Web Analytics
scris marți, 18.06.2024

FSLI și FSE cer Avocatului Poporului sesizarea Curții Constituționale privitor la excepțiile de neconstituționalitate ale OUG 62/2024

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” în numele membrilor de sindicat s-au adresat Avocatului Poporului cu rugămintea de a sesiza Curtea Constituţională privitor la excepţia de neconstituţionalitate a art. 1 alin. (1), art. 2 alin. (1)-(3) și art. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 62/2024 privind unele măsuri pentru soluţionarea proceselor privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a proceselor privind prestaţii de asigurări sociale.

FSLI și FSE cer Avocatului Poporului sesizarea Curții Constituționale privitor la excepțiile de neconstituționalitate ale OUG 62/2024

Ca efect al O.U.G. nr. 62/2024, de la data intrării în vigoare a acesteia (respectiv 14 iunie 2024), toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale/de natură salarială ale personalului din sectorul bugetar – în general – și ale salariaților din sectorul de negociere colectivă învățământ preuniversitar – în special – se suspendă, prin efectul legii, independent de ceea ce consideră judecătorii investiți cu soluționarea dosarelor.

Citește și Presa germană, impresionată de suporterii români după meciul România-Ucraina

Potrivit liderilor sindicali din învățământ, respectiva ordonanță creează o discriminare pe criteriul categoriei sociale, între procedura aplicabilă în soluționarea litigiilor vizând drepturi salariale/de natură salarială ale personalului plătit din fonduri PUBLICE și cea aplicabilă salariaților din mediul privat.

„Ori, în condițiile în care, în cazul de față, diferența de tratament juridic urmărește doar suspendarea soluționării tuturor proceselor care vizează drepturile salariale ale angajaților din sectorul public, fără a se dispune aceeași măsură cu privire la litigiile privind drepturile salariale ale celorlalte categorii de salariați [invocându-se ca obiectiv al reglementării „asigurarea unei practici judiciare uniforme și unitare”], este evident că nu există o justificare obiectivă a măsurii propuse, soluția legislativă nevizând toate litigiile privind drepturile salariale, indiferent de sectorul de activitate în care își desfășoară activitatea angajații.”

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Atacați ordonanța în contencios administrativ conform art. 9 din legea Nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, raportat la art. 5 și următoarele og 137/2000, privind prevenirea tuturor formelor de discriminare.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită