# Discuțiile despre președinția PNL sunt tot mai aprinse în spațiul public. În calitate de candidat la președinția PNL Pitești, d-voastră cum percepeți această competiție?
– Normală. Această competiție politică este benefică pentru sănătatea PNL.
În primul rând, deoarece competitorii sunt nevoiți să elaboreze proiecte atât politice, cât și administrative, în special dacă ocupă funcții publice. În al doilea rând, trebuie să expună aceste proiecte colegilor de partid, pentru a le face cunoscute. În al treilea rând, trebuie să-i convingă că proiectele asumate sunt performante și dezirabile, așa încât să-și dorească un număr cât mai mare de colegi de partid să participe la înfăptuirea lor. De aici provin și voturile.
Fenomenul negativ apare în clipa în care unii competitori nu gândesc așa și consideră că trebuie să-și atace în presă adversarii. Ei scapă, însă, din vedere că atacul nu este campanie electorală. Atacul denotă neputință, răutate și incapacitate politică. Politica nu se face cu frustrare. Politica se face cu inițiative, cu viziune și cu muncă.
# Concret, care sunt proiectele care vă vor ajuta să obțineți voturile colegilor dumneavoastră?
– Așa cum v-am spus, am proiecte administrative și proiecte politice. Încep cu cele politice. Vreau să implic organizația municipală a PNL în problemele reale ale municipiului. În fiecare cartier avem membri care pot ajuta la identificarea și soluționarea problemelor comunitare, în scopul unei vieți urbane mai confortabile. De aici, o mai bună organizare pe cartiere și pe zone. Vreau, de asemenea, să ranforsez organizațiile municipale de femei, tineret și pensionari. Consider că aceste segmente sociale trebuie să fie bine reprezentate în partid, iar partidul să fie pentru ei o platformă de exprimare. Intenționez să activez comisiile de specialitate, fiindcă partidul are nevoie de specialiști. Sigur că nu voi face toate aceste lucruri de unul singur, ci alături de echipa Biroului Permanent Local. Am format deja o echipă care acoperă domeniile majore: sănătate (Tiberiu Irimia), învățământ (Liliana Murguleț), economie (Adrian Sandu), cultură (Mihai Alexandrescu).
Proiectele administrative sunt foarte concrete și am să mă limitez la a le enumera: construcția unui spital municipal de urgență, construcția unui parc industrial, introducerea transportului metropolitan, extinderea și amenajarea Parcului Trivale, construcția unui centru medical de permanență în locul pieței din Războieni, realizarea a două parcări subterane eco-friendly în Piața Prundu și în zona centrală (Finanțele Publice), construcția și punerea în folosință a patru creșe pentru copii, realizarea unor locuri și parcuri de joacă pentru copii, realizarea unei zone de agrement și promenadă cu vaporașe, piste de bicicletă, pontoane și restaurante de-a lungul râului Argeș, punerea în funcțiune a ghișeului unic pentru cetățeni, decongestionarea traficului de la Podul Viilor, prin construcția a două viaducte peste râul Argeș, la km 118 al autostrăzii.
# Care sunt calitățile personale pe care vă bazați cel mai mult pentru îndeplinirea tuturor acestor proiecte?
– Vă pot spune câte ceva despre cum cred eu că ar trebui să funcționeze un lider politic. Pornim de la ideea că oamenii dintr-un partid sunt foarte diferiți între ei. Liderul trebuie să știe să vorbească într-un mod constructiv și calm cu fiecare, să rețină ideile bune, să acționeze în consecință. Apoi trebuie să-i convingă că doar o echipă unită poate să-și atingă scopul, iar diferențele de opinie pot fi catalizatorul către o concluzie îmbogățită și complexă, pe care și-o însușește, în cele din urmă, fiecare. Întotdeauna am unit oameni sub un ideal comun. Niciodată n-am dezbinat. Poate de asta sunt și mâhnit când văd în presă cum unii colegi caută conflictul de dragul conflictului. O altă calitate a liderului este să știe foarte precis ce vrea de la echipa pe care o conduce. Să știe care este punctul de plecare și care este punctul de sosire și, mai mult decât atât, să știe să gestioneze parcursul între aceste două puncte. Ca să fiu și mai concret: punctul în care suntem acum este acela că avem o majoritate în Consiliul Local. Punctul la care vrem să ajungem este câștigarea Primăriei Municipiului Pitești.
# Cum priviți politicienii tineri care spun că ei vin cu înnoirea, cu un suflu nou, că aduc altceva, că reformează tot?
– Mie îmi plac foarte mult tinerii. Și de asta există organizații de tineret în orice partid, ca să aibă și ei o platformă de exprimare și un loc în care să-și cristalizeze convingerile. Îmi place și ideea de ”altceva” în politică și tocmai de asta, încă din prima zi de când am intrat în partid, am încercat să fiu altceva și să vorbesc altfel. Ceea ce nu cred că este nici posibil și nici de dorit este ștergerea cu buretele a muncii pe care au făcut-o alții înaintea noastră. Trebuie să păstrăm ce este bun și să construim pe această temelie. Dacă fiecare generație ar lua-o de la zero, n-ar exista progres!
Însă nu pot accepta ideea de ”altceva” sau de ”suflu nou” în politică din partea unor oameni care sunt de 20 de ani membri de partid și se activează doar pentru putere și privilegii sub sloganul ”suflului nou”. Și chiar dacă vii doar de doi ani, să spunem, într-un partid politic, tot nu poți trage cu buretele peste munca celor dinaintea ta, afirmând că adevărul începe cu tine, în special când tu, din punct de vedere politic, mai ai multe de dovedit. Forța unei idei politice noi se vede în vot, în încrederea pe care ți-o acordă cei care te votează, nu în capacitatea ta de a ataca oameni pe care nu-i agreezi.
I.M.
0 Comentarii