În concepţia freudiană, personalitatea este văzută ca un sistem dinamic, animat de doi vectori energetici fundamentali (erosul şi thanatosul), a cărui evoluţie este dată de raportul dintre determinaţiile genetice (pulsiunile sexuale) şi cele socio-ontogenetice (normele culturale şi morale care reglează imperativ relaţiile umane).
Personalitatea cuprinde trei subsisteme: se-ul, eul şi supraeul, ale căror conţinuturi şi particularităţi structurale şi funcţionale determină diferenţele atitudinale şi comportamentale ale persoanelor (Cristea, 2001).
Cele trei subsisteme sunt:
1. Se-ul constituie dimensiunea instinctuală (pulsională) a psihicului. El este rezervorul de energie al psihicului (Zamfirescu, 2003).
2. Eul este instanţa de comandă şi control a psihicului, asigură adaptarea echilibrată a existenţei individuale la exigenţele vieţii sociale. Fiind guvernat de principiul realităţii, controlează relaţia conştientă cu lumea exterioară. În plan intern, încearcă să compatibilizeze exigenţele supraeului cu imperativele primare ale sinelui, care este guvernat de principiul plăcerii.
3. Supraeul este considerat de Freud ca fiind instanţa cenzor în raport cu eul. În cea mai mare parte inconştient, are funcţii pe care le putem numi drept spirituale: cea de conştiinţă morală, de autoconservare, de formare a idealurilor, normele şi imperativele morale, religioase, etnice şi de relaţionare socială, interiorizate în ontogeneză sub influenţa părinţilor şi a mediului social imediat. Supraeul îşi are originea în autoritatea parentală, în idealul admirat şi în identificările copilului cu obiectele afecţiunii sale.
Modelul psihanalitic freudian scoate în evidenţă mecanismul psihologic prin care influenţele şi experienţele sociale din copilărie sunt interiorizate. Ele devin structuri operatorii ale personalităţii, în funcţie de care vor fi elaborate multiple seturi atitudinale şi comportamentale ale adultului.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog Clinica Senex,
www.clinicasenex.ro
Citește și Influenţa părinţilor asupra personalităţii copilului
0 Comentarii