Vizitatorii zonei Dâmbovicioara – Sătic, Rucăr se pot bucura de gustul unor bucate autentice în cadrul noului Punct Gastronomic Local al familiei Burnea-Țigău din sat Podu Dâmbovitei nr. 343, comuna Dâmbovicioara. Acesta a fost recent autorizat de către Direcția Sanitară Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor Argeș, iar Fundația Conservation Carpathia, prin Programul Afaceri Verzi a oferit consultanță și asistență tehnică.
Familia Burnea-Țigău primește la masă oaspeți dornici de o ciorbă acră de cocoș sau de alte preparate cu materie primă din gospodăria lor. Luiza se bazează pe soțul ei când vine vorba de îngrijirea animalelor, iar restul familiei participă la gătit și la aranjatul casei pentru vizitatori. Rezervările se fac cu minim 48 de ore înainte, la numarul de telefon 0744757427.
Citește și:Fundația Conservation Carpathia lansează Galeria virtuală! O expoziție dedicată Munților Făgăraș
„Deschiderea primului Punct Gastronomic Local (PGL) din Dâmbovicioara reprezintă un pas important pentru zona noastră și o confirmare a faptului că ne adaptăm necesității oaspeților noștri din ultimii ani. Aceștia își doresc experiențe, mâncare autentică, gatită în tihnă, poveștile localnicilor, interacțiune cu gazdele, iar aceste elemente definesc întocmai un PGL. Încurajăm și alți localnici să facă pașii pentru acest tip de proiect sau orice altă activitate conexă turismului rural, fiind o oportunitate prin care putem pune în valoare resursele, oamenii, tradițiile și meșteșugurile zonei.” declară Raluca Busioc, Coordonator Centrul de Informare Turistică Podu Dâmboviței.
Fundația Conservation Carpathia a demarat în 2021 un program de consultanță gratuită pentru micii antreprenori din zona Munților Făgăraș sau pentru cei care doresc să se autorizeze pe activități prietenoase cu mediul. Autorizarea mai multor Puncte Gastronomice Locale reprezintă o noutate pentru județul Argeș, iar turiștii au deja acces la patru astfel de locuri, cu mâncare gătită în gospodărie, din materie primă proprie.
Citește și:Conservation Carpathia donează câini ciobănești fermierilor din Argeș
Zona Munților Făgăraș este una dintre cele mai bogate din punct de vedere natural și cultural din România, care are potențialul de a oferi experiențe frumoase turiștilor care vizitează zonă, fie că vorbim despre natura sălbatică unică în Europa sau despre modul în care viața oamenilor este croită, având la bază moștenirea vieții muntene din satele sudice ale Făgărașilor.
Ce sunt Punctele Gastronomice Locale?
Începând cu anul 2018, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a creat posibilitatea de înființare și autorizare a Punctelor Gastronomice Locale. Această inițiativă se adresează pensiunilor care nu au autorizată unitatea de servire a mesei sau pentru tur operatorii care vor să ofere o masă la localnici. Scopul acestor Puncte Gastronomice Locale este de a aduce mai aproape de vizitatori bucătăria tradițională, cu produse naturale, preparate după rețete de familie, cu ingrediente sănătoase. Practic, localnicii
invită la masa lor musafirii veniți în vacanță în sat, oportunitate care poate reprezenta o sursă de venit importantă pentru aceștia.
Citește și:„Conservation Carpathia” i-a despăgubit pe proprietarii de oi
Punctele Gastronomice Locale se constituie într-o formă de organizare juridică (Asociaţie Familială, Persoană Fizică Autorizată sau Societate Comercială). Prima condiţie, având în vedere că aceste tipuri de activităţi depăşesc cadrul consumului privat, este necesară obţinerii documentului de înregistrare sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu Ordinul ANSVSA nr. 111/2008.
„De foarte multe ori oamenii de la țară se tem să intre în procese de autorizare. Ce am facut în ultimul an a fost să arătăm că poți lucra cu DSVSA Argeș sau cu alte instituții. În cadrul programului de afaceri verzi am făcut această legătură între ceea ce iși doresc localnicii să dezvolte și care sunt pașii de urmat până la autorizare. Au susținerea noastră, de la completarea primei cereri până la ultimul aviz de care ei mai au nevoie și, în acest fel, noi îi degrevăm de acest stres al unui demers pe care ei nu îl cunosc.” declară István Szabó, manager afaceri verzi Fundația Conservation Carpathia.
Meniul unui Punct Gastronomic Local
Meniul zilnic are o gamă de sortimente restrânsă, specifică zonei în care îşi desfăşoară activitatea, având la bază alimente preparate numai de către proprietar sau membrii familiei acestuia, iar starea de sănătate a acestora este verificată periodic. Practic, meniul Punctelor Gastronomice este diferit de cel al restaurantelor, ele având un meniu zilnic cu cel mult 2 feluri de ciorbe/supe, 2 feluri principale și, eventual, 2 feluri de desert. Totul preparat şi servit în decursul aceleiaşi zile. Metodele de preparare ale meniului vor fi pe cât posibil tradiţionale, respectându-se condiţiile de igienă în momentul preparării.
Cum autorizezi un Punct Gastronomic Local?
Cei care doresc dezvoltarea unui astfel de Punct Gastronomic Local trebuie sa urmeze o serie de pași în acest sens. Completarea unei cereri tip (poate fi accesată şi de pe website-ul www.ansvsa.ro sau la sediul DSVSA-urilor judeţene). Dosarul depus pentru obţinerea înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor trebuie să conţină şi: schiţa locului de producere a alimentelor, copie după certificatul constatator eliberat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, copie după actul de identitate. Inspectorii DSVSA judeţene vor efectua o vizită la locul de preparare al alimentelor, unde vor efectua evaluarea unităţii, dacă aceasta corespunde normelor generale pentru acest tip de activitate, stipulate în anexa II, Cap. III din Reg. CE 852/2004. În caz contrar, se vor notifica proprietarului deficienţele constatate, precum şi termenele de remediere (vezi Reg. CE 852/2004).
„Am simplificat mult procesul. Respect timpul și munca localnicilor, pentru că și noi suntem foarte încărcați. Anul trecut am avut trei întâlniri din care au rezultat patru Puncte Gastronomice Locale. Mai sunt în lucru și altele, oamenii au venit, s-au interesat, colegii mei oferă consultanță, în sensul că atunci când au traseu prin zona respectivă opresc la localnicii interesați pentru discuții mai în detaliu la fața locului. Pentru un Punct Gastronomic o condiție esențială este existența unei exploatații agricole – fie crești animale, fie cultivi ceva. Din producția proprie valorifici către clientul final ceva din gospodările, nu din hipermarket.”, declară directorul DSVSA Argeș, dr. Sorin Sorescu.Programul de Afaceri Verzi este dezvoltat de Fundația Conservation Carpathia în cadrul proiectului LIFE18 NAT/RO/001082 – Crearea unei zone de natură sălbătică în Sudul Carpaților, Romania și propune dezvoltarea unei economii bazate pe conservare, care să combine economia locală, dezvoltarea și crearea de locuri de muncă cu obiective de conservare a naturii din Munții Făgăraș pe termen lung.
”Proiectul nu oferă finanțare, el va susține înființarea și dezvoltarea a cel puțin 10 afaceri verzi funcționale care să creeze o economie sustenabilă, prietenoasă cu mediul și care va influența în mod pozitiv traiul în comunitățile locale.”, transmite Fundația Conservation Carpathia.
0 Comentarii