# Don Armando Chiriloiu îl „chinuie” pe bunul său prieten Petre Vișan de la Atea Comerce cu cele mai sadice reparații de drumuri forestiere. Codrul este frate cu românul, cum bine se știe, dar este chiar frate geamăn dacă românul cu pricina are în administrare firme de exploatări și construcții silvice, precum și fonduri de vânătoare înțesate de sălbăticiuni. Și, pe deasupra, dar și pe dedesubt, mai este și prieten la cataramă cu șeful Direcției Silvice din raza în care operează. Particularizând, putem vorbi de o foarte frumoasă frăție a inelului care-i leagă pe ambițiosul șef al DS-Argeș, Armand Chiriloiu și iscusitul patron al firmei Atea Comerce, Petre Vișan, ambii vânători și silvicultori cu ștate grele de plată la activul și pasivul forestier.
Cei doi și-au întrepătruns de-a lungul timpului cu mult spor carierele profesionale și financiare, iar asta se poate deduce și din graba cu care directorul Chiriloiu, abia instalat prin luna mai 2012 la ghidonul DS-Argeș, a aprobat livrarea către Atea Comerce, firma prietenului său Petre Vișan, a lucrărilor de refacere și întreținere a 10 drumuri forestiere, toate situate în raza Ocolului silvic Vidraru, acolo de unde și-a început, de altfel, și Don Armando fulminanta sa carieră silvică. Cele 10 drumuri forestiere au fost împușcate la foc automat, în urma unor referate de necesitate întocmite în aceeași norocoasă zi de 25 iulie 2012 de către titularii diferitelor cantoane silvice din aria OS Vidraru. Pentru ca, tot cu viteză de decizie sporită, șeful Ocolului, Daniel Șerbănoiu, să înainteze comanda de executare a lucrărilor la Direcția Silvică, aprobată, de asemenea, cât se poate de operativ, prin două bătăi apăsate din palme.
Zece întrețineri ciudate și-o minune le-am marcat în casă, zece…
Lucrările de întreținere realizate de firma Atea Comerce pe cele 10 drumuri forestiere de pe raza OS Vidraru au fost efectuate în doar două luni, august-septembrie 2012, și au valoare cumulată de aproape 2,8 miliarde lei vechi, conform datelor privind plățile efectuate comunicate la Direcția Silvică de către șeful de ocol din Vidraru, Daniel Șerbănoiu și contabila șefă, Monica Filip. Trebuie spus că n-a fost vorba de lucrări complexe, care să necesite cine știe ce manoperă, ori consumuri mari de materiale și hârtii, ci doar de treburi simple, de „competența” unui buldoexcavator ori a autobasculantelor de cărat balast. S-au săpat ceva șanțuri de scurgere, oarece nivelări de drum și îndepărtări de materiale provenite din alunecările de pe versanți, s-au decolmatat podețe și s-a împrăștiat balast, ceea ce pentru o firmă de talia Atea Comerce reprezintă niște bagatele. Dar, un pic de colo, alt pic de dincolo, așa se face torentul financiar mare, pentru că nu sunt deloc de lepădat aproape 3 miliarde lei vechi încasate în doar două luni, pentru nițică mișcare făcută cu buldoexcavatorul și mașinile de cărat pietriș. De fapt, din informațiile pe care le avem, firma Atea a prestat pe toate drumurile primite în încredințare doar cu un buldoexcavator și una sau două autobasculante. Ceea ce înseamnă o întrebuințare tehnică minimă, pentru un profit maxim. De asemenea, știm sigur că în urma unei sesizări, a sosit în control un reprezentant de la Romsilva, tocmai pentru verificarea felului în care s-a lucrat pe drumurile forestiere respective, control în urma căruia a rezultat un minunat raport, în care se vorbea de umflarea nejustificată a costurilor. Cu alte cuvinte, nu prea dădea casa cu masa, deci realitatea din lucrări nu prea corespundea cu realitatea din facturi. Chestiune mermelită și moșmondită într-un final, grație unui „supracontrol”, coordonat de inginerul Constantin Truică de la Direcția Silvică, menit să atenueze constatările din raportul trimisului nerușinat venit de la Romsilva. Altfel spus, s-a cam pus capacul pe oală.
Vidraru și Cotmeana, poligoanele centrale de lucrări pentru Atea Comerce și Petre Vișan
Trebuie spus, dacă nu v-ați dat seama deja până acum, că Atea Comerce este o adevărată răsfățată în materie de reparații și întrețineri de drumuri forestiere prin județ. Chiar în perioada reparațiilor de la Vidraru s-au executat lucrări similare și pe raza Ocolului silvic Cotmeana, cele două ocoale fiind de altfel și cele mai prolifice izvoare de astfel de trebușoare pentru firma lui Petre Vișan. La Vidraru, lucrurile sunt foarte simple, câtă vreme este ocolul de suflet al șefului DS-Argeș, Armand Chiriloiu, de unde și-a început cariera silvică până spre cele mai înalte culmi profesionale. Așa se și explică, poate, frecvența dusă aproape până la înverșunare cu care firma bunului său prieten Petre Vișan, Atea Comerce, obține contracte de reparații la drumurile forestiere. Apropo, nu mai târziu decât lunea trecută, s-a parafat o nouă astfel de înțelegere, pentru vreo 1,2 miliarde lei vechi, de această dată ceva legat de înlăturarea efectelor unor calamități, tot pe raza OS Vidraru. Adevărul este că am auzit că s-au intensificat mult exploziile solare în ultima vreme, fapt cu efect devastator pentru drumurile forestiere. La Ocolul Cotmeana, zarurile pică mereu șase-șase pentru Atea și Vișan, câtă vreme aici meciurile se dispută chiar pe teren propriu, firma avându-și reședința în localitate. În plus, Petre Vișan este fratele primarului din Cotmeana, Ionel Vișan, iar în ce privește treburile silvice, la dânșii se potrivește ora exactă. De altfel, să nu ne mire prea tare că tot din zona Cotmeana a pornit un mini-exod de lucrători silvici plasați în posturi cheie în județ. Și putem menționa numirea fostului șef de ocol din Cotmeana, Ion Ionescu, un personaj cu largă încărcătură penală, la conducerea Ocolului silvic Costești (care cuprinde și punctul strategic de vânătoare de la cabana Mozacu, unde e circulație de VIP-uri ca pe DN1 în zilele de weekend), precum și foarte proaspăta numire a lui Sorin Balaș, adus tot de la Cotmeana să conducă Ocolul silvic Pitești. Lucrurile vin deci și se leagă și să nu ne mirăm așadar foarte tare să-l vedem astăzi pe Petre Vișan răsfățat cu un potop de lucrări silvice, ba la munte, ba la vale, de crapă miliardele-n conturi jucându-se cu ele. Mai trebuie spus că între Armand Chiriloiu și Petre Vișan s-a închegat și o foarte solidă tovărășie vânătorească, pasiune comună care nu le-a încrucișat puștile doar prin Argeș sau în alte fonduri ale iubitei noastre patrii, ci și în partide de vânătoare mai exotice, prin penisula rusească Kamceatka, ori prin Kenia și Africa de Sud! Astea drumuri serioase deci, nu prăpăditele de drumuri forestiere de la noi, pentru care îți rupi basculanta să cari banii.
M. BĂDESCU
0 Comentarii