Gheorghe Badea: „Aş vrea ca măcar 60-70% dintre oamenii din Top 300 Capital să doarmă liniştiţi ca mine”

de | 16.11.2016 11:14 | Politica si Administratie

# Zece argeşeni împart o avere de peste 400 de milioane de euro

Zece argeşeni împart 406,3 milioane euro după estimările făcute de Revista Capital cu ocazia publicării ediției din 2016 a Top 300 Capital – Cei mai bogați români. Cât privește ierarhia afaceriștilor, cel puțin în partea ei de vârf, aceasta este neschimbată față de anul trecut, Gheorghe Dolofan rămânând cel mai bogat afacerist originar din Argeș, iar Gheorghe Badea, cel mai bogat argeșean. Am discutat cu câțiva dintre argeșenii din top legat de evoluția averilor acestora.

„Nu am nici măcar un dolar în buzunar, dar am foarte mult de muncă”

Ca și anul trecut, patronul grupului de firme GIC Nosag se află pe prima poziție a listei cu cei mai bogați afaceriști din Argeș, averea sa fiind estimată la 75-77 de milioane de euro, în creștere cu 7 milioane de euro, aflat pe locul 68 al clasamentului național. În urmă cu un an, în același context, Gheorghe Badea spunea pentru Jurnalul de Argeș: „Nu am lucrat cu statul un leu, tot ceea ce am realizat este pe transpirație și pe muncă, pe trudă. De aceea dorm liniștit, chiar dacă trăim în țara DNA-ului!”. Acum, la un an distanță și cu o avere considerabil mai mare, omul de afaceri își nuanțează puțin declarația: „Ce v-am spus anul trecut rămâne în continuare valabil, dorm liniștit. Dar aș vrea ca măcar 60-70% din ăia de acolo, din top, să fie la fel ca mine”. Cât despre valoarea averii sale spune că: „Nu m-a întrebat nimeni nimic legat de aceasta, nu știu de unde au luat datele astea, poate de la firmele grupului, nu știu. Dar pot să vă spun că în momentul acesta nu am nici măcar un dolar în buzunar, dar am foarte mult de muncă. Și asta e cel mai important”.

Gheorghe Dolofan: „Dacă funcţionam legal dădeam faliment, dacă făceam ca ei ajungeam la puşcărie”

Cel mai bogat afacerist cu origini argeșene rămâne și anul acesta Gheorghe Dolofan cu o avere estimată de 100-110 milioane de euro, ocupând locul 42 în Top 300. Acţionarul majoritar al companiei importatoare a maşinilor Peugeot şi Citroen în România şi, mai nou, fondator al unei companii de transport, alături de nepotul său Cristian Dolofan, care creşte într-un an cât altele în zece, Gheorghe Dolofan, nu şi-a finanţat niciodată firmele prin împrumuturi bancare. Sunt puţini cei care se pot lăuda cu o experienţă la fel de vastă ca a lui Gheorghe Dolofan în domeniul comerţului cu maşini din România. Dornic de a intra în lumea afacerilor imediat după trecerea României la capitalism el și-a încercat norocul mai întâi în zona restaurantelor şi a comerţului cu alcool. „Când au apărut accizele pentru alcool am fost nevoit să ies din această afacere. Dacă funcţionam legal dădeam faliment din cauza concurenţei neloiale, iar dacă făceam ca ei riscam să ajung la puşcărie. Am continuat însă cu o afacere de import al echipamentelor necesare spălătoriilor, precum şi cu una de distribuţie a pompelor de alimentare pentru staţiile de carburanţi. La ambele am renunţat ulterior”, a povestit Gheorghe Dolofan în exclusivitate pentru Capital, începuturile sale ca om de afaceri în România.

Benone Lazăr: „Spune-le că am 25 de milioane datorii la bănci și la leasinguri!”

Următorul clasat, ca și în 2015, este Benone Lazăr, patronul Internațional Lazăr Company, cu o avere de 67 de milioane de euro, de asemenea în creștere cu 7 milioane de euro. Lazăr se află pe poziția 82 la nivel național. „Dă-mi tu mie ăia 7 milioane de euro cu care zici că mi-a crescut averea și eu ți-i dau înapoi! De unde scoateți frate, cifrele astea, că pe mine nu m-a întrebat nimeni nimic. Spune-le ălora care au zis că am averea asta că am 25 de milioane avere datorii la bănci și la leasinguri! Eu acum sunt la Continental, la Timișoara, sunt la muncă, pe bune, nu la făcut topuri că eu nu stau de făcut topuri. Dacă stăteam de topuri, nu eram în topuri, îți spun eu”, a declarat pentru Jurnalul de Argeș, Benone Lazăr.

Virgil Dumitru: „Nu averea este importantă, ci oamenii din firme”

Clasamentul argeșenilor cu dare de mână este completat de frații Virgil și Nicolae Dumitru, cei doi patronând grupul de firme Comesad, cotați cu o avere de 45-46 milioane de euro, în staționare față de anul trecut, avere care îi situaeză pe locul 119 între cei mai bogați români. Legat de aceasta, Virgil Dumitru, care este și președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Argeș, ne-a declarat: „M-au sunat în fiecare an cei de la Capital dar am refuzat să le dau astfel de date sau estimări. Nu am vrut pentru că nu mi se par corecte aceste topuri. Nu averile sunt importante, ci firmele și realizările lor. Iar cel mai important este numărul și calitatea oamenilor din aceste firme. Cu așa ceva ar trebui făcute topurile, cu oamenii din firme, cu angajații, nu cu averile, nu averile contează”.
Florin Silvestru

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole


Loading RSS Feed