La sfârșitul lunii septembrie a acestui an, agentul-şef de la Penitenciarul Colibaşi, Adrian Georgescu, a fost trimis în judecată după ce a fost acuzat că a introdus în penitenciar unor deţinuţi 11 telefoane mobile, pentru care a primit în schimb, de la rudele acestora, sumele de 1.900 de lei şi 500 de euro. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş îl acuză pe fostul agent-șef de la Penitenciarul Colibași de luare de mită şi introducerea în Penitenciarul Colibaşi a unor bunuri şi obiecte interzise, pentru a fi folosite de către deţinuţi.
Soția unui deținut a pus la dispoziția organelor de urmărire penală mai multe ordine de plată pe care le-a primit agentul Adrian Georgescu
Din rechizitoriul întocmit de procurorul Adrian Anton din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, reiese că, la data de 30 mai 2012 și 11 decembrie 2012, doi deținuți au sesizat organele de urmărire penală cu privire la faptul că agentul de la Penitenciarul Colibași, Adrian Georgescu, introducea telefoane mobile în penitenciar pentru a fi folosite de către deținuți, primind în urma acestui serviciu diferite sume de bani. Același aspect a fost sesizat, un an mai târziu, în 2013, de către un alt deținut, cât și de soția acestuia. În acest caz, față de celelalte denunțuri, soția deținutului a pus la dispoziția organelor de urmărire penală mai multe ordine de plată prin serviciul Western Union, din care reieșea faptul că beneficiarul acestor sume ar fi fost nimeni altul decât agentul Adrian Georgescu. Din rechizitoriul procurorilor reiese că transferul banilor a fost efectuat la sfârșitul anului 2011, respectiv începutul anului 2012. Între 5-6 martie 2013 au fost înregistrate alte două denunțuri tot pe numele agentului Georgescu, de la deținutul zis „Semaca” și prietena lui zisă „Amy”. În urma acestui denunț, procurorii au autorizat folosirea unui investigator sub acoperire ce urma să se prezinte ca fiind vărul numitei Amy, în care agentul Georgescu ar fi avut încredere. La data de 27 martie 2013 a avut loc întâlnirea dintre investigatorul sub acoperire și agentul Georgescu, în urma căreia i s-a predat gardianului suma de 1.900 de lei și 7 telefoane mobile. Întâlnirea a fost intermediată de „Amy”, cu care Georgescu a comunicat prin „sms”, locul și momentul predării. Pe parcursul a trei zile, în perioada martie-aprilie 2013, Adrian Georgescu, aflat de serviciu pe secția unde era vizat denunțătorul, a introdus un număr de 6 telefoane mobile din cele 7 livrate de investigator. În cele din urmă telefoanele au fost recuperate de la deținut și înaintate organelor de urmărire penală. În august 2013, același agent de penitenciar a primit de la un alt denunțător 5 telefoane mobile, prevăzute cu încărcătoare, pentru a le introduce în Penitenciarul Colibaşi, primind în schimb suma de 500 euro. De asemenea, procurorii au aflat pe lângă metodele de introducere în penitenciar a obiectelor interzise și sumele de bani prin care se vindeau în Penitenciarul Colibași de către deținuți telefoanele mobile, acestea fiind cuprinse între 500 și 3.000 de lei în funcție de performanțele telefonului mobil. Procurorii au dispus trimiterea în judecată a fostului agent-şef Georgescu, sub acuzaţia de luare de mită şi introducerea în mod ilicit în penitenciar a bunurilor şi obiectelor interzise a se afla în posesia persoanelor private de libertate, în formă continuată.
Adrian Georgescu le livra deținuților droguri, telefoane mobile și alte bunuri interzise
Același agent șef, Adrian Georgescu, este arestat preventiv într-o altă cauză anchetată de procurorii DIICOT Pitești. De această dată agentul este acuzat pentru săvârșirea a două infracțiuni de trafic de droguri și a două de luare de mită. La data de 10 iunie a.c., acesta a fost trimis în judecată în stare de arest. În acest caz, întregul angrenaj judiciar s-a pus în mișcare la sesizarea făcută, pe 3 august 2012, de către Penitenciarul Colibași, după ce, urmare a unui denunț formulat de către un deținut, la unitatea de detenție s-a făcut o percheziție administrativă ce a dus la descoperirea, într-o celulă a pușcăriei, a 152 de bile de heroină, ascunse chiar în salteaua denunțătorului, unde erau ținute spre păstrare de către ceilalți deținuți. Primele cercetări din dosar i-au indicat ca suspecți de înlesnirea introducerii drogurilor în pușcărie pe doi agenți de penitenciar, Adrian Georgescu, supraveghetor pe Secția a VI-a, și Ion-Cătălin Pașol, supraveghetor pe Secția II. Pentru destructurarea rețelei, a fost folosit de către anchetatori un investigator sub acoperire și doi colaboratori, aceștia din urmă fiind doi deținuți din penitenciar. Pe lângă traficul de droguri, agentului-șef de penitenciar Adrian Georgescu i se impută și luare de mită, dat fiind faptul că a pretins și primit de la investigatorul sub acoperire suma de 2.000 de lei, în schimbul procurării de heroină. Din probele administrate în dosar, a reieșit faptul că, o parte din banii primiți, 925 lei, au fost folosiți de către supraveghetorul Adrian Georgescu pentru cumpărarea a două televizoare. La o dată ulterioară, același supraveghetor a procurat de la investigatorul sub acoperire 26 de bile de heroină, pe care le-a introdus în penitenciar și i le-a livrat unuia dintre colaboratori. Pentru acest favor i s-a pretins investigatorului sub acoperire suma de 2.250 lei. Potrivit rechizitoriului DIICOT, livrarea drogurilor s-ar fi făcut prin intermediul agentului de penitenciar Cătălin Pașol, supraveghetor la Secția E2 regim închis. Despre agentul-șef Georgescu, unul dintre martori, deținut în penitenciarul de maximă siguranță argeșean, a declarat că este de notorietate printre deținuți faptul că acesta le livrează droguri, telefoane mobile și alte bunuri interzise în penitenciar.
Alex Vlaicu
0 Comentarii