Web Analytics

Fostul președinte Emil Constantinescu la Pitești: ”Avem nevoie de repere, altele decât cele de pe rețelele de socializare, în aceste vremuri de degradare”

de | 27.09.2019 14:04 | Actualitate

Vineri 27 septembrie, în sala Filarmonicii Pitești a început a XIX-a ediție a Simpozionului Internațional ”Experimentul Pitești – Reeducarea prin tortură”, eveniment organizat de Fundația Culturală Memoria-filiala Argeș, împreună cu AFDPR și alte 7 instituții din România și Republica Moldova. Fostul președinte Emil Constantinescu a fost invitat de onoare la simpozionul la care participă timp de trei zile zeci de foști deținuți politici din România și Republica Moldova, profesori, cercetători și academicieni din mai multe țări din Europa și America.

În deschiderea simpozionului, fostul președinte Emil Constantinescu a declarat: ”Foștii deținuți politici au reușit ca după căderea comunismului să transforme pedagogia suferinței într-o pedagogie a concilierii. Sunt niște repere pentru noi. Avem nevoie mai mult ca oricând, în aceste vremuri de degradare morală, de repere adevărate, altele decât cele de pe rețelele de socializare”.

Printre cei prezenți la deschiderea simpozionului i-am remarcat pe Laurenția Arnăuțoiu- fiica partizanului anticomunist Anton Arnăuțoiu, Sergiu Rizescu-președintele AFDPR Argeș, Valentina Sturza- președintele Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Basarabia, Neagu Mihai-Basarab- directorul Bibliotecii Române din Freiburg, Toma Enache- regizorul peliculei ”Între Chin și Amin” (primul film despre Experimentul Pitești). O mențiune aparte pentru coordonatorul evenimentului, neobositul și foarte implicatul profesor Ilie Popa-președintele Fundației Memoria-filiala Argeș.

Scriitorul Aleksandr Soljeniţîn – laureat al Premiului Nobel pentru literatură – considera că experimentul de la Piteşti a fost „cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane“, iar istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze, a considerat „Fenomenul Piteşti“ ca fiind „una dintre cele mai cumplite experienţe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră“.

Timp de doi ani, între 1949 și 1951, la Închisoarea Piteşti s-a desfăşurat „Experimentul Piteşti”, considerat a fi cel mai mare şi cel mai intensiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul de Est. Estimările totale referitoare la numărul celor care au suferit acest experiment sunt cuprinse între aproximativ 1.000 şi 5.000 de persoane.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii