovit ca un bumerang și în buzunarul angajaților. Luni 12 februarie, începând cu ora 8.30 dimineața, salariații ADP Ștefănești s-au adunat în fața Primăriei, supărați că nu și-au luat salariile pe care trebuiau să le primească încă de săptămâna trecută.

Când am ajuns noi, oamenii tocmai ieșiseră din biroul primăriței, însă tot nelămuriți și cu mâinile goale, ba chiar și fără o promisiune fermă că își vor primi în zilele următoare banii pentru munca lor.  „Am fost în birou la doamna primar. Dânsa spune că nu se dă salariile pentru că nu a aprobat Consiliul Local bugetul. La alții, de exemplu, la Pitești, s-au dat salariile, aici e altceva… e răzbunare. Dar răzbunarea lor pică pe noi, că avem și noi credite, avem bănci de plătit. Nu ne-a dat sporul de praf de vreo șapte-opt luni, muncim la gunoaie, luăm pisici, câini, cai morți…”, spun aproape în cor muncitorii de la ADP. „Diseară, după amiază, are o ședință și dacă se aprobă niște bani în bugetul ăsta luăm… dacă nu, nu luăm nici săptămâna asta”, ne spun și ei ce au înțeles de la primăriță.

„E o râcă între doamna primar și domnul vice și acum nu ne dă nouă salariul”

„Vrem să știm și noi motivul, din ce cauză nu ne dă banii!”,  ne spune o altă femeie. Răspunsul îl primește de la o alta: „Nu aprobă vicili (Mihalcea, n.red.) și cu consilierii, din câte s-a vorbit acolo, la doamna primăriță. Secretara și-a făcut salariu de 100 și ceva de milioane și la noi nu s-a votat, noi avem minimul pe economie. Și stăm în mizerie și frig. Ne ducem la coasă până ninge, apoi ieșim la deszăpezit. Și la ora 12 noaptea și la unu noaptea. Nici în pauza de masă, nu ne lasă”, răspunde cineva.
Altcineva din grupul protestatarilor pune punctul pe „i”: „E o râcă între ei, între doamna primar și domnul vice și acum nu ne dă nouă salariul”. Iar o altă femeie strigă: „Avem și noi copii! M-am împrumutat de cinci milioane să iau mâncare în casă”.
Șeful ADP Ștefănești, Haralambie Scarlat, confirmă spusele subalternilor: „Oamenii nu își primesc salariile, nu știm de ce, sunt niște chestii… Oamenii sunt nemulțumiți că au rate, au copii, unii au și câte cinci copii, le trebuie salariul. Suntem serviciu în subordinea Primăriei și sunt 17 salariați, plus trei paznici, toți în aceeași situație.”

Jurista susține că salariile nu s-au dat fiindcă au fost calculate greșit de cei de la… contabilitate

Dornici să aflăm, totuși, din ce cauză nu își primesc salariile oamenii de la ADP (ca de altfel toți angajați primăriei, neplătiți de două luni) și când se va rezolva această problemă, am intrat și noi la doamna primar. Care încă de la intrarea în birou ne lasă perplecși: „Ce grevă? Care salariați? Tocmai am vorbit cu ei. Tocmai li s-a spus că nu li s-au tăiat salariile. Au mai primit ceva în plus chiar. Să vină jurista, că nu mi-am terminat nici mapa”, încearcă să scape din strânsoare primărița Jenica Dumitru. Tot ea ne mai spune că salariații ADP nu au făcut nicio solicitare de grevă. Și că singura solicitare de protest pe care a primit-o și a aprobat-o a fost a unui cetățean care vroia, timp de o săptămână, să protesteze, între orele 8,00 și 10,00, împotriva PSD-ului. Vroia chiar să scrie pe o pancartă: „ Jos ciuma roșie!” Însă până luni nu se prezentase. Cu alte cuvinte, făcuse grevă la propria grevă. Sau probabil că omul a renunțat să mai protesteze împotriva „Ciumei roșii” văzând ce probleme își face singură „Ciuma roșie” la Ștefănești.
Revenind la oile noastre, de la jurista Carmen Neșu, chemată în birou la doamna primar, aflăm  că… salariile au fost calculate greșit. „Legat de buget, aici este o procedură a sectorului Contabilitate, termenul a fost depășit deoarece salariile au fost greșit calculate, din cauza asta nu are legătură bugetul. Doar cu faptul că s-au depășit termenele instituite de lege”.

Primăriţa vine cu altă variantă, că nu s-au dat din cauză neaprobării bugetului

4 03În final, primărița cedează nervos și își contrazice jurista, spunându-ne  că, de fapt, salariile se vor da tot în urma aprobării bugetului, lucru ce se va întâmpla vineri 16 februarie. Deși tot ea, doamna primăriță, ne lămurise că bugetul nu ar avea, în principiu, vreo treabă cu salariile, acum  revine spectaculos cu o altă variantă, a treia: „Salariile erau foarte mari, am dispus o reducere a salariilor  cu 15%, mai puțin a angajaților de la ADP. Își vor primi salariile imediat după aprobarea bugetului pentru că și salariile și achizițiile sunt prinse în planul bugetului. Trebuie aprobat, după care trebuie dispoziții noi cu salariul real și concret și legal, după care se vor da în plată”.

Consiliera de imagine a primăriţei dă vina pe viceprimar şi pe contabila şefă

4 LaviniaPe holul Primăriei s-au încins și mai mult spiritele pentru că a ieșit să stea de vorbă cu oamenii consilierul de imagine al primăriței, Lavinia Năstase. Aceasta nu s-a încurcat în nuanțe și le-a spus direct angajaților de la ADP că de vină sunt viceprimarul Mihalcea și contabila șefă (nepoata vicelui, n.red.) care lipsește de la serviciu. „Eu sunt consilier pe probleme de cultură. Ce să vă dau?… mărțișoare?”, i-a (ne)lămurit și mai mult Lavinia Năstase. Oamenii, care voiau doar drepturile lor bănești, rămân săracii în continuare pe hol în așteptarea liderului sindical, care vine de la Câmpulung. Sau a bugetului. Sau a unei dispoziții pe care să o semneze cineva…. de la conducerea orașului. A unui oraș  care pare copia fidelă după Las Fierbinți.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii