Web Analytics
scris joi, 15.02.2024

Gheorghe Tomozei, dictatorul

Revista de cultură ARGEȘ aniversează, în această lună, 500 de apariții. De-a lungul timpului (din 1966 încoace) au existat mai mulți redactori-șefi, cel mai celebru fiind poetul Gheorghe Tomozei (se și vorbește de „perioada de aur Tomozei”).
Dar pe cât de bun „făcător” de revistă a fost Tomozei, cu atât mai puțin bun a fost ca om, ca șef de redacție. Primul pe care nu l-a suportat a fost prozatorul Marin Ioniță, căruia i-a desfăcut contractul de muncă pe motiv că… „nu are talent”! Tocmai la câteva luni după ce Marin Ioniță primise un premiu național ca fiind autorul celei mai bune nuvele. Bătăios din fire, Marin Ioniță l-a dat în judecată pe Gheorghe Tomozei pentru desfacerea contractului de muncă. Judecătorii au decis că prozatorul piteștean… are talent și l-au repus în funcție.

Gheorghe Tomozei, dictatorul

A urmat demiterea redactorului-șef adjunct Florin Mugur, pentru divergență de idei. Mugur, care avea probleme la un picior, a plecat la gară pe jos, șontâc-șontâc, îmbrăcat sumar (era ger, ianuarie 1972), spre întristarea colegilor săi.
Nici Dan Rotaru nu a avut clipe liniștite în redacție, dar a rezistat cu stoicism toate răbufnelile lui Tomozei. Nu același lucru se poate spune despre Ileana Mălăncioiu (născută la 23 ianuarie 1940, la Godeni, socotită cea mai importantă poetă de azi, deasupra Anei Blandiana). Mălăncioiu fusese alungată de la Televiunea Română și reușise să se angajeze ca redactor la revista ARGEȘ.

„După ce am fost nevoită să schimb Televiziunea pe revista ARGEȘ, unde n-am rezistat nici un an, din cauza complexelor lui Tomozei – care suferea ca un câine că despre mine se scria mult mai bine, deși el era șeful meu – am fost șomeră aproape un deceniu. Bineînțeles, fără ajutor de șomaj” – își amintește Mălăncioiu. A urmat o perioadă de înfometare, la propriu, fără ca Tomozei să-și facă vreo mustrare de conștiință.
Nici nu avea de ce. Partidul era mulțumit de ceea ce făcea la cârma revistei ARGEȘ, dovadă că, în 1972, Tomozei primește, „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului”, din partea lui Nicolae Ceaușescu, Ordinul „Meritul Cultural”, clasa a II-a.

Citește și Piteştiul, în „Jurnalul de la vie” al lui Rebreanu

Citește și Concurs de confirmare pe funcţie la Muzeul Câmpulung

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *