Web Analytics

Fostul primar de la Călineşti – trimis în judecată pentru patru infracţiuni grave

de | 20.04.2017 11:38 | Dezvăluiri

6 NicolaeGavrilescu# Se strânge lanţul în jurul lui Nicolae Gavrilescu # El va fi judecat pentru conflict de interese, abuz în serviciu, delapidare şi fals în înscrisuri # Mega-dosar pe numele fostului primar de la Călineşti, Nicolae Gavrilescu, a fostului său asociat, Ion Postolache, administratorul Gyp Star, şi a contabilei Primăriei Călineşti Sidonia Roşu  # Ce spun procurorii despre activitatea firmei de casă a edilului:  „SC Gyp Star SRL era condusă de Postolache Ion, dar servea şi intereselor patrimoniale ale primarului Gavrilescu” # Reabilitarea drumurilor din comună cu piatră de calcar a adus un prejudiciu Primăriei Călineşti de 548 de mii lei

Un nou dosar penal îl bântuie pe fostul primar al comunei Călineşti, Nicolae Gavrilescu. În ediţia trecută a Jurnalului de Argeş vă prezentam cum edilul Nicolae Gavrilescu  a încheiat diverse contracte cu firma Gyp Star, societate în cadrul căreia soția sa deținea calitatea de asociat. Mai mult, fostul primar punea presiune pe o societate, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Argeş, pentru a deconta o serie de investiţii realizate de Primăria Călineşti prin firma soţiei sale. De această dată vă prezentăm, în exclusivitate, informaţii din noul dosar al fostului edil, aflat pe rol la Judecătoria Topoloveni, în care Nicolae Gavrilescu este acuzat pentru săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese, abuz în serviciu, delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Alături de acesta au mai fost trimişi în judecată şi Ion Postolache, administratorul Gyp Star, pentru săvârşirea de complicitate la infracţiunea de conflict de interese, la abuz în serviciu, la delapidare, dar şi pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, respectiv contabila comunei Călineşti, Sidonia Roşu, pentru săvârşirea de complicitate la infracţiunea de conflict de interese şi de abuz în serviciu.

Contracte fără aprobarea Consiliului Local între Primăria Călineşti şi firma de „casă” a edilului

Nicolae Gavrilescu a deţinut funcţia de primar al comunei Călineşti în perioada iunie 2000 – iunie 2012. Imediat după pierderea tronului de prim gospodar al comunei Călineşti, au început să curgă şi sesizările noii conduceri a Primăriei Călineşti către organele legii cu privire la neregulile unor facturi fiscale emise de Gyp Star către Primărie, în perioada mandatului edilului Gavrilescu. Iar de aici şi până la trimiterea în judecată a fostului primar a mai fost un simplu pas. Edilul Gavrilescu este acuzat că a încheiat două contracte (n. red. 930/23.11.2009 şi nr. 941/04.12.2009), fără respectarea dispoziţiilor legale, în calitate de primar al comunei Călineşti, cu SC Gyp Star SRL. Mai mult primarul a încheiat respectivele contracte cu Ion Postolache la aproximativ o săptămână de la intrarea în insolvenţă a firmei Gyp Star. Este vorba despre un contract de cumpărare piatră de calcar şi amenajarea pietrei de calcar pe drumurile comunale din Călineşti, respectiv un contract privind închirierea unei vole pentru campania de deszăpezire din perioada 2009-2010. „Primul contract nici măcar nu a fost înregistrat la primărie, iar al doilea figurează înregistrat formal, însă este cert că în şedinţele de consiliu local niciunul dintre aceste contracte nu au fost discutate în sensul legii (aprobare şi alocare fonduri pentru reabilitare a drumurilor şi pentru deszăpezire)”, arată procurorii. Respectivele contracte au reprezentat mijloace de săvârşire de infracţiuni precum conflictul de interese, abuzul în serviciu, delapidare.

Foloasele materiale obținute de fostul primar, soția și asociatul: 970.000 de lei

Conform procurorilor, Nicolae Gavrilescu a fost trimis în judecată pentru conflict de interese, „întrucât în exercitarea funcţiei publice de primar …, acţionând cu intenţia directă de a obţine foloase patrimoniale în valoare de cel puţin 971.151,29 lei pentru SC Gyp Star SRL din com. Călineşti – în mod direct, dar şi pentru sine, pentru soţia sa şi pentru Postolache Ion – în mod indirect, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale şi în conivenţă infracţională cu funcţionarul public cu atribuţii de contabil şi de responsabil cu controlul financiar preventiv, inculpata Roşu Sidonia Nicoleta, dar şi cu sprijinul material al asociatului/administratorului inculpatul Postolache Ion al SC Gyp Star SRL, firmă în care martora G.L. avea calitatea de asociat şi administrator şi pe care inculpatul însuşi o controla în mod direct şi indirect, a încheiat şi executat, ca reprezentant legal al primăriei, contractele nr. 930/23.11.2009 şi nr. 941/04.12.2009 şi a dispus de-a lungul timpului plăţi în executarea acestor contracte sau a altor relaţii comerciale cu agentul economic prin 29 de ordine de plată bancare care totalizează suma de 971.151,29 lei”.

Reabilitarea drumurilor din comună cu piatră de calcar a adus un prejudiciu Primăriei Călineşti de 548 de mii lei

Pentru infracţiunea de abuz în serviciu, Nicolae Gavrilescu este acuzat de procurori că în perioada 2009-2010 ca primar al comunei Călineşti a încheiat contracte  de achiziţionare piatră de calcar fără să existe cel puţin o autorizaţie pentru executarea de lucrări de reabilitare a drumurilor din localitate.  „La data de 23.11.2009 a încheiat, folosind abuziv şi nelegal procedura de achiziţie directă, un contract ce a avut ca obiect cumpărarea de piatră de calcar şi amenajarea pietrei de calcar pe drumurile comunale din com. Călineşti, şi s-a implicat apoi direct în executarea acestui contract,  executare de asemenea defectuoasă, dispunând executarea de lucrări de reabilitare a drumurilor publice din comună, în mod discreţionar, fără să existe cel puţin autorizaţie de construcţie sau documentaţie tehnică de specialitate, cunoscând că agentul economic nu deţinea personal calificat, iar în final acceptând la plată 10 facturi emise în fals de agentul economic, dar în baza contractului, cu referire la produse nelivrate sau/şi servicii neprestate, dar cu costuri nejustificat de mari chiar de-ar fi fost reale, cu consecinţa creării unei creanţe în favoarea SC Gyp Star SRL în valoare totală de 548.813,08 lei, care a fost plătită, voluntar şi prin executare silită, de către Primăria com. Călineşti către SC Gyp Star SRL la valoarea totală de 548.222,4 lei, care constituie prejudiciul produs la bugetul comunei Călineşti prin această infracţiune”.

Prejudiciu de 50.000 de lei prin delapidare

În ceea ce priveşte infracţiunile de delapidare, fostul edil este acuzat că,  „folosind pretextul preexistenţei contractului nr. 941/04.12.2009 (n. red. privind închirierea unei vole pentru campania de deszăpezire din perioada 2009-2010) pe care l-a încheiat în numele Primăriei com. Călineşti cu SC Gyp Star SRL şi factura falsă cu nr. … emisă de agentul economic către primărie care se referea la servicii neprestate, a traficat în perioada 21.05-13.07.2010 prin 4 ordine de plată emise în interesul direct al firmei şi în interesul indirect al său, al soţiei sale şi al lui Postolache Ion suma totală de 50.256,08 lei, care reprezintă prejudiciul produs primăriei”.

Cum a realizat edilul Gavrilescu fals în înscrisuri

Procurorii explică şi cum a realizat fostul primar împreună cu administratorul Gyp Star, Ion Postolache, fals în înscrisuri sub semnătură privată „inculpatul (n.red Nicolae Postolache) a semnat de primire pentru facturile… şi deci le-a acceptat ca atare, cunoscând că acestea se referă la bunuri nelivrate sau/şi la servicii neprestate, dar atestând astfel fapte necorespunzătoare adevărului şi apoi i-a încredinţat coautorului Postolache Ion exemplare ale aceloraşi facturi în vederea înregistrării lor în contabilitatea SC Gyp Star SRL pentru a produce consecinţe juridice”.

Istoricul firmei Gyp Star şi legătura edilului Gavrilescu cu aceasta

Conform informaţiilor furnizate de Registrul Comerţului, SC Gyp Star s-a înfiinţat în 1993, având sediul social pe raza comunei Călineşti. Obiectul de activitate al societăţii varia, dar domeniul de activitate principal l-a constituit „comerţul cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi şi al produselor derivate”. Până în 2005 firma i-a avut ca asociaţi, în procent egal, pe primarul Nicolae Gavrilescu, Ion Postolache şi C.G. Din 2005 şi până în 2010, societatea îi avea ca asociaţi pe numiţii G.L., soţia edilului, şi Postolache Ion, fiecare dintre ei deţinând firma în procent egal.  În perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011, Ion Postolache a îndeplinit calitatea de administrator special, iar după această dată Gyp Star SRL a intrat în faliment şi i s-a ridicat dreptul de auto-administrare.

„SC Gyp Star SRL era condusă de Postolache Ion, dar servea şi intereselor patrimoniale ale primarului Gavrilescu”

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Topoloveni arată negru pe alb în rechizitoriu că „în perioada de referinţă 2009-2011 SC Gyp Star SRL era condusă de Postolache Ion, dar servea şi intereselor patrimoniale ale primarului în funcţie la acea vreme al comunei Călineşti, numitul Gavrilescu Nicolae, soţul asociatei/ administratoarei în drept G.L.”. Procurorii mai arată că „firma SC Gyp Star SRL îi avea ca asociaţi şi administratori pe Postolache Ion şi G.L., dar în fapt era condusă (administrativ şi operaţional) de Postolache Ion şi (operaţional) Gavrilescu Nicolae (care până în anul 2005 deţinuse calitatea de asociat şi administrator în firmă, cedând părţile sociale soţiei sale)”. Din toate aceste informaţii reiese că soţia primarului Gavrilescu a fost doar o persoană interpusă de acesta pentru a putea exercita acte de conducere în firmă.

Primarul Gavrilescu centra şi tot el dădea cu capul

Procurorii arată şi cum se luau deciziile în Primăria Călineşti în timpul mandatului primarului Gavrilescu: „Serviciile de specialitate din subordinea primarului nu au existat în procesul de luare a deciziei de către primarul Gavrilescu Nicolae, el decizând, cu sprijinul esenţial al contabilei Roşu Sidonia Nicoleta şi al partenerului de afaceri Postolache Ion, cum se atribuie contractul, dacă trebuie realizată lucrarea, cine o va realiza, unde se va interveni, când va începe, cu ce logistică se va realiza, cine verifică şi mai ales cât va costa”.

Nicolae Gavrilescu: „Sunt acuzat că am furat piatră de aia de munte, calcar, că l-am adus acasă, că am făcut mămăligă cu el”

Fostul edil al comunei Călineşti ne-a declarat în ediţia trecută a Jurnalului de Argeş că: „Nu sunt acţionar la firma Gyp Star. Nu e nimeni apropiat mie acţionar. Soţia mea nu a fost acţionar. Astea sunt informaţii d’ ăstea care le scobesc ăştia în fiecare zi. Firma e în insolvenţă din 2007 şi acum e în faliment! (…) Aaa, despre conflictul de interese? Nevastă-mea a avut procură specială dată de la Postolache care era administrator. M-a verificat toată lumea, mai are să-mi ia numărul de la pantofi!”. L-am întrebat pe fostul primar şi despre contractul de cumpărare şi amenajare piatră de calcar pe drumurile comunale din Călineşti încheiat între Primărie şi Gyp Star: „Cine a furat piatra? Dosarul cu ANI este cu piatra din comună că îmi spune că am furat piatră de aia de munte, calcar, că l-am adus acasă, că am făcut mămăligă cu ea”, explică fostul edil. Acesta ne-a confirmat faptul că între el şi administratorul Gyp Star, Ion Postolache, există o relaţie de prietenie. „Sunt prieten bun cu domnul Postolache, dar acum nu ne-am mai întâlnit că e plecat prin America, nu ştiu exact pe unde!”, a mai adăugat Gavrilescu.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii