Web Analytics

Gentea, băgat în corzi de procurorul DNA la procesul lui Pendiuc

de | 2.02.2017 18:48 | Dezvăluiri

10 gentea pendiuc# Șeful PSD Pitești, care a făcut parte în calitate de consilier local din comisia de evaluare a ofertelor pentru licitația câștigată de asocierea CNCD-Girexim, a fost întrebat de procuror de ce nu s-a uitat pe documentele de eligibilitate ale firmelor participante și de ce a semnat raportul în baza căruia s-a ales câștigătorul licitației fără o documentare temeinică

# „Apreciez că am semnat raportul pentru că nu știam legea atunci. Am semnat raportul doar pe baza ofertelor și pe baza încrederii în Constantin Ion și Emilian Nechita”, a fost explicația nu prea convingătoare a consilierului local Cristian Gentea

Joi 26 ianuarie, la Tribunalul București a avut loc un nou termen – cel de-al 41-lea – din deja celebrul Dosar al Autobuzelor, proces ce are nu mai puţin de 13 inculpaţi în frunte cu Tudor Pendiuc, fostul primar al Piteştiului. A fost probabil cel mai încins termen de până acum, asta și pentru că declarațiile date de martori și dialogurile acestora cu judecătoarea Liliana Ciupercă și procurorul DNA au fost foarte interesante. Și martorii audiați au fost unii „grei”. Este vorba, în ordine, de consilierul local Cristian Gentea, viceprimarul Laurențiu Zidaru și de oamenii de afaceri Robert Tamaș, Florin Ciobanu și Cosmin Rădulescu, ultimii trei propuși de către Valentin Vișoiu.

Viceprimarul Zidaru, chemat cu un deget de Pendiuc la vorbitor

Interesante au fost și discuțiile și „bisericuțele” de pe holurile instanței de dinainte de începerea procesului. Fostul primar Tudor Pendiuc a ajuns din nou primul la Tribunalul București, cu mai bine de o oră de începerea procesului, și a conversat aproape un sfert de oră cu Cristian Gentea, cel care urma să fie martor. Și, apropo de consilierul local Gentea, acesta a venit îmbrăcat extrem de elegant, într-un costum bleumarin cu care i-a concurat la capitolul ținută vestimentară pe Valentin Vișoiu și Gheorghe Văsîi.
Chiar dacă nu mai e de peste șapte luni primar, Tudor Pendiuc încă mai are autoritate asupra foștilor subordonați. Iar cel mai clar exemplu a fost cel al viceprimarului Laurențiu Zidaru. Aflat în sală, acesta a fost chemat cu un deget de Pendiuc până afară la o discuție și s-a conformat cu viteza luminii ca într-un soi de reflex pavlovian, de parcă fostul primar i-ar fi încă șef.

„Nu am văzut personal contractul de vânzare-cumpărare al autobuzelor depus de asocierea CNCD-Girexim”

Primul și cel mai mult audiat, aproape o oră și jumătate, a fost consilierul local Cristian Gentea, care a făcut parte în calitate de consilier local din comisia de evaluare a ofertelor pentru licitația câștigată ulterior în 2008 de asocierea CNCD-Girexim, comisie înființată în vara lui 2007.
Gentea a precizat că au fost patru ofertanți – asocierea CNCD-Girexim, asocierea Auto Tehnic  – Dunărea, firma AMIC din București și o altă firmă care nu a depus garanția de participare și a fost descalificată direct.
„Legat de Auto Tehnic-Dunărea, deoarece nu au precizat de la început că se prezintă ca asociere, a apărut o discuție în legătură cu garanția. Trebuia depusă o singură garanție dacă era asociere. CNCD-Girexim a depus de la început un înscris în care era specificată asocierea”, a spus Gentea.
Tot Cristian Gentea a precizat că atunci când a fost audiat la DNA Pitești în toamna lui 2014 a fost întrebat de ce a semnat raportul final al licitației dacă era trecut doar punctajul unuia dintre ofertanți. Șeful PSD Pitești a mai spus că după audierea de la DNA Pitești a mers la Primărie și a solicitat toate documentele referitoare la licitația din 2014, licitație câștigată de asocierea CNCD-Girexim: „Mi-am adus aminte apoi că după ședința de deschidere a ofertelor, comisia de evaluare a ofertelor a solicitat clarificări asocierii CNCD-Girexim în legătură cu contractul de vânzare-cumpărare al autobuzelor și să îl prezinte în termen de 72 de ore. Și după 72 de ore, CNCD-Girexim a depus un contract de vânzare-cumpărare legalizat al autobuzelor. Eu personal nu am văzut contractul de vânzare-cumpărare al autobuzelor depus de CNCD-Girexim”.

„Viceprimarul Cornel Ionică a inițiat proiectul de hotărâre privind constituirea ca parte civilă a Consiliului Local în proces”

Întrebat cine a inițiat proiectul de hotărâre privind constituirea ca parte civilă a Consiliului Local Pitești în Dosarul Autobuzelor, Cristian Gentea a spus: „Cornel Ionică, acesta fiind atunci viceprimar”. Tot Gentea a mai spus că nu a văzut raportul în baza căruia DNA a cerut municipalității să se constituie ca parte civilă.
Întrebat de avocatul Petre Buneci, cel care îl reprezintă pe Tudor Pendiuc, dacă a intervenit cineva la el pentru a favoriza asocierea CNCD-Girexim, Cristian Gentea a răspuns: „La mine personal nu s-a intervenit”.

Judecătoarea Liliana Ciupercă l-a întrebat pe Cristian Gentea de ce asocierea câştigătoare CNCD-Girexim nu a avut un punctaj

În continuarea audierii, Cristian Gentea a declarat că în urma contestației formulate de asocierea Auto Tehnic-Dunărea, s-a întrunit comisia de soluționare a contestațiilor, care a admis în parte contestația și numai în privința garanției de participare. Iar comisia de soluționare a considerat că Auto Tehnic-Dunărea, fiind o asociere, trebuia să depună o singură garanție și nu garanții separate și că drept urmare trebuia evaluată și oferta acestora. Un detaliu bizar dezvăluit de Cristian Gentea: „O copie după ofertă Auto Tehnic-Dunărea a rămas sigilată în Primărie”.
Ca urmare a soluționării contestației, Ion Constantin – pe vremea aceea consilierul lui Pendiuc – și Emilian Nechita – președintele comisiei de evaluare a ofertelor – și-au declinat competența. Numai că cei din Consiliul Local Pitești i-au reîmputernicit să evalueze din nou ofertele. Drept urmare, după cum a spus Cristian Gentea, s-a evaluat oferta celor de la Auto Tehnic-Dunărea și „această ofertă a obținut un punctaj net inferior, de 57 de puncte. Nu s-a mai făcut un punctaj și pentru CNCD-Girexim, deoarece s-a apreciat de către comisie că oferta depusă de CNCD-Girexim era net superioară”. A fost momentul în care, intrigată absolut justificat de faptul că cei de la CNCD-Girexim nu au avut un punctaj, judecătoarea Liliana Ciupercă l-a întrebat pe Cristian Gentea: „Nu s-a simțit nevoia să se facă un punctaj pentru a se arăta clar cât de superioară era oferta?” Iar Cristian Gentea a răspuns: „Chiar dacă s-ar fi făcut un punctaj, acesta ar fi fost maxim, întrucât asocierea câștigătoare oferea 80 de autobuze față de cealaltă asociere, care oferea numai 70. Iar pentru fiecare autobuz în plus față de minimul de 70 se oferea câte un punct”.
Întrebarea judecătoarei Ciupercă a fost un preludiu la tirul de întrebări foarte pertinente și delicate pe care procurorul DNA i le-a pus apoi lui Cristian Gentea, care a fost băgat în corzi.
Prima întrebare a procurorului anticorupție: „Asocierea Auto Tehnic-Dunărea a fost respinsă pentru că nu era o asociere care să ducă la un agent economic nou. Nu era similară această situație la CNCD-Girexim? Avea asocierea CNCD-Girexim un număr de înregistrare?”. Trebuie spus că și în rechizitorul DNA din acest dosar scrie negru pe alb că asocierea CNCD-Girexim nu a dus la un agent economic nou.
Cristian Gentea a răspuns: „Constantin Ion mi-a spus că cei de la CNCD-Girexim îndeplinesc condițiile unei asocieri, fără ca ulterior să mai comparăm și actele”.
Au urmat alte întrebări foarte bine țintite ale procurorului DNA: „Dumneavoastră nu ați văzut mare parte din documentele de eligibilitate. Cum ați semnat atunci documentele în baza cărora s-a stabilit câștigătorul licitației? Ați mers doar pe încrederea lui Constantin Ion? (consilierul personal, decedat între timp, al primarului Pendiuc, n.red). Documentele de eligibilitate erau foarte importante”.
Și judecătoarea Liliana Ciupercă l-a întrebat apoi pe Cristian Gentea de ce a semnat documentul în baza căruia s-a stabilit câștigătorul licitației.
Iar explicația lui Cristian Gentea nu a fost prea convingătoare: „Apreciez că am semnat raportul pentru că nu știam legea atunci. Am semnat raportul doar pe baza ofertelor. Am semnat pe baza încrederii în Constantin Ion și Emilian Nechita”.

Viceprimarul Laurenţiu Zidaru: „Procurorul DNA mi-a spus că mint atunci când m-a audiat în decembrie 2014”

10 zidaruMulte zâmbete a stârnit audierea viceprimarului Laurențiu Zidaru, cel care a fost propus ca martor chiar de Tudor Pendiuc. „Am fost audiat la DNA București ca martor în decembrie 2014. La DNA m-au întrebat de ce nu știu că au fost achiziționate autobuzele în leasing. Procurorul mi-a zis atunci că ar fi trebuit să știu, pentru că autobuzele aveau numere de înmatriculare roșii. Tot procurorul m-a întrebat dacă domnul Pendiuc a intervenit pentru a favoriza vreo firmă la licitație. Am răspuns că nu și procurorul mi-a spus că mint. Nu am ajuns să dau o declarație scrisă, deoarece procurorul de caz nu mi-a solicitat acest lucru”, a declarat viceprimarul Laurențiu Zidaru.
Al doilea om din Primăria Pitești a mai spus: „Nu am semnat proiectul de hotărâre privind constituirea ca parte civilă a Consiliului Local în acest dosar, deoarece în raport se preciza că era un prejudiciu, ceea ce nu era adevărat întrucât Consiliul Local subvenționase activitatea de transport, nu asocierea CNCD-Girexim.”

„Consilierii locali au votat constituirea ca parte civilă de frica procurorilor DNA”

Legat de raportul DNA în urma căruia procurorii anticorupție au cerut ca municipalitatea să se constituie ca parte civilă în Dosarul Autobuzelor, viceprimarul Laurențiu Zidaru a spus că la ședința de Consiliu Local în care s-a decis constituirea ca parte civilă, „celor care au venit cu obiecțiuni li s-a spus că raportul DNA a venit foarte târziu pe CD și că a fost încuiat într-un seif în Primărie”. Tot viceprimarul Laurențiu Zidaru a spus că s-a votat în unanimitate această hotărâre „în mare măsură de frica procurorilor DNA”.

Omul de afaceri Cosmin Rădulescu a spus că soţia lui Valentin Vişoiu a împrumutat-o cu 5,4 milioane lei pe mama sa

10 CosminRadulescuAu fost audiați apoi trei oameni de afaceri pe care Valentin Vișoiu i-a împrumutat de-a lungul anilor cu sume mari de bani. Iar aici de departe cea mai interesantă declarație a fost cea a lui Cosmin Rădulescu (foto), patronul firmei Direct, în faliment din 2015. „Domnul Valentin Vișoiu m-a ajutat cu sume de bani de foarte multe ori în perioada 2004 – februarie 2015, sume cuprinse între 10.000 de euro și 5,4 milioane lei. Au fost împrumuturi în formă scrisă și în formă verbală, fără garanții. Împrumuturile au fost acordate și pe persoană fizică și pe persoană juridică”.
Legat de împrumutul de 5,4 milioane lei, patronul de la Direct a precizat că acesta a fost încheiat pe persoană fizică între mama sa și Andreea Vișoiu, soția patronului de la Conarg. 2,4 milioane de lei din acest împrumut au fost deja returnați. Audierea a fost la un pas să derapeze într-o direcție neplăcută atunci când Cosmin Rădulescu a fost întrebat legat de împrumuturile pe persoană juridică primite de la Valentin Vișoiu. Cosmin Rădulescu a spus că cei de la Conarg luau marfă de la Direct, firma sa, și că banii erau împrumutați ca bani de marfă. Moment în care judecătoarea Liliana Ciupercă l-a întrebat cum putea Direct să împrumute bani de la Conarg în condițiile în care cei de la Conarg trebuia să plătească marfa achiziționată. Și tot judecătoarea Liliana Ciupercă a decis diplomatic ca audierea lui Cosmin Rădulescu să se oprească în acel moment.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii