Fostul director adjunct al Hidroelectrica Curtea de Argeș, în arest 30 de zile

de | 18.07.2015 11:18 | Actualitate

Joi 16 iulie, Tribunalul Argeş a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a inculpaţilor Octavian Florian Oprea, fost director adjunct al Sucursalei Hidroelectrica, Ştefan Vulparu, inginer la serviciul tehnic al aceleiaşi societăţi cu punct de lucru la Centrala Hidroenergetică Noapteş şi acţionar la SC Asnet Telecom SRL, pe care, în fapt, o şi controla, şi Florin Nicolae Stoian, şi el acţionar la această firmă, toţi din Curtea de Argeş. Decizia nu e definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Piteşti, iar împricinaţii au fost încarceraţi în arestul Poliţiei Judeţene. Aceştia fuseseră reţinuţi miercuri seară de procurorii DNA Piteşti, după percheziţiile făcute la Sucursala Hidroelectrica, la SC Filiala pentru Reparaţii şi Servicii Hidroserv şi la Centrala Hidroenergetică Noapteş, precum şi la domiciliile celor în cauză.
Fostul director Oprea este acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată şi luare de mită. Inginerul Vulparu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, dare de mită şi spălare de bani, iar Florin Nicolae Stoian este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani. Dosarul o mai vizează şi pe Filoftia Oprea, mama fostului director adjunct de la Hidrocentrale Curtea de Argeş, pentru infracţiunea de spălare de bani, dar magistraţii au decis ca femeia să fie cercetată sub control judiciar.
Din probele existente la dosar rezultă că întreaga procedură privind comandarea, stabilirea criteriului de atribuire a achiziţiilor, negocierea, încheierea celor două contracte, precum şi executarea acestora s-a derulat cu încălcarea dispoziţiilor legale şi a procedurilor interne. În plus, anchetatorii au stabilit că firma beneficară, adică Asnet Telecom SRL, nu a efectuat niciun fel de lucrări şi nu există situaţii de execuţie. Mai mult, sistemele precizate sunt nefuncţionale şi nici nu au fost livrate componentele software necesare. Pentru acest „serviciu”, Octavian Florian Oprea a acceptat promisiunea şi a primit de la Ştefan Vulpescu suma de 164.505,99 lei, creând însă un prejudiciu total în dauna Hidroelectrica de 637.088,13 lei.
Provenienţa reală a banilor a fost disimulată prin achiziţionarea unui autoturism de lux, un Mercedes GLK 4 Matic, pe numele Filoftiei Oprea, nimeni alta decât mama fostului director. „Operaţiunea a fost realizată în urma unor acţiuni de ascundere şi disimulare a originii ilicite (a banilor, n.r.), prin transferuri bancare repetate, realizate fără vreun titlu legal sau sub false motivaţii şi prin punerea la dispoziţie a unor sume de bani fără vreun titlu legal de către inculpaţii Vulparu şi Stoian”, se arată într-un comunicat al DNA Piteşti.
D.G.

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii